-
Onda nätters drömmar
av Englund, Peter
I november 1942, mitt under andra världskriget, står världen och väger mellan barbari och civilisation. Ingen där och då vet att en av historiens största globala katastrofer nu är på väg att avgöras, allra minst de som är mitt uppe i den. Här får vi följa 39 olika personer från vilka det finns bevarade vittnesmål genom brev dagböcker och memoarer. Gemensamt för alla berättelser är att de utspelas i november 1942. Vi får träffa soldater, hemmafruar, fångar, prostituerade, studenter och många andra vars liv på något sätt präglas av kriget.
Rekommenderad av Karin, Storvretabiblioteket
-
Kläda blodig skjorta
av Larsson, Maja
Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Kroppens mekanismer för att föda var densamma 1870 som idag men själva födandets förhållanden och förutsättningar har ändrats radikalt. Genom vittnesmål från de som var med berättar Maja Larson om utvecklingen kring barnafödande i Sverige som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus. Från självlärda gummor med påstådda förbindelser med det övernaturliga fram till vår tid med medicinskt skolade yrkeskvinnor. En utveckling som dock inte skedde över en natt och inte utan motstånd. Nominerad till Augustpriset 2022 i fackboksklassen.
Rekommenderad av Karin, Storvretabiblioteket
-
Vikingatidens vagga
av Eriksson, Kristina Ekero
Kristina Ekero Eriksson är kanske Sveriges hetaste populärarkeolog som tidigare gjort sig känd för böcker i historia och arkeologi alltifrån Årstafruns dolda dagböcker till Gamla Uppsala – människor och makter i högarnas skugga. Vi har också kunnat se henne som programledare i dokumentärer om vikingar på SVT. Här beskriver hon Vendeltiden, som varit ganska fördold för den breda publiken. Sverige var inget isolerat hörn av världen, redan flera hundra år före vikingatiden var nordiska kungar och stormän del av ett vidsträckt kontaktnät ute i det som nu är Europa. Trots att det var ett grundmurat hedniskt rike kunde man samspela med mäktiga kristna delar av kontinenten. Utan Vendeltiden skulle Vikingatiden inte ha kunnat uppstå.
Rekommenderad av Karin, Storvretabiblioteket
-
Alla dessa djäfla qvinnor
av Laestadius Larsson, Anna
Hedvig Charlotta Nordenflycht, Olympe de Gouges och Mary Wollstonecraft är tre kvinnokämpar från 1700-talet som tog striden för alla kvinnors rättigheter. Med hjälp av dessa tre modiga kvinnor, några av de första feministerna, berättar Anna Laestadius Larsson om år av bortglömd historia, om förebilder som inspirerat till förändring, om pionjärer som givit kommande generationer kraft.
Rekommenderad av Karin, Storvretabiblioteket
-
Fallna kvinnor
av Dahlgren, Eva F
Under sitt arbete med boken ”Farfar var rasbiolog” hittade Eva F. Dahlgren ett fotoalbum med nakna kvinnor från Statens tvångsarbetaranstalt i Landskrona där landets prostituerade kvinnor spärrades in på 1920- och 1930-talen. Kvinnorna skulle gömmas undan och uppfostras samtidigt som de drogs fram i ljuset av myndigheter och rasbiologer för att klassificeras och steriliseras så att de inte förökade sig. Författaren började ta reda på vilka dessa kvinnor var. Hur såg deras liv ut? Och varför hade de hamnat på Landskrona?
Rekommenderad av Karin, Storvretabiblioteket
-
Svälten
av Västerbro, Magnus
Missväxtåren 1867-1869 var den senaste riktigt svåra naturkatastrofen i Sverige. Hungersnöden fick konsekvenser i form av stora sociala spänningar och massemigration. Författaren beskriver även svältkatastrofer från tidernas början fram till idag. Kommer vi kunna undvika liknande katastrofer i framtiden eller sätter klimatförändringarna stopp för att de ska kunna utrotas?
Rekommenderad av Karin, Storvretabiblioteket