Sök böcker, filmer, musik...

Profiler inom idrott och kultur ger sina bästa lästips! 

 

Eddie och Frans Rudström i Borgerlig begravning

Eddie

Sysselsättning: Går på folkhögskola och extrajobbar när jag kan. På fritiden spelar jag i ett punkband som heter Borgerlig begravning, lyssnar på musik, är med vänner och tar en öl då och då!

Bor: Uppsala

Läser just nu: En bok som heter Biodlaren från Aleppo av Christy Lefteri. Superbra hittills!

Favoritbok: Det måste vara Mördarens apa av Jakob Wegelius som är min absoluta favorit. Fyfan va fin den är på alla sätt. Älskar.

Läser helst: Böcker som speglar verkligheten tror jag att jag läser helst. Äkta relationer och människor. Det behöver inte vara krångligare än så.

Ett till tips: Regnmannen: en trädgårdsberättelse av Jonas Karlsson.

Gillar du samma typ av böcker som Eddie? Då kanske du också vill läsa Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson och Folk med ångest av Fredrik Backman.

Frans

Sysselsättning: Jag sysselsätter mig genom att lyssna och spela musik, vara med kompisar, spela fotboll eller basket med mera. Annars går jag på Katedralskolan i Uppsala.

Bor: Uppsala

Läser just nu: Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg.

Favoritbok: Har nog ingen direkt favoritbok men gillar böcker som är verklighetsbaserade.

Läser helst: Verklighetsbaserade böcker som inte är långa eller med liten text. Jag har nämligen dyslexi och tycker det är jobbigt men liten text och långa böcker, men det finns ett eller flera bokförlag som gör om böcker till mer lättlästa med både större text och kortare. Man får in samma innehåll som i originalet men är anpassad till personer som har det svårare att läsa.

Ett till tips: Inte en främling: 41 berättelser om identitet och mångfald av Teskedsorden.

Gillar du samma typ av böcker som Frans? Då kanske du också vill läsa Antirasistisk handbok av Tiffany Jewell.
 

Louise Jannering

Sysselsättning: Jag är student vid Uppsala Universitet och är numera inne på andra året av mina masterstudier i statskunskap.

Bor: Jag bor egentligen i Uppsala, men eftersom jag just nu gör min praktik i Stockholm är jag främst där.

Läser just nu: Jag är inne i en period där jag avverkat flera deckare på raken och just nu närmar jag mig slutet på Änglamakerskan av Camilla Läckberg.

Favoritbok: Förra våren fastnade jag helt vid böckerna om De sju systrarna av Lucinda Riley. En helt fantastisk blandning av mystik och verklig historia som jag föll för totalt.

Läser helst: För mig går det där i perioder. Antingen vill jag ha upplevt spänning när jag läst en bok, exempelvis i form av ett olöst mysterium. Allra helst ska jag dock också fått med mig ny kunskap eller haft möjligheten att reflektera över något som jag tidigare inte tänkt på. Det kan då handla om allt från relationer och det mänskliga beteendet till politik eller historiska skeenden.

Gillar du samma typ av böcker som Louise? Då kanske du också vill läsa Poste restante- ett brev till Locmaria av Lorraine Fouchet och Nattens färger av Kristin Fägerskjöld.

 

Tomu och Yumi

Tomu

Sysselsättning: Youtube och sociala medier.

Bor: Uppsala

Läser just nu: Åshöjdens BK - Kalabalik i Lingonserien av Max Lundgren.

Favoritbok: Ringens brödraskap av J.R.R. Tolkien.

Läser helst: Biografier

Ett till tips: Musse och Helium-serien av Camilla Brinck.

Gillar du samma typ av böcker som Tomu? Då kanske du också vill läsa bokserien Arvet från Shannara av Terry Brooks och Sagan om is och eld av George R.R. Martin.

Yumi

Sysselsättning: Youtube och sociala medier.

Bor: Uppsala

Läser just nu: Tintin i Tibet av Hergé.

Favoritbok: Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling. 

Läser helst: Science fiction

Ett till tips: Gamer av Effie Karabuda.

Gillar du samma typ av böcker som Yumi? Då kanske du också vill läsa bokserien Vampire Academy av Richelle Mead. 

Du kan också kolla in Tomus och Yumis egen bok I spelmästarens händer som de har skrivit tillsammans med Maria Frensborg!