Sök böcker, filmer, musik...

Simon Stålenhag

Välkommen att lyssna på konstnären, författaren och spelutvecklaren Simon Stålenhag. I samtal med speljournalisten Effie Karabuda om dystopier, SF och hur spel har utvecklat hans konstnärskap.

Hans debutbok Ur varselklotet (2014) ska nu bli amerikansk tv-serie och även Passagen (2017) är under filmbearbetning.
– Det har varit en långsam process. Hollywood är en helt ny värld som man måste lära sig att förstå. Men det har känts bra, jag jobbar med begåvade människor och det är fantastiskt att se saker komma till liv, säger Simon Stålenhag inför sitt besök på biblioteket.

Den ansedda tidningen The Guardian korade Ur varselklotet till en av tidernas bästa dystopier i sällskap med Franz Kafkas Processen och Andrew Niccols Gattaca. Det är många som fascineras av monstren och de märkliga landskapen i Simons böcker. Det är ett mörker som berör.
– Jag inspireras av film och populärkultur, jag gillar horror och skräckfilm. Det finns något terapeutiskt i att bearbeta det mörka, att göra det tryggt. Jag har aldrig mått bra av att göra vackra saker för sakens skull. Jag tror jag mår bra av att göra något fult vackert, säger Simon Stålenhag.

Han komponerar även musik och är spelutvecklare, men tycker fortfarande det är roligast att fokusera på sina böcker.

Var kommer all denna kreativitet ifrån?
– En av mina drivkrafter är en slags ilska mot normer, och en vilja att ”hänga ut” vardagslunken och kärnfamiljstillvaron. Men alla ser olika saker i mina bilder: allt från att känna igen scener från serier och tv-spel till att tolka dem som en slags samhällskritik.

Tid och plats

Måndag 13 januari 18.00-19.00
Stadsbiblioteket, Mallas sal

Fri entré. Inga biljetter men begränsat antal platser.

Samtalet kommer också att livesändas på vår Facebooksida.

 

Samarrangörer: Fantastikbokhandeln och Uppsala konstmuseum

Bilder: Simon Stålenhag, foto: Appendix Fotografi. Illustrationen December 1994 av Simon Stålenhag.