Sök böcker, filmer, musik...

Har du hittat till Biografirummet på Stadsbiblioteket men har svårt att välja? Här får du tips från några av oss på bibblan; allt från fotboll, döstädning och mänskliga rättigheter till humor!

alt=" "

Överlevaren av Sarah Krasnostein

Sandra Pankhurst på Specialised Trauma Cleaning Services utför städjobben som kräver mer än bara en våt trasa och en dammsugare. Utrustad med släggor och heltäckande skyddskläder tar hon sig an uppdrag hos personer som Dorothy, som inte gått ut med soporna på tio år, och Janice, vars toalett slutade fungera 2010. Sandra har levt ett innehållsrikt liv. Efter att som liten pojke vuxit upp i ett kärlekslöst och våldsamt hem gifte hon sig och blev familjefar. Därefter följde ett kringflackande liv med prostitution, droger och senare, en könskorrigering.

Boken är en fin sammanvävning av Sandras livshistoria och städjobben hon utför idag, och ger en inblick i en värld full av ensamhet och smärta. Med sina unika talanger når hon trasiga själar och ger tröst i människors känslomässiga och materiella oreda. Genom att bringa ordning i andras liv bearbetar hon samtidigt egna trauman från uppväxten. Författaren Sarah Krasnostein följde Sandra i fyra år och var med vid 20 städjobb i Melbournes förorter i arbetet med den bästsäljande biografin, som vunnit många priser.

Tipsat av Elisabet

alt=" "

Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson

Ulrika Knutson tecknar ett mångfacetterat porträtt av författaren och journalisten Elin Wägner. Som student köpte jag i princip allt skrivet av Wägner i antikvariatens boklådor längs Fyrisån. Det är ett författarskap som intresserat mig sedan tjugo år tillbaka i tiden. Wägner var före sin tid vad gäller kvinnosaken, miljön och freden. Hon skrev debattboken Väckarklocka år 1941 om dessa ämnen och den är idag mer aktuell än någonsin! Knutson ger en inblick i tidsandan som var och har tidigare skrivit om den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad, som Wägner var med och grundade år 1925.

Tipsat av Cecilia

alt=" "

En gripande berättelse om författarens uppväxt och om hans pappa. Hemma hos Erics pappa är allt noggrant ordnat. Sven Rosén kan bädda sängen, skala räkor och sjunga godnattsång. Han kan recitera Ekelöf och till och med köra bil. Så länge han tar sina Stesolid, Doloxene och Sobril är han en rolig, varm och en nästan helt normal pappa. Så när Eric är 17 och telefonen ringer, och han får veta att hans pappa misstänks ha mördat en kompis från Kolmårdens behandlingshem, kommer det som en chock. Det här är en berättelse om missbruk, fängelsestraff och konsten att ta konsekvensen av sina handlingar. Men också om den kärlek som kan finnas till en pappa som gjort något helt oförlåtligt.

alt=" "

Vrålstark & skiträdd av Marie Göranzon 

Skådespelaren Marie Göranzon växte upp i Linköping med föräldrar som drev ett litet hotell mitt emot järnvägsstationen. Bland gästerna fanns många skådespelare och genom dem fick hon sina första kontakter med teatervärlden. Mötena med skådespelarna gav henne en stark längtan till att själv få stå på scenen och gestalta olika människor. 2017 är det 50 år sedan Marie Göranzon gick ut Dramatens elevskola. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. På Dramaten har Marie Göranzon arbetat med alla de stora regissörerna och de mäktiga kollegorna. Det här är hennes berättelse om hur hon mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer.

Tipsat av Lena

alt=" "

Jakten på Dawit av Martin Schibbye

Det är bråttom. Dawit Isaak har suttit fängslad i över 19 år och vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna. Varför sitter Dawit Isaak fortfarande fängslad? Martin Schibbye, som själv satt fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien, har lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. Jakten på Dawit för också Martin Schibbye till Dawits cellkamrat, till Dawits familj i Göteborg och till de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad.

