-
En katts resedagbok
av Arikawa, Hiro
Detta är en rörande roadmovie, som med finess och finkänslighet tar upp viktiga livsfrågor. En liten berättelse med stor visdom. En hyllning till livet och vänskapen, och till de små ting som ofta skänker oss störst glädje. Det är en gripande berättelse som fängslat läsare världen över.
Rekommenderad av Karin, Gränbystadens bibliotek
-
Efter flera tusen rad
av Ekner, Reidar
Reidar Ekners dotter Torun dog i cancer när hon var åtta år gammal, och denna diktsamling från 1974 är skriven till hennes minne. I dikterna får läsaren följa Torun under sjukdomstiden fram till hennes bortgång. Tung läsning som väcker tankar och känslor som kan vara svåra att hantera. Läs den just därför.
Rekommenderad av Kalle, Gränbystadens bibliotek
-
Sov du så diskar jag
av Claesson, Stig
Ida Adriana och John Andersson återfinner varandra sent i livet och får några få år tillsammans innan det blir dags att skiljas för alltid. Innerligt och lågmält humoristiskt om livskamratskap och död på ålderns höst, så långt ifrån himlastormande ungdomspassion som det över huvud taget är möjligt att komma. Bokens vackra titel säger egentligen allt.
Rekommenderad av Kalle, Gränbystadens bibliotek
-
En bön för de stulna
av Clement, Jennifer
Boken utspelar sig i en liten fattig by på den mexikanska landsbygden som kontrolleras av drogkartellerna. Här finns bara kvinnor och barn kvar sen männen sökt jobb utomlands och man lever under ett ständigt hot att flickorna ska kidnappas. Så länge som möjligt försöker flickorna se ut som pojkar och när de blir större försöker mammorna göra de fula, för det är de vackraste som plockas upp. Många gånger återvänder de inte levande. Det här är en stark och mycket drabbande skildring med verklighetskoppling.
Rekommenderad av Lise, Gränbystadens bibliotek
-
Barndomsbrunnen
av Greider, Göran
När Göran Greider drabbas av cancer, tidvis sängliggande och isolerad på grund av coronapandemin dyker många barndomsminnen upp. Han är uppvuxen i en arbetarfamilj och har alltid med ett klassperspektiv i sitt skrivande. Det här är en skildring i dödens närhet, men full av humor, värme och livsglädje.
Rekommenderad av Lise, Gränbystadens bibliotek
-
En sorts kärlek
av Kluun
Sten och Carmen är ett ” lyckat” par som lever ett bekymmersfritt liv i Amsterdam. De jobbar i reklambranschen och umgås i innekretsarna. Allting förändras när Carmen drabbas av obotlig bröstcancer. Sten försöker vara den perfekta maken, stötta vid sjukhusbesök och ta hand om den lilla dottern, men på nätterna spårar han ur med ett vilt uteliv med droger och andra kvinnor. Det är en skoningslös, självbiografisk skildring av hur sorg kan yttra sig. I fortsättningen, Änklingen, skildras tiden efter Carmens död.
Rekommenderad av Lise, Gränbystadens bibliotek
-
Anteckningar om sorg
av Adichie, Chimamanda Ngozi
Mitt i brinnande pandemi förlorar Chimamanda Ngozi Adichie utan förvarning sin älskade far. Utan möjlighet att resa till faderns begravning på grund av reserestriktioner sitter författarinnan fast i USA, långt ifrån sin familj, ensam med sin sorg. I en finstämd essä som kännetecknas av Adichies precisa och osentimentala språk försöker hon bearbeta händelsen och den stora saknaden efter fadern. Hon skriver om sorgens väsen och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra. En höst personlig och ändå så allmängiltig bok om att förlora en närstående.
Rekommenderad av Paula, Gränbystadens bibliotek
-
I kroppen min
av Gidlund, Kristian
Kristian Gidlund var musiker och journalist, 29 år och i början på sin livsresa, då han fick beskedet att han hade cancer. När han påbörjade sin första cellgiftsbehandling startade han en blogg han kallade I kroppen min. Det är den bloggen som blivit denna bok. ”Jag fick beskedet på en torsdag, strax innan jag skulle äta pannkakor. Men det började långt innan dess. Så klart. Jag ska försöka berätta. Jag ska försöka. Och redan där misslyckas jag. Har skrivit och raderat alldeles för länge nu. Det här är nog en självisk bok. Skapad av mig själv. För mig själv. Och om du vill läsa får du gärna göra det. Men det här är mitt sätt att hantera den här situationen.”
Rekommenderad av Paula, Gränbystadens bibliotek
-
Den sista resan
av Diski, Jenny
När Jenny Diski skrev den självbiografiska boken Den sista resan, hade hon fått veta att hon hade både lungcancer och fibros och att hon hade mellan två och tre år kvar att leva. Det blev knappt två. Boken består av två delar, en som handlar om åren hon bodde med författaren Doris Lessing, och en som består av essäer om döendet, som hon löpande lät publicera i London Review of Books. Med skoningslös blick beskriver hon vad som sker med hennes kropp, berättar om ett liv där man inte längre orkar något, och om sorgen i att inte få se sina barnbarn växa upp. Osentimentalt, äkta och berörande.
Rekommenderad av Paula, Gränbystadens bibliotek