Sök böcker, filmer, musik...

Elvis Presley och Richard Nixon skakar hand.

Fantasi eller fakta? Gottsundabiblioteket tipsar om romaner och filmer där faktiska gestalter har hamnat mitt i fiktionen.

alt=" "

Blonde av Joyce Carol Oates

Det här är berättelsen om en av världens mest mytomspunna kvinnor. Den blonda sexiga skådespelerskan som fick alla män på fall. Till och med självaste presidenten Kennedy. Nämligen den amerikanska drömtjejen Marilyn Monroe eller Norma Jean Baker som hon egentligen hette. Men Marilyn Monroes liv var långt ifrån lyckligt. Hon växer upp med en psykiskt sjuk mamma och gör allt för att få uppmärksamhet och kärlek. Hon gör filmkarriär men kändisskapet medför även många baksidor. Det trasiga privatlivet, de olyckliga äktenskapen och kärleksrelationerna, drogmissbruk, utsatthet och sårbarhet. I sin verklighetsbaserade roman ger Joyce Carol Oates röst åt Norma Jean som var mycket mer än en sexbomb. En fantastisk roman på närmare 900 sidor som följer skådespelerskan fram till 1962 då hon dör i Los Angeles endast 36 år gammal.

alt=" "

Boken om Blanche och Marie av Per Olov Enquist

Romanen tar oss tillbaka till Paris och tiden kring sekelskiftet 1900. Här möter vi Blanche Wittman som i unga år skrivs in som patient på La Salpêtrière, ett sjukhus som lockade tidens stora psykiatriker. Liksom tusentals andra kvinnor får Blanche diagnosen hysteri. Hon blir neurologen Jean-Martin Charcots favoritpatient och behandlas bland annat med hypnos. Bokomslaget är en detalj av André Brouillets målning som föreställer en kvinna i ”hysteriskt anfall” som visas upp för studenterna. Förmodligen är kvinnan Blanche Wittman. Efter Charcots död tillfrisknar Blanche och hon blir assistent åt självaste Marie Curie, tvåfaldig nobelpristagare. Sitt andra pris fick hon för upptäckten av radium. Läsaren får inte endast ta del av Curies vetenskapliga insats utan även hennes olyckliga kärlekshistoria med den gifte fysikern Paul Lavigne. Blanche dör 1913 efter att ha utsatts för radioaktiv strålning. För den som vill läsa mer om Blanche Wittman rekommenderas Siri Hustvedts roman Vad jag älskade.

alt=" "

Drömfakulteten av Sara Stridsberg

Med fakta och fiktion berättar Sara Stridsberg Valerie Solanas historia. Den radikala amerikanska feministen och författaren som kanske mest är känd för SCUMmanifestet och för att 1967 ha skjutit konstnären Andy Warhol. Hennes liv är minst sagt turbulent. Valerie, som föds 1936 i Atlantic City, bryter i tonåren med föräldrarna efter att ha utnyttjats sexuellt av sin far. Hon lever ett kringflackande liv och försörjer sig som prostituerad. Mot alla odds tar hon sig in på universitetet och lyckas ta examen i psykologi. Hon hamnar i 1960-talet i New York där hon stöter ihop med Andy Warhol som tycks intresserad av hennes pjäs Up Your Ass. Men det blir inget av med det, vilket leder till att hon skjuter honom med tre skott. Mirakulöst nog klarar sig Warhol och 1971 släpps hon ur fängelset. Hennes liv fortsätter mot sin undergång och 1988 dör Valerie Solanas i lunginflammation på ett hotellrum i San Fransisco.

alt=" "

Petite av Edward Carey

Detta är berättelsen om Marie Grosholtz, den föräldralösa pigan som blir Madame Tussaud. Kvinnan som skapade vaxkabinettet i London. Romanen bygger nämligen löst på hennes liv. Berättelsen tar sin början i Alsace 1761 där lilla Marie föds. Fadern försvinner och modern tar tjänst hos läkaren i Bern hos läkaren Curtius. Det visar sig dock att denne inte är någon vanlig läkare, utan en läkare som gör exakta vaxkopior av organ och kroppsdelar. Det blir för mycket för modern som tar sitt liv och lilla Marie bli ensam kvar med Curtius. Hon får smeknamnet Petite och får lära sig att göra vaxmodeller. Något hon visar sig ha fallenhet för. Men Curtius har skulder och tillsammans flyr därför de två till Paris. Maries anatomiska kunskaper leder till äventyr där hon bland annat hamnar på Versailles och stöter på berömdheter som Marie Antoinette och Rousseau. Och snart är franska revolutionen igång. En fascinerande och lite galen roman med stort underhållningsvärde.