Dawit Isaak är för många av oss en symbol för kampen för yttrandefrihet. Med den här boken vill Martin lyfta fram och ge en tydligare bild av människan Dawit Isaak, en person som kom som flykting till Sverige 1987 och som skrev dramatik, barnteater och poesi innan han blev journalist. Genom att uppmärksamma fallet vill författaren få oss att prata om hur vi ska få ut Dawit Isaak från det eritreanska fängelset. Boken är också ett sätt att motverka rädslan för att bli bortglömd, en rädsla som Martin själv känt då han satt fängslad. Det är ett granskande reportage som sprider hoppfullhet och enligt författaren är förutsättningarna för Dawits frisläppande bättre än någonsin.

alt=" "

När Manal al-Sharif bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen och snart följer en våg av kvinnor i hennes spår. Här skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de regler som tidigt begränsar flickors liv. Vad är priset för en kvinnas frihet? I Saudiarabien är kvinnor tvungna att ha en närstående mans godkännande för att studera, arbeta och resa.

Kvinnorättsaktivisten Manal al-Sharif har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien och är i dag en av världens främsta feministiska röster. I boken ger hon en inblick i hur det är att leva under diktaturens religiösa lagar. Det är en drabbande och otroligt modig berättelse om en kvinnas kamp för frihet i ett av världens mest slutna länder. Boken visar på den enskilda människans kraft till förändring. Sedan 2018 är det tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien, till stor del tack vare Manals kampanj!

alt=" "

Boken om Kim Wall - när orden tar slut av Ingrid & Joachim Wall

I augusti 2017 ger sig Kim Wall ut för att göra ett reportage om en ubåt i Köpenhamn, en alldeles vanlig dag på jobbet för en frilansande journalist. Därefter är det meningen att hon ska flytta till Peking tillsammans med sin pojkvän. Ett nytt liv väntar, men Kim kommer inte tillbaka. Istället för att skriva rubriker blir hon rubrikerna. Detta är hennes föräldrars berättelse om sorgen, men framför allt om Kim, hennes kall och gärning.

Boken är skriven av Kims föräldrar. När de skriver boken har de nyligen varit med om den största sorgen: att förlora sitt barn. Syftet med boken är att berätta om den person som Kim Wall var - inte som offer, utan som fantastisk människa. De delar en bild av en ung och talangfull journalist som ville göra världen bättre. I boken varvas beskrivningar av Kims liv med hur hennes försvinnande och död påverkar hennes familj, vänner och kollegor världen över. Boken är en del av föräldrarnas arbete för att hålla Kims minne vid liv. Otroligt stark läsning som berör och stannar kvar hos en efter att man har läst ut den!

alt=" "

Läkaren Christian Unge berättar om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika och på akutmottagningen i Sverige. Han skriver om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården. Christian Unge pekar även på systemfel, men framför allt vänder han blicken mot sig själv.

En läsvärd och självutlämnande skildring av de utmaningar och etiska dilemman som personalen inom vården ställs inför dagligen. Ofta krävs det att snabba beslut tas, och konsekvenserna är liv eller död. Christian önskar ett öppnare klimat bland sjukvårdspersonal om de misstag som begås, så att misstagen kan leda till utveckling och lärande istället för att bli skamfyllda hemligheter. I boken vill han förmedla att trots all den kunskap som en läkare besitter är hen bara en människa, med de begränsningar det innebär. Om du tyckte om Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling är den här boken för dig!

