Överlevarna
Visa titel Debug

Överlevarna

Överlevarna" utspelar sig i en nära framtid, där tonåringar är tvungna att växa upp för snabbt i en värld där alla barn och vuxna har dött, men att växa upp innebär att dö själv. Du kan välja att ta livet av dig, men du kan inte välja att leva. För när du fyller arton, dör du. Detta är sjukdomen.

Boken handlar om sex ungdomar i en framtid där vuxna och barn har dött av en mystisk sjukdom, ungdomar däremot är immuna. Ingen vet säkert varför det är så, några gissar att det handlar om hormoner som tonåringar har under puberteten. Hormoner som inte små barn eller vuxna har. 

Jefferson och Donna heter två av huvudpersonerna som har sin bas i New York tillsammans med några andra ungdomar. Kapitlen växlar mellan deras perspektiv, och man får läsa ur jag-form. Washington heter Jeffersons äldre bror som är ledare över deras bas, eller klan som det också kallas, men Washington närmar sig sin artonsårs dag. När han dör, måste Jefferson ta över. 

Och när Washington senare är borta bestämmer sig ungdomarna att de måste hitta ett botemedel. För att göra det, måste de lämna tryggheten i New York för att ge sig ut i en värld som har förändrats. I en värld där förvildade djur är deras minsta problem.

Överlevarna är skriven med humor, och var en rolig och spännande läsupplevelse. Ungdomarna saknar saker de hade, som Snapchat och Instagram. Saker som de flesta idag tar för givet alltid kommer att finnas där. De skämtar ofta om det, som Jefferson när de har gett sig iväg: "Meny nummer fyra med en cola, tack, säger jag. Det bara ramlar ur mig." (Sida 66.) 

Boken visar vad människor är tvungna att göra när deras trygghet försvinner, och hur vissa människor tar till vara på förvirringen för att vända det till sin egen fördel. Den visar den mörka sidan, vad en del gör när det inte finns några regler eller lagar, som mord, våldtäkt och misshandel. Den visar att en del inte överlever, även fast de inte förtjänar att dö. 

Det är inte Hunger Games. Det är inte Maze Runner, eller Divergent. Det här är du och jag, det kunde lika gärna varit oss som boken skrevs om. Det kunde varit vi som var huvudpersonerna.

Jag rekommenderar den här boken, en bladvändare och en spännande början på en ny triologi.

Liknande titlar

Språk