E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker och e-ljudböcker lånar du i appen Biblio eller direkt på bibliotekets hemsida.

Du kan läsa strömmande eller ladda ner boken till din enhet. Det enda du behöver är ett lånekort och en mobil, surfplatta, dator eller läsplatta.

Du kan göra max 2 e-lån per vecka. Lånetiden är 28 dagar per lån. Det går inte att lämna tillbaka en e-bok eller e-ljudbok för att kunna låna en ny.

På den här sidan förklarar vi hur du lånar, svarar på vanliga frågor och tipsar om nyheter och topplistor.

Så lånar du våra e-medier

Det enklaste sättet att låna e-böcker och e-ljudböcker är att använda appen Biblio.

Du kan använda appen i smarta telefoner och på surfplattor. E-böcker har en röd bokikon och e-ljudböcker har en blå ikon med hörlurar.

1. Hämta appen Biblio till din iOS- eller Android-enhet.

Hämta Biblio i App Store för iPhone eller iPad

Hämta Biblio i Google Play för Android

2. Starta appen och välj Bibliotek Uppsala i listan över bibliotek.

3. Skriv in ditt lånekortsnummer eller personnummer och din PIN-kod.

Nu är du inloggad och kan börja söka böcker. Välj den titel du är intresserad av och klicka sedan på Låna.

Boken finns nu under Mina lån i Biblio och på bibliotekuppsala.se i 28 dagar

Här kan du se en instruktionsfilm för hur du kommer igång med appen Biblio:

Om du inte vill eller kan använda appen Biblio går det bra att använda andra appar.

Du behöver då ett Adobe-ID. För att kunna skapa ett Adobe-ID behöver du vara 13 år eller äldre.

1. Skapa ett Adobe-ID.

2. Hämta en app för att läsa e-böcker i App Store eller Google Play. Det finns flera olika appar att välja bland som är gratis att ladda ner, däribland Adobe Digital Editions, PocketBook Reader, Bookari och Aldiko, som alla fungerar med bibliotekets e-böcker.

3. Öppna appen och auktorisera den med ditt Adobe-ID.

4. Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod på Bibliotek Uppsalas hemsida på din telefon eller surfplatta.

5. Sök fram en e-bok du vill låna genom att använda sökrutan på hemsidan.

6. För att ladda ner e-boken klickar du på knappen Låna: Ladda ner. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Ladda ner. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken.

Ibland finns e-boken i mer än ett format: EPUB och PDF. Välj EPUB som passar bättre för bärbara enheter och där texten går att ändra efter behov.

Klicka på det format du vill läsa så startas hämtningen. Välj att öppna i din app.

Boken finns nu under Mina lån på bibliotekuppsala.se i 28 dagar och kan laddas ner på nytt vid behov.

För att läsa e-böcker på din dator eller läsplatta behöver du skapa ett Adobe-ID och installera programmet Adobe Digital Editions på din dator. 

Du måste vara 13 år eller äldre för att kunna skapa ett konto hos Adobe. 

1. Skapa Adobe-ID och ladda ner Adobe Digital Editions

2. Öppna Adobe Digital Editions och auktorisera programmet med ditt Adobe-ID.

3. Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod på Bibliotek Uppsalas hemsida.

4. Sök fram en e-bok du vill låna genom att använda sökrutan på hemsidan.

5. För att låna e-boken klickar du på knappen Låna: Ladda ner. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Ladda ner. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken. 

Ibland finns e-boken i mer än ett format: EPUB och PDF. Välj EPUB som passar bättre för bärbara enheter och där texten går att ändra efter behov. 

6. Öppna e-boken i Adobe Digital Editions.

Nu kan du välja att läsa e-boken direkt på din dator eller föra över den till en läsplatta.

Boken finns nu under Mina lån på bibliotekuppsala.se i 28 dagar och kan laddas ner på nytt vid behov.

Det går även bra att låna e-böcker och e-ljudböcker strömmande direkt i din webbläsare.

Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar. Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.

1. Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod på Bibliotek Uppsalas hemsida.

2. Sök fram en e-bok du vill låna genom att använda sökrutan på hemsidan.

3. Välj det format som passar dig bäst. För e-böcker klickar du knappen Låna: Läs strömmande, för e-ljudböcker antingen Låna: Lyssna i dator, Låna: Lyssna i iPhone/iPad eller Låna: Lyssna i Android. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna. Klicka på knappen igen så öppnas e-boken direkt i en onlineläsare eller ljudboksspelare.

Boken finns nu under Mina lån på bibliotekuppsala.se i 28 dagar och kan öppnas strömmande igen eller laddas ner vid behov.

Har du problem med att ladda ner eller öppna e-böcker i Biblio?

Prova att logga ut ur Biblio, avinstallera appen och installera den igen. Om du läser på en Android kan du också behöva tömma cache och data för Biblio-appen. Det gör du under enhetens Inställningar och därefter Appar eller Program. Leta upp Biblio och klicka på Lagring. Där kan du båda rensa data och tömma cache. Prova därefter att logga in i Biblio på nytt och öppna lånet från Mina lån eller genom att söka på e-boken och ladda ner den igen.

”Lånet kunde inte slutföras”/"Ett fel har uppstått".

Om du överskriver gränsen på max 2 e-lån per sjudagarsperiod får du felmeddelandet i Biblio. Under Mina lån i appen och på bibliotekuppsala.se kan du se alla dina lån och lånetider. Du kan låna en ny bok i Biblio när det har gått exakt sju dagar sedan ditt senaste lån.

Felmeddelandet kommer också i Biblio om ditt lånekort är spärrat, exempelvis om du har en skuld på 50 kronor eller mer. När du har betalat så att din skuld är under 50 kronor kan du låna igen. Du kan se om du har en skuld och betala den direkt i Mina sidor på bibliotekuppsala.se.

E-boken finns på bibliotekets hemsida, men inte i Biblio.

I Biblio kan du läsa e-böcker i formatet EPUB. Vissa e-böcker finns bara i formatet PDF, som inte stöds av Biblio. Du kan välja att läsa e-böcker med formatet PDF direkt i webbläsaren eller i ett annat läsprogram än Biblio.

Har du problem med att ladda ner eller öppna e-böcker i din dator eller läsplatta?

För att läsa e-böcker på en dator eller läsplatta måste du ha ett Adobe-ID. Om du får ett felmeddelande när du försöker låna beror det oftast på ett problem med ditt Adobe-ID. 

Börja med att kontrollera att din dator och/eller läsplatta är knuten till ditt Adobe-ID och att det fortfarande är aktuellt. Om programmet Adobe Digital Editions inte är auktoriserat med ditt Adobe-ID eller fel Adobe-ID är inlagt behöver du auktorisera programmet på nytt.

Prova sedan att radera e-boken från ditt läsprogram och ladda ner e-boken igen.

Det går inte att återlämna digitala lån i förväg. Vissa e-boksläsarprogram har en funktion för återlämning, men denna har ingen koppling till bibliotekets system. Använd därför inte funktionen återlämna. Det enda den i regel gör är att stämpla boken som "återlämnad" i din apparat, så att det blir stora problem att ladda ner boken igen. Eftersom denna stämpling är en inställning som görs lokalt i din apparat är det inget biblioteket kan ändra på i efterhand. För att ta bort e-boken från ditt läsprogram ska du istället välja ett alternativ för att radera den från bokhyllan.

Kontakta biblioteket

Hittar du inte lösningen till problemet? Har du frågor är du välkommen att kontakta biblioteket, så hjälper vi dig vidare.

Språk