Sök böcker, filmer, musik...

Tre böcker framför ett sädesfält.

Bibliotekarierna i Gottsunda tipsar om riktigt bra romaner, filmer och tv-serier där hemvändare möter sitt förflutna. Gamla sår rivs upp, någon tar revansch och gåtor får sina lösningar. 

alt=" "

Den gröna vägen av Anne Enright

Den här boken handlar om Rosaleen och hennes fyra vuxna barn som förenas en sista gång i barndomshemmet som ska säljas efter jul. Alla barn har vuxit upp på denna vindpinade plats i en liten stad på Irlands västkust. En dotter har stannat kvar i närheten av mamman medan övriga barn har gjort helt olika livsval och bor i olika delar av världen. En tankeväckande stark bok om livsval och återvändande!

Den gröna vägen finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Testamente av Nina Wähä

Vi får följa Annie från Stockholm som är gravid och beslutar sig för att besöka sitt barndomshem i Tornedalen. Här bor Annies mamma kvar med några av småsyskonen. Denna jul kommer också de övriga syskonen på besök. Det blir en laddad sammankomst med många trådar bakåt i tiden och med en familjehemlighet som satt sina spår. Författaren skriver med spänning och man kommer snabbt in i handlingen!

Testamente finns också att läsa som e-bok

Tipsat av Eva

alt=" "

Nattsångaren av Johanna Mo

En ung pojke hittas död på Ölands alvar. Polisen som kommer med dödsbudet till pojkens familj är Hanna Duncker, som just flyttat tillbaka till Öland och har sin första arbetsdag som utredare vid Kalmarpolisen. Nu står hon framför sin barndoms bästa vän, pojkens mamma. Vad var det som hände med deras vänskap för många år sedan? Var Hanna än rör sig i hembygden finns det trådar tillbaka till hennes uppväxt med en kriminell far. Såriga relationer, fientlighet och gamla rykten gör det svårt att sköta utredningen utan att påverkas av det förflutna. En spänningsroman om både det svåra och det läkande med att återvända.

alt=" "

Efter femton år i USA reser en ung nigerian tillbaka till sin barndoms Lagos. Han dokumenterar sin resa genom reportageliknande texter och foton. Redan på ambassaden i New York möter han den korruption som kännetecknar hela det samhälle han återvänder till, med mutor, hot och våld som självklara inslag. På internetcaféerna sprider unga män sina ökända bedrägerimejl över världen. Kolonialismen kaster sin skugga över både nutid och historia. Överallt finns en tjuv som plundrar landet, kulturen, människorna. Den stad han lämnade finns inte kvar, själv har han också förändrats och han inser att återvändandet aldrig kan bli en hemkomst, men ändå inspireras han och värms av staden och dess människor.

Varje dag är tjuvens dag finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Ställ ut en väktare av Harper Lee 

I sin klassiska roman Att döda en härmtrast skildrade Harper Lee hur ett rättsfall med en oskyldigt anklagad svart man rör upp rasfördomar och hatiska känslor i den lilla staden Maycombe i Alabama på trettiotalet. Advokaten Atticus Finch spelar en avgörande roll och skeendena ses genom hans lilla dotter Scouts ögon. I denna roman, som skrevs före Att döda en härmtrast men gavs ut först 2015, återvänder den vuxna Jean Louise Finch hem till sin åldrande far, den avgudade Atticus. Det är nu turbulent femtiotal och minnena från barndomen kontrasteras mot medborgarrättsrörelsens nya tid. Maycombe och dess invånare framträder i all sin inskränkthet och Jean Louise måste omvärdera sina barndomsupplevelser och se sin far i ett nytt ljus.

Ställ ut en väktare finns också att läsa som e-bok

Tipsat av Ingrid

alt=" "

Gimokrönikan av Patrik Godin

Efter skilsmässan flyttar Patrik hem till Gimo igen. Han börjar snart umgås med sina kompisar från tonåren, och det mesta är sig likt. Camilla finns också kvar. Patrik börjar söka efter ett svar på gåtan Jussi, vännen som försvann när de var unga. Det här är ingen deckare, även om gåtan Jussi är en viktig del. Romanen handlar snarare om hur svårt det är att återvända till en plats, utan att förvandlas tillbaka till den du var när du bodde där. Det är även en roman om hur det var att växa upp i Gimo, eller vilken bruksort som helst, på 80- och 90-talen.

Gimokrönikan finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Norrlands akvavit av Torgny Lindgren

Olof var väckelsepredikant under 40- och 50-talet och hjälpte till att frälsa stora delar av Västerbottens inland. Men när väckelsen svalnade reste han iväg. Han återvänder 2006 för att avfrälsa bygden, eftersom han kommit till insikt om att det inte finns någon Gud. Men tillbaka i Avabäck upptäcker han att bygden och människorna inte är som han minns dem. De gamla församlingsborna berättar en helt annan historia än den han själv var med i. Det här är en typisk Lindgren-skröna – den är lättsam, men innehåller ett stort allvar.

