Spökflickan

Våra barnbibliotekarier tipsar om sina favoritböcker just nu, för barn i alla åldrar.

Bilderböcker

T-Rex åker tåg

T-Rex åker tåg av Mati Lepp

Syskonen Edgar och Elvira gå ut och leka, men det regnar och mamma vill stanna inne. Allt är tråkigt tills de hittar tågbanan och alla vill vara med. Tåget och spåret tar snart över hela golvet!

För barn i åldern 0-3 år.

 

Teaterkatternas ABC

Teaterkatternas ABC av Gudrun Wessnert

Teaterkatternas ABC är en ny lärande bok för de små i sann Hellsing/Ströyer-anda . Vi får följa de olika katterna på teatern genom hela alfabetet, från A till Ö.

För barn i åldern 3-6 år.

 

Herr Brum åker på semester

Herr Brum, Guld-Ivar och Grävling behöver semester. Och de vill gärna åka ganska långt bort, någonstans där det är varmt och skönt och där man kan uppleva något annat än det man ser omkring sig varje dag. Herr Brum är en handlingens man. Beslutsamt letar han upp en sistaminutenresa på internet, och redan nästa dag sitter de tre vännerna i ett flygplan på väg över Stilla havet.

För barn i åldern 3-6 år 

 

Ellens alla hundar

Ellens alla hundar av Catarina Kruusval

Ellen gillar hundar - stora och små, blyga eller busiga. Men det är svårt att hitta en hund som är precis lagom busig för Ellen. Som vill gå fint och inte slickar henne i ansiktet hela tiden. Finns det såna hundar? Och om hon får en hund, då ska den tycka alldeles särskilt om just henne!

För barn 3-6 år.

6-9 år

Kanins dåliga vanor

Björn och Kanin känner inte varandra när berättelsen börjar. En dag mitt i vintern vaknar Björn fastän hon egentligen ligger i ide. Det var en tjuv som väckte henne och råkade kliva rakt på hennes nos. Den tjuven var Kanin men det fick inte Björn veta förrän långt fram i berättelsen. Vad ska man göra om man inte kan sova? Kanske en snögubbe… Eller träffa någon som äter bajs.

Läs om två tokar som blir vänner fast dom är så olika.

 

Sigrid och Affe öppnar restaurang

Sigrid och Affe öppnar restaurang av Moa Eriksson Sandberg

Sigrid och Affe är kompisar. Första boken heter Sigrid och Affe räddar djuren. Det här är den andra. Nu har kompisarna bestämt sig för att de ska öppna en restaurang. Och det hemma i vardagsrummet. Det gäller bara att få folk att komma så de sätter upp lappar i affären. Mamma och pappa är inte hemma så de vet inget först. När de får reda på vad som är på gång så blir de riktigt arga och lapparna tas ner. Men Sigrid och Affe ger sig inte så lätt.  Dom SKA ha restaurang. Det blir en pirrig väntan på att gästerna ska komma. De kunde aldrig gissa vad som skulle hända. Och inte vi som läser heller.

En fin berättelse om två kompisar som vet vad de vill.

 

Den bästa spelaren

Den bästa spelaren av Emma Fäldt

Nu ska vi få följa med Fian på tennisläger. Det är ganska nervöst för hon har aldrig varit på tennisläger förut. Det går bra för Fian. Hon är en av de bästa och hon tycker att det är roligt att spela. När hon kommer fram till bussen och de snart ska åka får hon syn på Sammy. Henne tycker hon så illa om att nu vill Fian inte åka läger. Hur ska hon göra? Det känns inte alls bra. Hursom helst så åker hon i alla fall och vi får vara med henne när hon tränar och när de har träningsmatcher och sen får vi vet hur det går för henne och Sammy.

En berättelse om att kunna säga förlåt och att kunna förlåta och försöka förstå varandra.

 

Vilmas vilda värld

Vilmas vilda värld av Abby Hanlon

Vilma bor med mamma, pappa, storasyster Emelie och storebror Ludvig.  Vilma får aldrig vara med när hennes storasyskon leker. Dom tycker att hon är en bebis. Fast hon inte är det. Det känns ju inte så kul att inte få vara med för Vilma och då är det tur att hon har Mary. Det är hennes alldeles egna kompis som ingen annan ser fast hon faktiskt finns. Mary och Vilma leker varje dag och ibland funderar dom på lite olika saker som man kan undra över som ”Varför har vi armhålor?” och ” Vad är motsatsen till smörgås?”

Det är mycket bus och hyss i den här berättelsen. Den passar bra som högläsning för de minsta.

 

9-12 år

Hinsides brinner

Hinsides brinner av Karin Alvtegen

Andra delen i en fantasytrilogi. Det har gått ett år sedan Linus hittade en portal till en annan värld. Linus, hans syster Linnéa och deras mamma är kvar i lägenheten i Stockholm när Lionora, han syster i den andra världen, plötsligt skickar ett meddelande: Hinsides brinner! Jag behöver din hjälp. Tillbaka i Hinsides får Linus reda på att Lionora är på flykt därifrån och ger sig av för att hitta henne. Det blir en lång och farofylld färd.

 

Spökflickan

Spökflickan av Katarina Genar

Anna har just flyttat till ett gammalt sommarhus med sina föräldrar. Det ryktas att det finns en spökflicka i huset. Anna vill inte lyssna på ryktena. Men det känns som om någon iakttar henne och hon drömmer om en flicka i gammaldags kläder som vill säga Anna något. Helst vill hon bara flytta tillbaka till bästa kompisen Karolina i Stockholm. Så dyker den jämnåriga Siri upp. Hon visar sig ha sina egna skäl till att ta reda på mer om spökflickan.

 

Försvunnen

Försvunnen av Camilla Lagerqvist

Blodsvänner, del ett. Trettonåriga Disas älskade morfar är spårlöst försvunnen. Han är av resandefolket, och om somrarna brukar han ta Disa med sig och gå på luffen. Men så placerades Disa på barnhem. Trots allt har Disa haft tur för föreståndarinnan är snäll. Disa tar hjälp av sina två vänner Albin och Ville för att hitta morfar. De får reda på att fler personer är borta och att spåren leder till Rasbiologiska institutet och Mickel Falsum.

 

 

Boktipsat av Samia Mohamed, Sofia Thorell och Ewa Svärd