Sök böcker, filmer, musik...

En kvinna i page bredvid en pistol

Dekadens, depression och en frigörelsens tid. Vi på biblioteket i Gottsunda tipsar om romaner som utspelar sig för 100 år sedan, på 1920-talet.

alt=" "

De osynliga av Roy Jacobsen

På den lilla ön Barrøy en dagsrodd från den nordnorska kusten går det karga livet sin gilla gång. Tillvaron består av hårt arbete för att kunna lämna över något bättre till de efterkommande. Men både de vuxna på ön och den lilla starka flickan Ingrid, vars uppväxt vi får följa och som blir den som håller ihop familjen, bär på en längtan efter något annat. I världen utanför virvlar 20-talets nöjesliv och aktiespekulationer och sakta tränger sig moderniteten in och gamla livsmönster förändras. Att mjölkbåten börjar lägga till vid ön är bara det första tecknet. Den här vackra och storslagna romanen om de osynliga som bor nära naturen i utkanten av världen är del ett i en serie.

alt=" "

Herravälde av Elin Olofsson

1921 är året då det för första gången råder allmän och lika rösträtt för män och kvinnor och då svenska kvinnor slutligen är myndiga oavsett om de är gifta eller ej. Men riksdagens beslut ändrar inte så lätt på stelnade mönster i det lilla jämtländska samhället. Tre kvinnor från olika samhällsklasser och med skiftande bakgrunder, Alice, Thomasine och Brita, har hittills försökt finna sig i sin lott. Men när deras vägar korsas väller den uppdämda frustrationen över, frigörelsen börjar och inget blir sig likt igen.

Finns att läsa som e-bok och som ljudbok på mp3-skiva.

alt=" "

Kvartetten som sprängdes av Birger Sjögren

I den här underbara klassiska romanen som kom ut 1924 berättas om det myllrande livet i en småstad, där ett antal personer med framtidsdrömmar ger sig in i börsspekulationer som orsakar både lycka och förtvivlan. I centrum står den unge journalisten Cello, en förälskad amatörmusiker som håller de sköna konsterna högt. Den krassa ekonomiska verkligheten ger både honom och de övriga i det rika persongalleriet en kalldusch, men räddande chanser dyker upp på de mest oväntade sätt. En storartad berättelse fylld av humor, värme, tragedi och massor av oförglömliga figurer!

Finns också att läsa som e-bok.

alt=" "

Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear

London och dess befolkning försöker läka såren efter första världskriget. Maisie Dobbs, en ung kvinna som tjänstgjort som sjuksköterska vid fronten startar en ny karriär som privatdetektiv. Hon är tränad i kriminologi och psykologi, men hon, liksom de människor hon möter i sitt första fall, bär på svåra minnen från kriget. I den första boken i deckarserien om Maisie Dobbs får vi veta mer om Maisies förflutna, samtidigt som spänningen stiger i det sjudande 1920-talets London.

Finns också att lyssna på som ljudbok på CD-skiva

Tipsat av Ingrid

alt=" "

I slutet av 1920-talet lämnar 19-åriga Hedvig Göteborg för Berlin. Där hon inackorderas hos sin faster som försöker hålla henne borta från allt det Berlin har att erbjuda. Men Hedvig möter den kommunistiska och lesbiska Mina som står för något helt annat än den borgliga miljö hon vuxit upp i. En ny värld öppnar sig för Hedvig men i vägen står fastern. En roman om en ung kvinnas frigörelse och identitetssökande i dekadent och en turbulent tid.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Vakna av Anna Hope

I London efter första världskriget knyter en tragisk hemlighet samman tre kvinnor. Hettie vars bror drabbats av granatchock, Evelyn som sörjer sin älskade och Ada som inte gett upp hoppet om att finna sin son i livet. En roman som fångar sinnesstämningen i efterkrigstidens England och skildrar det ansvar som landade på kvinnorna efter att männen fallit offer för kriget.

Babylon Berlin

Babylon Berlin av Volker Kutscher

Kriminalkommissarie Gereon Rath har efter en skandal förflyttats från Köln till sedlighetspolisen i Berlin. Oombedd blandar han sig in i en mordutredning. Han dras in i en värld fylld av droger, illegala nattklubbar och skumma typer. Dessutom bär Rath själv på hemligheter som han söker svaret på. En spännande historia där den egentliga huvudpersonen är Berlin. Det här är den första boken om Gereon Rath som läsaren kan följa fram till 1938. Babylon Berlin har även gjorts som tv-serie – Europas mest påkostade produktion.

Tipsat av Carin

alt=" "

Den stora utställningen av Marie Hermansson

Det är 1923 och i Göteborg pågår ”den stora jubileumsutställningen”. Det var de stora utställningarnas tid och pampiga byggnader skapades. Konstakademien, Liseberg och Botaniska trädgården anlades. Albert Einstein bjöds in för att tala och fira att staden funnits i 300 år. I denna tid får den unga journalisten Ellen sitt första arbete på en tidningsredaktion. Hon ska skriva om utställningen och Einstein. Vi får följa den unga Ellen och hennes arbete som kvinnlig journalist, vilket var ovanligt på den tiden. Samtidigt får vi veta mycket om Albert Einstein och hans liv. Albert bestämmer sig för att åka tåg till utställnigen från Tyskland, en resa med problem eftersom Albert fiender jagar honom genom Sverige. En annorlunda berättelse om att vara en ung kvinnlig journalist på 1920-talet med bitvis dråpliga scener när Albert Einstein hamnar på den svenska landsbygden i väntan på tåget. En intressant tidsskildring!

Finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som ljudbok på MP3-skiva.

alt=" "

Blekingegatan 32 av Lena Einhorn

Boken bygger på den verkliga historien om Greta Garbo. Den handlar om hur tonårsflickan Greta Gustavsson från det fattigaste Stockholm blir den kända skådespelerskan ”Greta Garbo” Romanen börjar 1920 då Greta just förlorat sin far och får sitt första arbete på varuhuset PUB som 15-åring. Därefter får vi följa Greta när hon lyckas ta sig in på Dramatens elevskola och få sin första filmroll i Gösta Berlings saga 1924. Författaren bygger historien på en brevväxling mellan Greta Garbo och Mimi Pollak. En berättelse om tid, klass och framgång hos en av våra mest kända skådespelerskor!

Finns också att läsa som e-bok.

Tarzan apornas son

Tarzan, apornas son av Edgar Rice Burroughs

Vad läste folk på 1920-talet? Tarzan blev snabbt en uppskattad litterär figur. Berättelsen Tarzan apornas son översattes 1921 till svenska och fick sen en rad uppföljare och böckerna filmades också samt blev serietidningar senare. Tarzan föds på en strand någonstans i Afrika där han strandsatts från ett fartyg. Föräldrarna dör tidigt och Tarzan uppfostras av apor. Han blir väldigt stark av sin uppfostran i djungeln och när han så småningom kommer i kontakt med människor igen är det Jane han möter… En berättelse om Tarzans äventyr i djungeln skriven i början av 1900-talet!

Finns också att läsa som e-bok

Tipsat av Eva

alt=" "

Den kloka Elsa av Anna Lenah Elgström

Elsa växer upp i en dysfunktionell familj i 20-talets Sverige och blir sviken av båda sina föräldrar. Tack vare omtänksamma kvinnor i hennes omgivning får hon hjälp till ett bättre liv. Så här skriver tidningen Reformatorns recensent: ”Författarinnan ger halva löften om att fortsätta skildringen av Elsas öden. Man hoppas att de infrias. [1929-01-05]”

alt=" "

Gårdarna runt sjön av Birgit Th. Sparre

Det här är första delen i en serie om nio böcker som handlar om två familjer vid sjön Åsunden. Familjen Ridderkrona bor på godsen Heljö och Björksund; Stiernuddarna bor på godset Stjärnö. Det är en högklassig herrgårdsroman med kärlek och intriger. Högreståndsmiljön bildar även bakgrund till kampen mellan ny och gammal tid. Falu länstidnings recensent skrev 1928-12-06: ”… god och läsvärd förströelselitteratur på jämnhöjd med den anglosaxiska…”

Finns också att läsa som e-bok och som storstilsbok.

Tipsat av Kristina

alt=" "

Bergström, en av Sveriges främsta filmkritiker, beskriver i sin bok två epoker inom den amerikanska filmen, stumfilmsåldern och det första årtiondet med ljudfilm. Mitt emellan dessa två epoker står börskraschen 1929. Det finns helt klart ett före och ett efter, något som märks inte minst i Hollywood. Boken är uppdelad i kapitel som huvudsakligen rubriceras av en kvinnlig skådespelares namn. Bergström beskriver dessa kvinnors uppgång under ”The Roaring Twenties” och ibland, tyvärr, deras fall under karriärens senare år. Det är en fascinerande inblick i hur Hollywood fungerade på 1920-talet, samt ett dokument över hur mycket potential för frigjordhet som krossades under den sedlighetskod som infördes i början av 1930-talet. Rikt illustrerad med fantastiska svart-vita foton från eran.

Finns också att läsa som e-bok.

alt=" "

Elmer Gantry av Sinclair Lewis

Alltid närvarande på topplistorna över ”The Greatest American Novels”. Elmer Gantry, bokens huvudperson, är en nihilistisk bondfångare, en själlös, tom människa och fullblodsnarcissist. Han är ständigt på jakt efter en möjlighet eller ”angle” att ta sig fram i livet – gärna på bekostnad av sina medmänniskor. Sitt ”kall” finner han till slut inom religionen, där han rör sig från församling till församling runt om i USA på 1920-talet och predikar om avhållsamhet från både sprit och sex, men gärna ägnar sig åt det på fritiden – till den milda grad att han ibland mister både jobb och församling. Under sin samvetslösa karriär lämnar han krossade – och ibland avslutade – människoliv bakom sig. Skriven som ett drama, men till sin kärna satirisk, är Elmer Gantry en uppgörelse med den förljugenhet och dubbelmoral som rådde i stora delar av det amerikanska samhället när det gällde kyrka, alkohol och sex under 1920-talet.

Tipsat av Thomas

Fler tips

551924
Av: Webb, Katherine
532083
Av: Jefferies, Dinah
567308
Av: Fitzgerald, F. Scott
441894
Av: Fay, Kim
443401
Av: Fitzgerald, F. Scott
603643
Av: Towles, Amor
574538
Av: Fellowes, Jessica
513453
Av: Lin, Haiyin
247941
Av: Lehane, Dennis
134215
Av: Archer, Jeffrey
127371
Av: Davis, Anna
65462
Av: Follett, Ken
587076
Av: Lewis, Sinclair
23195
Av: Hansson, Carola
133799
Av: Ivey, Eowyn
531650
Av: Ljunghill, Pontus
250228
Av: McLain, Paula
544723
Av: Swift, Graham
64806
Av: Guillou, Jan