Norrlands akvavit finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som ljudbok på cd-skiva

alt=" "

Hetta av Jane Harper

Storstadspolisen Aaron Falk åker till sin lilla hemstad Kiewarra för att gå på barndomsvännen Lukes begravning. Mannen sköt sina barn, sin fru och sig själv, på grund av deras svåra ekonomiska situation, tänker alla. Väl på plats inser Aaron att det ligger mer bakom dödsfallen än att farmen gick med förlust. Han påminns även om mordet på Elle för 20 år sedan – ett mord han själv först anklagades för, men tack vare vittnesmål från Luke friades han. Det här är en traditionell deckare om att återvända hem och att riva upp gamla sår. Men författaren förmår beskriva det uttorkade australiensiska landskapet, den konservativa machokulturen och livet på boskapsfarmer så att det blir mer än bara en dussindeckare.

Hetta finns att läsa som e-bok och att lyssna på som ljudbok på MP3-skiva.

Tipsat av Kristina

alt=" "

The Dressmaker (strömmande film)

Denna australiska film, som är baserad på en roman av Rosalie Ham, handlar om den mystiska och glamorösa Tilly Dunnage (Kate Winslet) som återvänder hem till den lilla landsortshåla som hon lämnade redan som barn. Det visar sig att hon togs om hand av sociala myndigheter och drevs bort på grund av ett påstått mord på en klasskamrat som Tilly beskylldes för – åtminstone enligt byborna. Nu har Tilly Dunnage återvänt från utlandet där hon haft en framgångsrik karriär som klädskapare för att göra upp med sitt förflutna och de människor som hon anser har förstört hennes liv. Upplägget är som en klassisk västernfilm och filmen är full av scener som påminner om de ikoniska filmerna från Hollywood och de italienska spaghettivästernrullarna. Till och med musiken tar sin inspiration från denna genre. Ska man sammanfatta The Dressmaker är det som en blandning av Almodovar, Kusturica och en rejäl dos Carl-Johan Vallgren – en mustig skröna med tragik, drama och mycket svart humor. En riktig pärla!

The Dressmaker finns också att låna som dvd-film.

alt=" "

Top of the Lake (tv-serie på DVD)

En miniserie som handlar om polisdetektiven Robin Griffin (Elizabeth Moss) som beger sig till ett litet samhälle i norra Nya Zeeland för att undersöka ett fall där en gravid 12-årig flicka försvunnit. Ju mer Griffin gräver i fallet, desto fler mörka hemligheter flyter upp till ytan. Det visar sig att Griffin själv har rötter i detta tillslutna och dysfunktionella samhälle och att hennes eget mörka förflutna kan komma att spela en roll i lösningen. Problemet är att ju närmare sanningen hon kommer, desto närmare kommer den slutgiltiga uppgörelsen med de händelser som format hela Griffins liv. En stundtals gastkramande och högst originell miniserie som vänder ut och in på moderna könsroller och de maktförhållanden som kan råda i vissa samhällen. Miniserien fick även en uppföljare några år senare, men den är inte i samma klass som originalet.

Tipsat av Thomas

alt=" "

Återkomsten (strömmande film)

En dag när tonårsbröderna Andrej och Ivan kommer hem hittar de en sovande man i sin mammas säng. Den okände mannen visar sig var deras pappa som varit frånvarnade i tolv år. Plötsligt ska pappan kompensera sönerna för allt det de gått miste om. Han planerar att ta dem på en fisketur men färden går någon helt annanstans. Dessutom visar sig pappan vara både auktoritär och brutal.

Återkomsten finns också att låna som DVD-film.

alt=" "

Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout

Lucy Barton lämnade för många år sedan Illinois och det fattiga livet. Nu är hon författare och lever med sin familj i en lägenhet i New York. Hennes liv i New York är långt från det liv hon en gång levde tillsammans med sin familj i garaget bland majsfälten. Men så drabbas Lucy av en svår infektion och hamnar på sjukhus. När hon vaknar till liv sitter mamman vid hennes sida och minnena från den hårda barndomen väcks åter till liv. Romanen är kort och lämnar många obesvarade frågor, men tänk det finns en uppföljare, Vad som helst är möjligt, där efter sjutton år återvänder till sin barndoms marker.

Mitt namn är Lucy Barton finns också att läsa som e-bok.

alt=" "

Överlevarna av Alex Schulman

Tre bröder återvänder till torpet på landet för att sprida sin mors aska i sjön. Tjugo år har gått sedan de sist var där. Besöket för dem tillbaka till barndomens marker. En barndom där föräldrarnas kärlek till alkoholen var större än engagemanget för sönerna. Alltmedan pojkarna själva törstade efter kärlek och gjorde allt för att få föräldrarna uppmärksamhet. Som i simtävlingen som pappan initierar och som nästan blir på liv och död. Nutid och dåtid flätas samman och bröderna återupplever sin barndom som vuxna.

Överlevarna finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som ljudbok på MP3-skiva

Tipsat av Carin

Fler tips

510413
Av: Alexanderson, Filip
179145
Av: Andersson, Pelle
634976
Av: Areklew, Lina
551348
Av: Matar, Hisham
561877
Av: Jonsson, Mats
635747
Av: Mohlin, Peter
Av: Nyström, Peter
635438
Av: Norebäck, Håkan
140626
Av: Theorin, Johan
246408
Av: Tropper, Jonathan
158180
Av: Carlsson, Christoffer
6814
Av: Vaidya, Janesh