E-tidningar och e-tidskrifter

Via biblioteket kan du läsa digitala tidningar, tidskrifter och artiklar på många olika språk, hemifrån eller på biblioteket.

Mediearkivet-Retriever

I Mediearkivet-Retriever kan du söka artiklar från svenska dagstidningar, tidskrifter och affärspress. Digitala kopior av originalartiklarna görs tillgängliga som PDF:er eller fulltexter samma dag som utgivning. Du når tjänsten på biblioteket via länken nedan.

Länk för att använda Mediearkivet-Retriever på biblioteket

Pressreader

Tjänsten Pressreader innehåller över 7000 dagstidningar och tidskrifter från 100 länder och på fler än 50 språk. Det finns funktioner för att förstora, översätta och få text uppläst. Du kan använda tjänsten på biblioteket eller hemifrån, direkt i din webbläsare eller i Pressreader app.

Pressreaders hemsida

Via länkarna nedan kan du ansluta till tjänsten via webbläsaren. Hemifrån behöver du logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod.

Länk för att använda Pressreader på biblioteket

Länk för att använda Pressreader hemifrån

Pressreader app

För att använda Pressreader app behöver du ansluta till bibliotekets trådlösa nätverk eller logga in via länken ovan för tillgång hemifrån. Öppna appen om du befinner dig på biblioteket eller klicka på Open in app på Pressreaders webbplats om du är hemma och ansluter via länken ovan.

Du kan nu ladda ner hur många tidningar och tidskrifter du vill i 72 timmar hemifrån.

Nedladdningarna sparas i appen i upp till tre månader.

Svenska dagstidningar

I Kungliga Bibliotekets tjänst Svenska dagstidningar kan du söka på innehållet i miljontals tidningssidor, från 1645 till idag.

I tjänsten finns bland annat Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet fullständigt digitaliserade. Dessutom finns ytterligare tidningstitlar som i olika grad digitaliserats av Kungliga Biblioteket, exempelvis Upsala Nya Tidning. Ytterligare digitalisering sker löpande.

Du kan göra sökningar hemifrån, men måste av upphovsrättsskäl läsa det mesta av innehållet på ett bibliotek där tjänsten finns.

På Stadsbibliotekets tidningsavdelning finns en dator som du kan låna och få full tillgång till allt material i Svenska dagstidningar.

Du kan inte spara eller skriva ut material av upphovsrättsliga skäl. Du kan enkelt skapa ett konto hos Svenska dagstidningar och skicka material till din egen e-postadress.

Till Svenska dagstidningars arkiv