Sök böcker, filmer, musik...

För att citera Winston Churchill ”Förspill inte möjligheterna som uppkommer i en rejäl kris.”  Passa på att läsa lite nya och gamla romaner om andra världskriget! Helena på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning Molnet tipsar.

Nyutgivna!

alt=" "

This light between us av Andrew Fukuda

Böckerna i den här listan skildrar kriget ur en annan synpunkt på många sätt; just den här startar i det påtvingade brevväxlandet mellan en amerikansk kille och den franske killen Charlie. Charlie visar sig dock vara en tjej vilket först inte är populärt hos Alex men brevväxlandet växer. Från början är breven bara ett roligt tidsfördriv, men sen bombas Pearl Harbor, judeförföljandet startar och kriget ökar i styrka. Charlie och Alex får allt mörkare innehåll men inget kan ta ifrån dem det ljus som finns mellan dem.

alt=" "

Enigma game av Elizabeth Wein

Det här är mer än en klassisk spionhistoria; en kodmaskin gömd på en skotsk pub, en tysk avhoppare och den ständiga rädslan att hemliga planer avslöjas. Den unga Louisa kommer över en kodknäckare ”The Enigma machine” och med hjälp av tysktalande tant och en flygplatsvolontär lyckas hon lösa koder som gör att piloten James kan ta sig förbi tyska linjer på ett närmast magiskt sätt. Samtidigt drar signalerna till sig uppmärksamhet från tyskarna och snart hotas den lilla skotska byn av bli helt sönderbombad på grund av deras räddningsaktioner.

alt=" "

We are not free av Traci Chee

Boken handlar om en hel grupp unga, 14 stycken andragenerationens amerikaner med japanska föräldrar och deras liv i San Fransisco under åren några år i början av 1940-talet. Under andra världskriget, efter attacken mot Pearl Harbor, byggdes interneringsläger för japanskamerikaner i USA, till vilka cirka 110 000 japaner och amerikanska medborgare med japanskt ursprung tvångsförflyttades från USA:s västkust och internerades. När de till slut kan återvända till sina gamla kvarter är inget sig likt och rasismen finns överallt. Boken skildrar den här skamfläcken i amerikansk historia ur olika unga karaktärers synvinkel vilket ger berättelsen en väldig bredd.

alt=" "

The blossom and the firefly av Sherri L. Smith

Smith har också ett något ovanligt grepp om historien – i alla fall för oss västerlänningar. Huvudpersonen är begåvad violinist – och kamikazepilot. Året är 1945 och Taro har alltid varit beredd att offra allt för sitt land. Tills han träffar den unga Hana. Hon jobbar på basen där Tara är stationerad och en dag hör hon honom spela på sin violin. Hana blev själv begravd i rasmassor efter en bombräd och tänker ofta att det bästa nog varit om hon dött men mötet med den musicerande piloten väcker något till liv inom henne igen. Kriget kommer att slita dem ifrån varandra – går det att leva ett helt liv på åtta korta dagar?

Äldre och moderna klassiker

alt=" "

Pojken i randig pyjamas av John Boyne 

Boken är både hyllad och kritiserad men välläst är den. Bokens huvudperson är den nioårige pojken Bruno som följer med familjen bort från den stad han växt upp när pappan får nytt jobb. Det visar sig att det jobbet är på ett koncentrationsläger och Brunos pappa är inte där för att rädda dem som sitter där utan han är nazist. Bruno vet inget om kriget och ensam som han är hittar han en jämnårig pojken bakom det höga och tillsynes oändliga fängelsestaketet. En pojke i randig pyjamas.

alt=" "

Boktjuven av Markus Zusak

Året är 1939 och den unga Liesel är omgiven av krig, död och hotet om mer död. I snön vid sin brors grav hittar hon en dag en bok och det blir början på den här bokens kärlekshistoria; kärleken till böcker. För Liesel öppnar böckerna dörren till helt andra verkligheter än den förskräckliga krigsvardag hon själv är fången i. Snart börjar hon ”hitta” böcker lite varstans, allt från att rädda böcker från nazisternas bokbål till mer stöldlika operationer från borgmästarens bibliotek…

alt=" "

Sarahs nyckel av Tatiana De Rosnay

Den här boken är en av många filmatiserade skönlitterära böcker om andra världskriget. Den har två parallella historier; en utspelar sig under brinnande krig och en i nutid. 1942 deporteras en judisk familj till Auschwitz men Sarah hinner gömma sin lillebror innan de förs bort. Hon låser in honom i ett skåp. Rätt snart visar det sig att de aldrig kommer att återvända till sitt hem och Sarah får panik; hur ska hon nu rädda sin lillebror? 2002 börjar en amerikansk journalist boende i Paris nysta i den här historien och vi får följa hur hennes liv påverkas av den nu försvunna Sarahs öde. Ta fram näsdukarna, folks.

alt=" "

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Lale Sokolov är en judisk man som 1942 förs till Auschwitz där hans jobb blir att sortera fångarna och tatuera dem. Han utför sitt jobb och försöker rädda så många han kan och en dag står flickan Gita framför honom. De blir båda blixtförälskade. De lyckas båda överleva koncentrationslägret, men tappar sedan bort varandra. Lale var övertygad om att de skulle återses, och vid ett av få besök han gjorde i Slovakien efter kriget stod Gita plötsligt framför honom igen. Lale friade direkt och i oktober 1945 blev de man och hustru. (Jag får gåshud här!)

Först efter Gitas död 2003 börjar Lale berätta historien om deras första möte och deras son kontaktar författaren till den här boken som intervjuar Lale under flera år. Tatueraren i Auschwitz är något så unikt som den sanna och fantastiska historien om två unga människors kärlek och hur den överlevde en av de gräsligaste perioderna i mänsklighetens historia.

Tipsat av Helena på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning Molnet