Krigarens svärd
Visa titel Debug

Krigarens svärd

Boken Krigarens svärd är första boken i en (än så länge) trilogi. Den handlar om 16-åriga Magnus Chase som bor på den amerikanska staden Bostons gator efter att hans mamma dog. En dag dras han in i ett invecklat drama som under lång tid pågått i hans släkt utan att han vetat om alla delar i det. Detta leder till att han blir jagad, gör inbrott hos hans morbror och lyckas kalla till sig ett svärd från havets botten som han sen utkämpar en strid med, det leder dock till att han dör. 

Men Magnus dör inte riktigt ändå, han förs av en valkyria till Valhall, asagudarnas paradis, där han vaknar upp utan en skråma. Det visar sig att Valhall är ett hotell för alla som har dött en tapper död. Men Magnus förstår att det inte är så fantastiskt som det först verkar, för alla tycker inte att valkyrian som förde Magnus till Valhall gjorde rätt, för att han inte dog en tapper död. Under en välkomstmiddag som är för alla de som dött samma dag som Magnus får han reda på att han är son till fruktbarhetens gud Frej. Det var hans svärd som Magnus hade stridit med. Det svärd som, om det hamnar i fel händer, kommer att orsaka ragnarök (jordens undergång) ifall inte Magnus lyckas hitta det först.

Tillsammans med en dvärg, en alv och en valkyria ger sig Magnus ut och försöker hitta svärdet. På vägen så uppstår det många problem: till exempel blir de jagade av en jätteekorre, de kommer till dvärgarnas land och så blir de tvungna att leka ”kasta gris” med en jätte.

Författaren till boken är Rick Riordan, även kallad ”Myternas mästare”, och är mest känd för sina fantasy-böcker om Percy Jackson, som handlar om de grekiska gudarna. Magnus Chase-serien är den mest moderna och nytänkande serien som Riordan har skrivit, bland annat för att det finns en valkyria som är muslim och en dövstum alv. Boken känns mer verklig än i vissa andra fantasyböcker eftersom att det utspelar sig i nutid. Man får också svar på frågor som inte har besvarats i andra böcker (eftersom det ofta inte är någon tidslinje). Magnus reagerar på saker som händer runt om honom som en nutida person skulle ha gjort. 

Jag tycker att Krigarens svärd är både välskriven och rolig. Det som gjorde den så rolig var allt från de konstiga rubrikerna till Magnus torra humor. Ifall man behöver ha sig ett gott skratt ska man läsa denna bok! Man behöver inte kunna någonting om asagudarna för att hänga med i handlingen, så länge man gillar fantasy så kommer man gilla Magnus spännande historia.

Jag skulle säga att alla, från en 10-åring som tycker att det är spännande med nordisk mytologi till en fantasyslukande 13-åring, skulle gilla den här boken. Men med tanke på att den har något för alla så skulle nog de flesta ungdomar uppskatta den.

Liknande titlar

Språk