Facklitteratur
-
Odla blommor
Designern och mönsterkreatören Hanna Wendelbo odlar mängder av snittblommor hemma i sin villaträdgård. Hon är en del av Slow flower-rörelsen, som främjar odling av blommor i samklang med naturen. I den här vackra och samtidigt matnyttiga boken delar hon med sig av sina bästa tips till den som vill odla sina egna blommor. Här finns tips kring odling och sådd, kring skötsel och kring hur du skapar iögonenfallande buketter och arrangemang. Bonus: I boken finns ett generöst och vackert illustrerat kapitel med växtporträtt.
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Grönsakslandet
Grönsakslandet beskriver 22 lättodlade grödor. Vi får reda på allt från när det är dags att så, till i vilken jord, näring och skötsel de olika växterna trivs bäst med. Vi får även ta del av trevliga berättelser om de olika grönsakerna historia. Boken ger även information om vad grönsakerna innehåller som olika vitaminer, mineraler och fibrer.
Rekommenderad av Mattias, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Odla i köksträdgård, fönster & rabatt
Den här boken är en årsguide eller årsplanerare för odling med inriktning självhushållning. Boken går igenom månad för månad, januari till december, vad vi kan tänka på för att arbeta med självhushållning. Vi får bland annat inspiration och fakta om när ska potatisen ska sättas och vad kan vi syssla med för odlingsrelaterat under vintermånaderna.
Rekommenderad av Mattias, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Stadsodlingens historia
Ulrika Flodin Furås är bland annat trädgårdsjournalist och chefredaktör för tidningen Koloniträdgården. Inför tidningens 100-årsjubileum gjorde hon en djupdykning den svenska stadsodlingens historia. Det resulterade i den här fina boken. Boken är ett rikt illustrerat praktverk som inte bara bjuder på kunskap om koloniträdgårdarnas historia utan också blir en berättelse om såväl svensk samhällsbyggnad som om människans behov av grönska.
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Arts and Crafts för din trädgård
I den här boken ges handfasta råd till den som vill skapa sin egen Arts and Crafts-inspirerade trädgård. Grundtanken är här att låta trädgården bli en förlängning av hemmet, med rum som vårdas och utformas i samma anda som rummen inomhus. Som bakgrund ges en överblick över Arts- & Crafts-rörelsen och några av dess förgrundsgestalter inom trädgårdskonsten. Därefter följer gott om konkreta tips gällande bland annat design, växtval och staketbyggen. Fin att läsa och drömma sig bort i även för den som inte har någon egen trädgård att utforma.
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Från aprikos till äpple
Trevlig bok som uppmärksammar den hemmaodlade skörden med frukter och bär. Våra hemmaodlade frukter och bär är bland det godaste man kan äta menar författaren, och vi är nog många som kan hålla med om det! Boken beskriver en mängd olika sorter som exempelvis aprikos, björnbär, kiwi, jordgubbar, körsbär, päron och äpple.
Rekommenderad av Mattias, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
I odödliga odlares sällskap
Den här boken är en fin följeslagare genom i odlingslivet, eller ett underbart substitut för odling. Här låter journalisten Elin Unnes oss möta ett urval av världens alla fantastiska och egensinniga odlare. Boken är en slags antologi där vi får lära oss mer om personerna bakom några av våra mest berömda rosor, om vikten av att ”deadheada” blommor, om odlare som gjort världen till en lite bättre plats och mycket, mycket mera.
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
I min trädgård vill jag vara Karin
Det här är ett riktigt praktverk om trädgården till ett av Sveriges mest kända konstnärshem. Mycket finns skrivet om konstnärsparet Carl och Karin Larsson och om deras hem i Sundborn i Dalarna. I den här boken är det Karin och hennes förhållande till den egna trädgården som står i fokus. Här får vi inblick den trädgård som Karin skapade med inspiration från såväl fransk landsbygd och engelsk arts- and craftsrörelse som från torpträdgårdar i trakterna kring Sundborn. Boken bjuder också på en del tips för den som vill trädgårdera som Karin.
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Odla ätbart på liten yta
Är du intresserad av att odla frukt, grönsaker, kryddor och bär? Men du känner dig lite begränsad för att du bor i en lägenhet eller i ett litet radhus? Denna bok beskriver och ger idéer på hur man på ett enkelt sätt kan kombinera liten yta med ätbar odling! Att odla ätbart är en lyx och ger livskvalitet som inte kan köpas för pengar!
Rekommenderad av Mattias, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Våra fruktsorter
En bok som berättar om våra vanligaste fruktträd; äpplen, päron, plommon och körsbär. Fullspäckad med information, allt från fruktträdens historia, plantering av fruktträd till beskäring. Huvuddelen av boken fungerar som ett uppslagsverk där över 150 olika fruktsorter beskrivs på en sida vardera. Rekommenderas till alla som är intresserade av fruktträd!
Rekommenderad av Mattias, biblioteken i Björklinge och Bälinge
Skönlitteratur
-
Regnmannen
I den här fina och träffsäkra lilla romanen får vi möta änkemannen Ingmar. Han återfinner något av livsglädjen i att ta hand om sin döda frus rosenträdgård. Rosorna behöver ständigt vattnas, sommaren bjuder på envis torka och det råder bevattningsförbud. I ett undangömt hörn i trädgården finns en rostig gammal kran. Dit smyger sig Ingmar för att ändå hämta lite vatten till sina rosor. Kranen visar sig besitta oväntade egenskaper.
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge
-
Binas historia
Binas historia är den första i författaren Maja Lundes ”klimatkvartett”. Här är det bina och pollineringen som står i centrum. I romanen varvas tre berättelser från 1850-talets England via 00-talets USA till ett framtida Kina där bidöden sedan länge är ett definitivt faktum. I spåren av den stora bidöden härjar svält och världskrig. Vi möter här Tao, en av alla dem som arbetar hårt och sliter med att handpollinera fruktträd, för mänsklighetens överlevnad. Det här är en på många sätt en mörk och tung men samtidigt oerhört spännande läsning – och mitt i allt anas en strimma hopp. Under mars släpps den fjärde och avslutande delen i Maja Lundes svit: Drömmen om ett träd. I den får vi bland annat återse Tao från Binas historia – läsning att se fram emot!
Rekommenderad av Erica, biblioteken i Björklinge och Bälinge