Rött uppror
Visa titel Debug

Rött uppror

I Pierce Browns Rött uppror möter vi Darrow som jobbar i gruvorna på Mars. Planeten har koloniserats för att kunna sprida mänskligheten längre in i solsystemet. Det råder en klar uppdelning mellan människor i denna dystopiska framtid och alla har en färg som symboliserar ens grupp. Darrow är Röd, den färgen som har de värsta levnadsförhållandena av alla färger i denna fascistiskt styrda värld där man förklarar att alla människor inte är lika mycket värda och demokratin har förlorat sitt grepp.

Liksom i många samhällen där fascismen lyckas behålla sitt grepp hålls missnöje nere genom att få flera människor att acceptera sin plats i systemet. Bröd, skådespel och lögner om vilka ideal som ska upprätthållas gör också Darrow nöjd, tills den dagen när hans fru Eo visar vad alternativet är. De Gyllene som styr lever i lyx och Darrow inser att han och de Röda bara är slavar som underhåller deras lyx.

Jag tyckte mycket om denna bok och rekommenderar den starkt till alla som tycker om dystopier som till exempel Hungerspelen och Legend-trilogin. Även om det låter syndigt så tror jag att denna bok kan lägga sig på samma legendariska ställning som Hungerspelen ligger på.

Liknande titlar

Språk