Jag, En
Visa titel Debug

Jag, En

"Jag vaknar. Det första jag måste göra är att ta reda på vem ​jag är. Det handlar inte bara om kroppen, om att slå upp ögonen och att se efter. Kroppen är det som är lättast att anpassa sig till om man är van vid att vakna upp i en ny varenda morgon. Det är livet, kroppens sammanhang, som kan vara svårt att begripa sig på."

​På det här sättet lever En. En måste försöka leva med att varje dag vakna upp i en ny kropp, som en individ med nytt utseende med attributen - kille, tjej, smal, tjock, vit, svart - och ställs inför nya utmaningar och handlingar, med nya familjer med olika ekonomier och bakgrunder, nya vänner med olika status. Det är svårt att verkligen komma någon nära och lära känna den om man byter kropp varenda dag och omöjligt att hitta kärleken. Trots det är det precis vad som händer. En blir förälskad i Rhiannon, som är tillsammans med Justin vars kropp En lever i för en dag. Den utmaning som En och Rhiannon ställs inför är ny, men den verkliga frågan somställs är: kan kärleken verkligen övervinna allt?

Introduktionsstycket till den här bocken fick mig verkligen att öppna upp ögonen för olika och nya perspektiv. Att få vara med på Ens egen resa ur Ens perspektiv är extraordinärt. Hur ungdomarna som En vars kroppar lever i för en dag, lever under speciella levnadsvillkor, hur vissa ungdomar i boken försöker uppnå en viss standard för att försöka ett slags godkännande av samhällskulturen (skola, familj). Att få vara med på Ens resa var något speciellt. Boken kan nog hjälpa dig med att inse vad du står för som person eller hur du ser dig själv och hur du ser på andra individer.

Jag tror att bokens verkliga budskap är de viktiga frågorna om vad man som individ föraktar eller godkänner. Om det är okej att älska någon av det egna könet, hur andra individer bemöter dig, hur de ser på dig efter ditt tillkännagivande. Författare David Levithan försöker nog förtydliga att vilken läggning man har egentligen inte borde spela någon roll eller vem man väljer att älska.

Liknande titlar

Språk