Visa titel Debug

Emma

Jane Austen (1775-1817) är en av världens mest berömda författare och flera av hennes böcker har blivit klassiker. Hennes första bok sägs ha varit färdig år 1790 när Jane bara var femton år. Alla hennes böcker utspelar sig i en lantlig miljö och hon har en fantastisk förmåga att beskriva personer och olika situationer med förfinad ironi. Jag har till denna recension läst den tidlösa klassikern Emma.

Emma handlar om en ung kvinna som lever ett överklassliv i 1700-talets England. Boken inleds med att Emmas älskade guvernant, Miss Taylor, gifter sig med Mr. Weston som Emma introducerat för henne. Miss Taylor är överlycklig på sin bröllopsdag. Emma är glad för hennes skull men Emmas pappa bara jämrar sig och säger saker som ”Åh, stackars miss Taylor!”. Efter att Miss Taylor gift sig och flyttat från dem, för att leva i ett fint hus med sin make, känner Emma att hon lyckades bra med att para ihop dem. Emma tänker då att hon kanske kan lyckas lika bra igen. Hon lär känna Harriet Smith som går på en flickskola inne i byn. Harriet blir överlycklig när hon förstår att Emma vill bli hennes vän, eftersom Harriet är föräldralös och inte tillhör en specifik social klass är det inte självklart att damer med högre ställning vill bli vän med henne.

Även fast Harriet går på en flickskola och är föräldralös har hon beundrare, särskilt en rik bonde vid namn Robert Martin är väldigt förtjust i henne. Men Emma vill para ihop henne med den rika prästen Mr. Elton istället. Emma tycker inte att Mr. Martin förtjänar den rara miss Smith och Harriet själv påverkas mycket av Emmas åsikter. Samtidigt som Emma håller på med sitt äktenskapsmäkleri får hon ofta frågan om när hon själv ska gifta sig. Varje gång någon tar upp ämnet viftar Emma bort alla förhoppningar om giftermål med ord i stil med ”Jag tänker inte gifta mig, jag har pengar så att jag klarar mig livet ut och den enda kärlek jag behöver är den jag får från vänner och min kära far”. Emma kommer snart att inse att det är en stor skillnad på den kärlek hon får från sina väninnor och den hon kan få från en partner och att man faktiskt inte kan välja vem man förälskar sig i.

Jag tycker att Emma var en underhållande bok att läsa och man märker hur långt före sin tid Jane Austen var. På den tiden hon levde så fanns det inte så många skönlitterära böcker och framför allt fanns det inte många böcker skrivna av kvinnor. Även fast boken utspelar sig på 1700-talet känns det som om handlingen kan ha utspelat sig idag. Kärlek är ett tidlöst ämne. I grund och botten har kärlek antagligen varit densamma i hela människans historia. Jag behöver dock erkänna att det blev ibland lite långtråkigt att läsa Emma för att vissa scener och handlingar var övertydligt beskrivna. Jag tycker mer om klassiker som till exempel Jane Eyre och Svindlande höjder av Charlotte och Emily Brontë. Men om man ska läsa någon av Austens verk är Emma en bra första bok att läsa. Boken passar en läsare som är intresserad av den tidsepok den utspelas i och tycker om böcker som har ett “gammaldags språk”.  

Liknande titlar

Språk