I april gick poeten Yahya Hassan bort, endast 24 år gammal. Han var en av Skandinaviens mest lästa och omtalade poeter. Här läser skådespelaren Peshang Rad fyra dikter ur Yahya Hassans uppmärksammade poesisamlingar.

Filmen går att se till och med 14 juli 2020.

Yahya Hassan (1995-2020) var statslös palestinier, växte upp och bodde i Danmark. Han debuterade 2013 med boken som bär hans namn, Yahya Hassan, om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Boken blev den mest säljande danska diktsamlingen någonsin. Hans andra och sista bok, Yahya Hassan 2, publicerades på svenska några dagar före hans död 29 april 2020. Den skildrar både hans tid som känd och hyllad av den danska kultureliten, och hans tillvaro i fängelse.

De fyra dikter vi valt ut för läsningen kan ses som en introduktion till Yahya Hassans poesi.

Läsningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Bibliotek Uppsala.