Tipsat av Iris

alt=" "

Den stora biografin över Hasse Alfredson! Vi får följa med på en livsresa, från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage och skapandet av AB Svenska Ord. Hasse har ju gjort så mycket! Delvis tecknas också en annan bild, av en man som till och från tvivlat på sina förmågor, och som hade en mörkare sida. Boken blir till en skildring av vår samhällsutveckling under efterkrigstiden och Kalle Lind berättar med mycket kunskap och kärlek.

alt=" "

Vitt och rött av Maria Pia Boëthius

Kunskapen om inbördeskriget i Finland 1918 är kanske inte så stor i Sverige. Här beskriver författaren Maria-Pia Boethius krigets historia utifrån sin mors historia. I karelska Björkö, numera beläget i Ryssland och omdöpt till Primorsk, föds Brita "Billie" Andersén år 1918. Ryssland har exploderat i revolution och Finland har utropat sin självständighet. Det pågår en upptakt till vad som ska komma att bli ett inbördeskrig mellan de vita och de röda. Skildringen bygger både på dagboksanteckningar och gedigna efterforskningar. Hennes morföräldrar deltog på den vita sidan i kriget, med stor inlevelse beskriver författaren den enskilda människans öde i ett historiskt skeende.

alt=" "

Huset med de två tornen av Maciej Zaremba

Maciej Zaremba växer upp i ett kommunistiskt Polen. Hans värld är människorna i huset med de två tornen. Fadern är sjukhuschef, trettio år äldre än modern och båda två är psykiater. Ingen talar om det förflutna eller om framtiden, för inget kan förändras. Men allting förändras ändå, våren 1968 när studenterna i Warszawa gör uppror. Regimen svarar med batonger, man vill också ha en syndabock och hetsar mot judar. Först då får Maciej vetskap om hans mors bakgrund, när hon säger: "Vi måste härifrån. Jag är judinna". Boken är både en fin barndomsskildring och en heltäckande framställning av den polska antisemitismens historia. Hur den drabbat författarens anhöriga och släktingar i 1900-talets Polen med förföljelser, fängelse och koncentrationsläger.

Tipsat av Sanna

alt=" "

Äkta hela vägen av Martin Mutumba 

Här hoppas man ju som ungbibliotekarie på en ny Zlatan-våg och att döma av antalet reservationer på Mutumbas bok kan det mycket väl bli så! Fotbollsspelaren Martin Mutumba är Rinkebykillen som gick hela vägen till proffs i AIK och sedan bara försvann. Krönikören och fotbollsgurun Erik Niva berättar i den här boken tillsammans med Mutumba vad som egentligen hände. Så här beskriver Niva varför han inte kunde motstå att skriva boken ”Ta den svenska idrottsrörelsens och det svenska samhällets alla möjligheter och utmaningar och förpacka dem i en enda person – där nånstans har du Martin Mutumba. Och så är han rolig som själva satan.”

Äkta hela vägen är fotbollsdrömmen med stort F, toppkarriär, framgång och strålande guld men skildrar också Mutumbas motgångar och hans kamp mot sina inre demoner. Boken kastar läsaren mellan ytterheterna men historien håller läsaren fast och den hålls också ihop av en av Sveriges allra bästa sportkrönikörer. Klart läsvärd - även för alla som inte vanligtvis läser idrottsbiografier!

alt=" "

En svart mans anteckningar av James Baldwin

Den här boken är både ny och gammal. Första gången den gavs ut var faktiskt för 65 år sedan men nu kommer den i nyutgåva och med förord av Judith Kiros. Boken är trots detta verkligen ingen gammal skåpmat och Baldwins ord känns som de precis lämnat hans penna. De tio essäerna i boken diskuterar hur det är att vara svart i det moderna USA – och den är högaktuell. James Baldwins verk betraktas som moderna klassiker, någon beskrev han stil väl genom att säg att han skriver med ”klarsyn, vrede, intelligens och mänsklighet”. En svart mans anteckningar har utsetts till en av tidernas 100 bästa böcker av tidningen The Guardian.

James Baldwin skriver på ett märkligt elegant sätt om svåra ämnen som ras, klass och maskulinitet och var själv aktivist i medborgarrörelsen och Gay Liberation Movement. När man läser hans böcker så här långt efteråt de skrevs känns hans kamp för social förändring så nära både i tid och uttryck, och de lämnar trots allt en känsla av hopp hos läsaren.

Boken kommer ut i december 2020 men till dess finns flera andra Baldwin-klassiker att börja med.

Tipsat av Helena