-
Mot fyren
av Woolf, Virginia
Familjen Ramsay spenderar sommaren på en liten ö i Hebriderna och planerar en utflykt till en fyr. Resan blir först inte av, kanske kan de återvända vid ett senare tillfälle. Woolf beskriver händelserna som utspelar sig på ön med fokus på personernas inre tankar och känslor och förnyar på samma gång romankonsten.
Rekommenderad av Michael, Stenhagenbiblioteket
-
Daniel Stein, tolk
av Ulickaja, Ljudmila
Följ med Daniel Stein på en resa från polsk shtetl till Jaffa i det Heliga landet, från polsk-judisk tolk och partisan till israelisk karmelitmunk. Genom ett collage av brev, dagboksanteckningar, intervjuer och andra dokument – både verkliga och fiktiva – beskrivs en livsresa där personen vrider och vänder på idéer och föreställningar om världen.
Rekommenderad av Michael, Stenhagenbiblioteket
-
Vargarna från evighetens skog
av Knausgård, Karl Ove
Andra delen i kvintologin om Morgonstjärnan innehåller flera spår och lager där olika människor på vitt skilda platser upplever världen. Syvert ger sig i väg på en resa från Bergen för att söka svar på sina frågor om sitt förflutna, Alevtina reser till Samara med sin son för att gratulera sin far. Romanen i sin helhet beskriver en enkel vardagsrealism men berör också de stora frågorna om död och evigt liv.
Rekommenderad av Michael, Stenhagenbiblioteket
-
Kupé nr 6
av Liksom, Rosa
En arkitektstuderande ung finsk kvinna åker på Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. På tåget får hon dela kupé med en rysk man som är på väg till Sibirien för att arbeta. Boken ger genom ett poetiskt språk en bild av 80-talets Sovjetunionen och skildrar ett underligt möte mellan öst och väst.
Rekommenderad av Michael, Stenhagenbiblioteket
-
Imperium
av Kracht, Christian
En historia om August Engelhardts resa till Bismarckarkipelagen i Tyska Nya Guinea. En resa med ett stort mått av kokosnötsromantik, askes och själslig upplysning. Kracht väver in det tidiga 1900-talets tanke- och idéströmningar och problematiserar på ett ironiskt sätt en del av kolonialismens bakomliggande drivkrafter.
Rekommenderad av Michael, Stenhagenbiblioteket
-
Främling på tåg
av Diski, Jenny
Diski möter människor fyllda av berättelser som väcker minnen hos henne själv. Hon ser ett välkänt landskap passera förbi och häpnar över hur mycket film och tv visat henne av detta land. Hon reser genom sitt barndoms drömland och också genom dagens USA, som är något helt annat. Ingen kan som Jenny Diski skriva om en fysisk resa och samtidigt göra en inre resa som för läsaren blir en upplevelse av bådadera.
Rekommenderad av Peter, Vängebiblioteket
-
På väg
av Kerouac, Jack
On the Road är en roman om att kasta loss, om att ge sig i väg och om att ta sig dit omständigheterna leder en. Ständigt med ett öppet, yrvaket sinne och en alert livsutforskande vilja att ta reda på vad omvärlden (i detta fall hela USA) inrymmer och vad själva livet går ut på. En riktig 50-talsklassiker!
Rekommenderad av Peter, Vängebiblioteket
-
Fine de Claire
av Gustafsson, Daniel
En roman om avlagringarna i en människas liv, lika massiva och svårgenomträngliga som i landskapet eller i historien. Huvudpersonen sätter sig i bilen, kör söderut genom Sverige och vidare ut på kontinenten. Hon har mycket att lämna bakom sig, men också ett mål: ostronodlingarna på den franska atlantkusten. Där, vid resans slut, ska hennes förflutna och nutid stråla samman i en avgörande handling. En slags modern ”Mörkrets hjärta” där kolonialism och rasism ekar när vi vällustigt sörplar i oss våra ostron.
Rekommenderad av Peter, Vängebiblioteket
-
Klassiska järnvägar
av Lambert, Anthony J
Detta är en hyllning till forna tiders järnvägar som förr öppnade och band samman länder, men som nu lagts ner och inte längre används. Genom fantastiska fotografier tar boken med läsaren på svunna tiders tågresor genom spektakulära landskap.
Rekommenderad av Peter, Vängebiblioteket