Sök böcker, filmer, musik...

Två barn med hörlurar.

Är du hemma och letar efter en riktigt bra bok att läsa eller lyssna på i mobilen eller surfplattan? I appen Biblio finns en hel del guldkorn för barn mellan 0 och 12 år. Linn och Maja på Stadsbiblioteket har valt ut några favoriter!

Har du inte använt Biblio förut? I länken hittar du allt du behöver veta:

Så här använder du appen Biblio

Bilderböcker för barn 0-6 år

alt=" "

Saxen av Sara Villius

E-bok

Saxen vill klippa mycket, i nästan allt. Den klipper blad, snören, håret på dockan och håret på dig. Sedan vill saxen klippa märken i bordet, men det får den inte! Saxen är en bilderbok av Sara Villius med collage-bilder i starka färger. En rolig bok för alla 0-6-åringar som gillar att klippa!

alt=" "

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum

E-bok

Gittan är en sån som inte klättrar på lekstugetaket och inte klappar hunden när hela förskolegruppen går ut på promenad. Hon är ganska försiktig av sig. Men när förskolegruppen tappar bort henne i skogen dyker gråvargarna upp och med dem går det inte att vara så försiktig. Pija Lindenbaums bilderböcker om egensinniga barn är både smarta och roliga och alla tre böckerna om Gittan finns att läsa som e-böcker i Biblio.

alt=" "

Måste du! av Lotta Olsson

E-ljudbok, inläsare Lotta Olsson

Lär känna de udda bästa vännerna Jättemyrsloken och Hasselmusen. Jättemyrsloken är som vanligt hemma hos Hasselmusen och hänger, hon har det så mycket mysigare hemma hos sig och bakar alltid så gott. Hasselmusen är lite trött på Jättemyrsloken just denna morgon. Han välter koppen med varm choklad, drar ner blomvasen och äter ivrigt upp alla frukostmuffins utan att fråga om hon vill ha fler. Men snart får de fullt upp med Mini. Jättemyrsloken kommer nämligen på att han har lovat att barnvakta sitt brorsbarn denna dag. Och först nu förstår Jättemyrsloken vad Hasselmusen menade när hon på morgonen gastade “Måste du!” åt hans vevande, för en lugn och vilsam dag blir det inte med kaospiloten Mini i huset! Mysigt, roligt och med hög igenkänningsfaktor berättar Lotta Olsson om vänskap, vardagssituationer och känslor. Missa inte övriga böcker om detta udda men kärleksfulla kompispar!

Kapitelböcker 6-9 år

alt=" "

Nelly Rapp i Bergakungens sal av Martin Widmark

E-ljudbok, inläsare Cecilia Frode

Nelly Rapp är monsteragent, utbildad på Monsterakademin. Hon bekämpar spöken och olika väsen. En dag beger sig Nelly Rapp och hunden London ut i Trollskogen, där de träffar två gubbar som mäter och antecknar. De tänker spränga bort skogen och bygga en motorväg rakt genom den! Böckerna om Nelly Rapp är spännande och lagom läskiga mysterier av samma författare som har skrivit böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

alt=" "

Bruno 3000: Tvillingarna av Åsa Anderberg Strollo

E-bok

Brunos bästa kompisar är Ture och Tom. De är tvillingar och bor i porten bredvid. Deras pappa bor i New York och skickar allt det häftigaste legot till dem innan det går att köpa i Sverige. En dag blir det bestämt att även Tom och Ture ska flytta till New York. Först tänker inte Bruno så mycket på det, men sedan sjunker det in. Hur ska han klara sig utan sina bästisar? Går det att bygga en bro till New York? Böckerna om Bruno är skrivna som dagböcker, med mycket illustrationer och mycket humor. Om du går i lågstadiet och gillar Dagbok för alla mina fans, så är chansen stor att du gillar böckerna om Bruno också! 

alt=" "

