Sök böcker, filmer, musik...

Patrick Kondé, Lovette Jallow och Tanvir Mansur.

Vad är det egentligen ”att vara svensk”?  I en serie samtal vill Bibliotek Uppsala undersöka villkoren för att klassas som svensk ur olika perspektiv.

Hur yttrar sig och upplevs exkludering och segregation? Hur reagerar de som är ”dom” i ”vi och dom”. En serie samtal om dagens Sverige och resultatet av rasism, polarisering och rädslor.

Podcast med Martin Mutumba

Ett samtal om rasismen inom svensk fotboll, om att leva sin dröm och att sedan förlora den. Fotbollsspelaren Martin Mutumba intervjuas om sitt liv och sin karriär – och om sin egen bok Äkta hela vägen som han skrivit tillsammans med Erik Niva.

I samtal med Patrick Konde, sakkunnig på Stiftelsen Friends.

Lyssna på avsnittet

Lyssna på Bibliotek Uppsala-podden på poddtoppen.

Podden finns också att lyssna på via till exempel SpotifyPodcaster och Acast.

Till textversionen av avsnittet.

Podcast: Om projektet att bli accepterad

Vad ingår egentligen i svenskhet? Varför kan en bli sedd som ”utländsk” här i Sverige, men som svensk i sitt andra hemland? Hur rapporterar media om förortsområden och vad säger det om gränsdragningar kring vad som ses som svenskt och inte?

I den här delen av serien medverkar journalisten Tanvir Mansur och Leila Trulsen som är programledare bland annat i Forum för levande historias podcast "Prata rasism". Samtalet handlar om trösklarna till svenskheten och om svårigheterna att bli accepterad. Samtalsledare Patrick Konde, sakkunnig på Stiftelsen Friends.

Lyssna på Bibliotek Uppsala-podden på Podspace.

Podden finns också att lyssna på via till exempel Spotify, Apple Podcast, Podcaster och Acast.

Lovette Jallow – Being a Black Woman in Sweden

Hur är det att leva som svart kvinna i Sverige där vit hudfärg är normen? Välkommen till ett samtal med författaren Lovette Jallow, om reflektioner över hennes plats som kvinna och svart i ett antal olika länder i allmänhet och i Sverige i synnerhet. 

Lovette är aktuell med boken Främling i vita rum där hon förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som colourism, kulturell appropriering och white saviorism. Hon har tidigare skrivit boken Black Vogue: skönhetens nyanser och har grundat organisationen Action for Humanity, som bland annat ger juridisk och ekonomisk hjälp till individer som har drabbats av rasism och förtryck.

I samtal med Patrick Konde, sakkunnig på Stiftelsen Friends. 
Samtalet är på engelska och finns textat på engelska.

Issa Ali – från Syrien till Stockholm

I första delen i serien berättar arkitekten Issa Ali berättar om flykten från Syrien och nycklar till det svenska samhället. I samtal med Patrick Konde från stiftelsen Friends.

Issa Ali flydde från Syrien till Sverige under flyktingvågen 2015. Flykten varade i fyra månader och vid ett tillfälle var han både hemlös och papperslös i Grekland.
I dag bor han i Stockholm och jobbar som arkitekt. Lyssna på hans fascinerande historia om hur han på kort tid etablerade sig i Sverige.

Samtalet är på svenska och finns textat på svenska och arabiska.