alt=" "

Hilma av Anna Laestadius Larsson 

Hilma af Klint (1862-1944) var en av våra första kvinnliga konstnärer som fick möjlighet att gå på Konstskola i Stockholm. I denna roman får vi följa Hilma under hennes barnaår och sen under hennes ungdom- och vuxentid. Hilmas föräldrar och speciellt pappan försökte uppfostra henne efter den tidens alla råd men Hilma valde att gå sin egen väg. Hilma levde i en tid av stark framtidstro med industrialismens genombrott samtidigt som den andliga och spiritistiska rörelsen var stark bland medelklassen i delar av Europa. Hilma var en sökare och blev tidigt intresserad av Swedenborgs teorier. Hon gick med i en grupp av fem konstnärskvinnor som hade seanser. När Hilma målade blev hon kontaktad av en andlig ”Astralvärld”. Hilma gömde undan alla sina tavlor eftersom hon tyckte att tiden inte var mogen för hennes konst. Som tur var upptäckte en släkting tavlorna på vinden, efter hennes död, på 1980-talet! Hilma af Klint har de senaste åren blivit uppmärksammad både i Sverige och utomlands. Bland annat är hennes utställning den som dragit flest besökare, 600 000 besökare, på Guggenheimmuseet i New York. Boken är varmt att rekommendera och se gärna utställningen med dessa stora färgrika målningar om du får möjlighet!

alt=" "

Stormfågel av Lena Ebervall och Per E Samuelson

Det här är berättelsen om den vackra Jane Horney som anklagades för att ha spelat en underrättelseroll i det tyskockuperade Danmark under andra världskriget. Kontakten som Jane hade med tyskarna ställde naturligtvis frågor. Var hon en äventyrlig kvinna eller var hon en agent och kurir? Ämnet upphör aldrig att fascinera! Författar- och advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelsson har skrivit ett flertal romaner med bakgrund i uppmärksammade rättsfall. Här tecknar författarna ett starkt kvinnoporträtt med en detaljrikedom och känsla för tidsandan!

alt=" "

Hon vars hjärta var som mitt av Göran Greider

Vad kan väl värma mer i vinterkylan än en kärleksroman? Det här är en roman om kärleken mellan en av vår mest folkkära poeter Dan Andersson och Märta Larsson! Året är 1914 när Dan och Märta möts på Brunnsviks folkhögskola. Första världskriget har precis brutit ut och det är en orolig tid i Sverige med höga matpriser. Det unga parets stora kärlek är inte fri från komplikationer. Märta kommer från en borgerlig och frikyrklig familj i Stockholm och Dan från en fattig familj i Luossa i Finnmarken och har dessutom författardrömmar. Boken ger en inblick i en svunnen tid och en inte alltför känd kunskap om Dan Andersson och Märta Larsson.

alt=" "

Dubbelporträtt av Agneta Pleijel

Våren 1969 ska Agatha Christie snart fylla 80 år. Hon blir övertalad att få sitt porträtt målat av den gamle österrikiske expressionisten Oskar Kokoschka. Båda två är skeptiska till idén. Den världsberömda deckarförfattarinnan är en kändis som syns överallt, men egentligen är hon en skygg och tillbakadragen person med ett hemligt förflutet. Konstnären har ett burdust sätt och har levt ett äventyrligt liv. Det blir sex sittningar där två väldigt olika personer samtalar om livet och konsten och finner varandra i något som nästan börjar likna vänskap. En elegant biografisk roman i det lilla formatet, men med stort innehåll.

alt=" "