Trollkarlens hatt av Tove Jansson

E-ljudbok, inläsare Mark Levengood

Böckerna om mumintrollet finns att lyssna på både i original och som lättlästa versioner på Biblio. I den tredje boken om mumintrollet, Trollkarlens hatt, hittar han en magisk hatt, som kan förvandla saker och ting. Men vad händer med mumintrollet när han sätter på sig hatten?  Det här var den första muminboken som översattes till engelska, och den som blev Tove Janssons genombrott. De sagolika och finurliga berättelserna om mumintrollet är omtyckta av både barn och vuxna och kan läsas många gånger om.  

alt=" "

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund

E-ljudbok, inläsare Helena Hedlund

Kerstin är sju år och går i ettan. Hon samlar på saker i guld, som har samma färg som hennes hår. Hennes bästis är Fatima, de har lekt sen förskolan, men egentligen vill inte Kerstin leka med Fatima. Hur säger man nej när man alltid har sagt ja förut? En dag flyttar Gunnar in i huset bredvid, som också är sju år. Han är den enda som får veta att Kerstin råkade ta lärarens guldring. Kan han bevara hemligheten? En bok om vänskap, hemligheter, och att vara på sitt alldeles eget sätt.  

Kapitelböcker 9-12 år

alt=" "

Skarven av Sara Lövestam

E-bok och e-ljudbok, inläsare Cecilia Walton Agrell

Varje sommarlov åker Johanna till Sländö i skärgården med sin familj. Hon längtar efter att komma bort från skolan, och på Sländö finns hennes vän, Ludde. Johanna föddes som Johan och Ludde är den enda som får veta att hon egentligen heter Johanna. Ludde är expert på att lösa mysterier och redan på vägen ut till Sländö uppstår ett mysterium - någon smyger runt på Skarvön, där ingen människa någonsin sätter sin fot. Skarven är en spännande deckare som innehåller en hel del riktigt läskiga scener, men också fina skildringar av vänskap och identitetssökande.      

alt=" "

Blod i gruset av Mats Jonsson

E-bok

Tweenien Mats hänger gärna med det gamla grannparet Ing-Mari och Lasse men varför drömmer Lasse mardrömmar och skriker om “blod i gruset”? Mats och hans klasskompisar får i skoluppgift att intervjua äldre människor om hur livet var förr och Mats passar på att börja gräva i Lasses förflutna. Spåren leder tillbaka till skotten i Ådalen 1931. I något av en pusseldeckare berättar Mats Jonsson, sedan tidigare är mest känd som serietecknare, om de fruktansvärda händelserna i Ådalen och om vänskap, svek och skam. Tunga teman, men en otroligt spännande bok!

alt=" "

E-ljudbok, inläsare Lo Tamborini

Astrid surar på tåget till mormors stuga i de djupa skogarna i Dalarna. Familjens solsemester, som hon drömt om så länge, har blivit inställd och istället måste hon och lillebror tillbringa höstlovet i mormors stuga där det inte händer någonting och mobilen saknar täckning. Men det är långtifrån ett långtråkigt lov som väntar för redan på tåget rapporterar lillebror att han har sett män med svans. Det finns väl inga människor med svans? Det brukar väl bara troll ha... Strax efter deras ankomst försvinner dessutom mormor hastigt och mystiskt och en liten märklig man dyker istället upp. De djupa dalaskogarna visar sig rymma mer än vad Astrid någonsin har kunnat ana. Spännande, rolig och lättläst första del i en serie för mellanåldern! Passar hen som gillar väsen och folktro! 

alt=" "

Djuret av Petter Lidbeck

E-bok

Kusinerna Signe och Elsa hittar en skadad och medvetslös man i skogen. Precis innan mannen lyfts in i ambulansen tar han tag i Elsa och säger “djuret”. Hans röst låter skrämd och Signe och Elsa börjar gräva i vad som kan ha hänt mannen. Spåren leder snart till det mystiska företaget Mockingbird Robotics som sysslar med robotar och AI. Det här är den tredje fristående delen i Signe Holm-deckarna. Riktigt spännande böcker om de brottslösande kusinerna Elsa och Signe, där den sistnämnda har en otrolig förmåga att se detaljer och tänka logiskt men samtidigt tampas med nyanser och socialt samspel. Läs också de två första delarna om du är på jakt efter mer spänning, gillar kluriga mysterier och vill veta mer om Signes bakgrund.