Den vemodiga titeln är en rad i ett brev till Carl von Linné från hans älsklingslärjunge Daniel Solander. Den Daniel skriver om är Linnés äldsta dotter Lisa Stina. De två har träffats på Hammarby och blivit förälskade, men Linné skickar iväg Daniel till London, varifrån han sedan följer med James Cook på världsomsegling, och kärleken hinner aldrig få fäste. Ett tänkbart motiv till Linnés handlande framskymtar mot slutet. Men framför allt är detta Lisa Stinas berättelse, hon som aldrig fick utveckla sin begåvning och passion för vetenskap och aldrig fick tillträde till den stora världen. En roman om det som inte blev.

alt=" "

Tidens larm av Julian Barnes

Dmitrij Sjostakovitj lever och verkar hela sitt liv som kompositör under olika Sovjetregimer, ömsom hyllad och favoriserad, ömsom utfryst och hotad till livet. Minsta felsteg eller misstanke kan bli ödesdiger när han försöker navigera i denna absurda tillvaro. Hur kan man behålla sin värdighet när man tvingas ta avstånd från det man skattar högst för att skydda sig själv och sin familj? Julian Barnes filosofiska och finstämda roman ger Sjostakovitj själv en röst som med ett klart och vackert språk berättar om livet som konstnär i en diktatur.

alt=" "

Gästen av Niklas Rådström

Charles Dickens skickar 1857 en inbjudan till sin danske författarkollega H.C. Andersen, som han beundrar högt. Andersen accepterar med stolthet att hälsa på Dickens, som han högaktar och har tillägnat sin senaste roman. Båda männen står på höjden av sina författarskap och det är upplagt för ett gnistrande möte mellan två genier. Men Dickens förhoppningar om givande samtal om författandets villkor grusas – Andersen kan nästan ingen engelska, är socialt omöjlig och lider av dålig mage. Dickens ångrar omedelbart sin inbjudan och försöker ihärdigt bli av med gästen, men Andersen är döv för signalerna och stannar i fem miserabla veckor utan att förstå varför besöket blir ett fiasko. En kort romanfantasi om ett alltför långt verkligt möte!

Filmer

alt=" "

Baserad på historiska källor utspelar sig denna film i andra världskrigets tidigaste skede. I Storbritanniens parlament råder delade meningar om hur man ska behandla Nazityskland. En stor del menar att man kan förhandla med Hitler och undvika ett blodbad, medan några andra – främst premiärministern Churchill – anser att det enda rätta är att gå i krig när man konfronteras med sådan ondska – oavsett oddsen och utgången. Gary Oldman gör en magnifik tolkning av 1900-talets största brittiske hjälte i en film som utspelar sig nästan uteslutande i stängda mötesrum, parlamentet och 10 Downing Street. Churchill skildras här som en i grunden moraliskt övertygad person, men med rädslor och brister som gör honom även till en person man kan relatera till. Joe Wright levererar en gedigen nagelbitare utan minsta tillstymmelse till action eller krigsskildringar på slagfältet.

alt=" "

Elvis & Nixon (dvd)

Den fiktiva och humoristiska historien bakom ett verkligt möte som ägde rum i Vita huset 1970 då Elvis Presley helt plötsligt dök upp och begärde en träff med dåvarande presidenten Richard Nixon. Ingen vet med säkerhet vad som avhandlades under deras möte vilket ger manusförfattarna väldigt fria tyglar att hitta på saker. Vad man valt att göra är att skildra båda män – en omåttligt älskad, en bottenlöst avskydd – som ensamma och isolerade människor som finner varandra i sin utsatthet. Samtidigt kan de inte släppa sin hunger för positiv PR och utnyttjar därför samtidigt varandra. Michael Shannon och Kevin Spacey lyckas hålla sig ifrån karikatyrspel men ändå levandegöra sina respektive karaktärer på ett tredimensionellt sätt.

Tipsat av Carin, Eva, Ingrid och Thomas på Gottsundabiblioteket

Fler liknande böcker

635385
Av: Gezelius, Kerstin
Av: Onofri, Alexander
663470
Av: Jacobsen, Roy
Av: Pitz, Anneliese
648050
Av: Iturbe, Antonio
643279
Av: Kealey, Imogen
645619
Av: Lodalen, Mian
602469
Av: Skagegård, Lars-Åke
645175
Av: Ekström, Johanna
250228
Av: McLain, Paula
181810
Av: Fröberg Idling, Peter
21913
Av: Ahndoril, Alexander