alt=" "

E-ljudbok, inläsare Joakim Saedén

Titanic, världens största fartyg, gör sin första resa över Atlanten år 1912, och tioårige George är med ombord. George är inte speciellt bra på att sitta stilla, han vill utforska hela skeppet. Han klättrar ända upp till utkiksplatsen i masten och han undersöker lastutrymmena längst ner i skrovet. En dag hör han talas om att det är en mumie med på fartyget: en egyptisk prinsessa som en forskare har tagit med i en träkista. När George är djupt nere bland lastcontainrar och kistor för att leta efter mumien, hörs ett plötsligt dundrande ljud och skeppet börjar skaka. Titanic har kolliderat med någonting... Det här är ett spännande äventyr där man får inblick i en historisk händelse och hur det kan ha varit att vara barn i början av 1900-talet.

Fakta

alt=" "

Minifakta om sköldpaddor av Sigurd ToftdahlTerkelsen

E-bok och e-ljudbok, inläsare Mallika Giarimi

Djupdyk i sköldpaddans liv i denna korta och lättlästa faktabok. Lär dig mer om hur sköldpaddor lever, vad de äter, hur de lägger ägg, vilka deras fiender är och inte minst hur de låter. Visste du till exempel att sköldpaddan kan kackla som en höna eller skälla som en hund?

alt=" "

Mer väsenologi av Ingela Korsell

E-ljudbok, inläsare Angela Kovàcs

Uppföljaren till succén Väsenologi som Ingela Korsell, en av författarna till Pax-serien, låg bakom. Här hittar den blivande väsenologen ännu mer spännande fakta om väsen i den nordiska folktron, som lyktgubben, gruvrået och gastar, och intressanta diskussioner om funktionerna som tron på magiska varelser har fyllt i människors liv. Spännande och perfekt läsning för väsennörden! Riktigt bra inläsning av Joakim Bergström och Angela Kovács och plus i kanten för att boken faktagranskats av en tungviktare inom svensk etnologi, Ulf Palmenfeldt.   

alt=" "

Bli klok på uppfinningar av Véronique Corgibet 

E-ljudbok, inläsare Joakim Saedén

Grotta ner dig i uppfinningar och lär dig mer om hur alla otroliga saker som omger oss egentligen har kommit till. Läs om hjulets, papperets, tryckkonstens, ångmaskinens och pengars uppkomst. Visste du till exempel att de första mynten tillverkades 600 år före kristus i nuvarande Turkiet eller att Sverige år 1661 blev det första landet i Europa som använde sedlar tryckta av en bank? Faktaspäckat, kul och lättläst läsning för den vetgirige!

alt=" "

Fakta om amerikansk politik av Tomas Dömstedt

E-bok och e-ljudbok, inläsare Mallika Giarimi

Lättläst och lättbegripligt om amerikansk politik. Läs om de rätt snåriga turerna vid ett amerikanskt presidentval och om hur det politiska systemet fungerar i stort. Lär dig allt du behöver veta om den federala nivån, konstitutionen, vilken sorts makt presidenten har, rösträtt, valdeltagande och mycket, mycket mer. Perfekt läsning för den som vill börja sätta sig in i amerikansk politik och förstå sig på hur ett av världens mäktigaste länder fungerar!

alt=" "

Fakta om plast i havet av Per Straarup Søndergaard 

E-bok och e-ljudbok, inläsare Joakim Saedén

Plast orsakar svåra problem i våra hav. Djur lider och dör av all plast som hamnar i haven. I den här boken hittar du en lättläst introduktion till plast och problemen som den orsakar i våra hav. Läs mer om hur plast tillverkas, mikroplast, plastöar och om hur till exempel sköldpaddor fastnar i plast när de ska lägga ägg på stränder eller hur fåglar matar sina ungar med plast när den liknar maten de brukar äta. Man tror att det om 30 år kommer att finnas mer plast än fisk i haven... Bra startskott eller ingång för vidare diskussion om miljöproblem och vad som kan göras för att motverka dem.