Sök böcker, filmer, musik...

Bibliotekarierna Ewa och Marianne tipsar om matböcker för barn. Allt från aptitliga bilderböcker, till spännande matmysterier och kaos i köket!

Bilderböcker

alt=" "

Ät upp! av Michaël Escoffier

En härligt opräktig och humoristisk bilderbok om att inte vilja äta upp. Mamman i den här berättelsen drar sig inte för att ta till hot när barnet inte vill äta upp. Hon kallar in både vargen och trollet när pojken är inte är sugen på sin soppa. Drastisk och rolig tecknarstil med mycket uttrycksfull mimik och oväntade vändningar. Jättekul högläsningsbok.

alt=" "

Valdemars ärtor av Maria Jönsson

Det är middagsdags hemma hos Valdemar och lillasyster Linn. Det blir fiskpinnar till middag och det är Valdemars favoriträtt! Hurra! Han kastar i sig fisken och stannar sedan plötsligt upp för på hans tallrik ligger det nu bara små, runda, gröna och alldeles onödiga ärtor, tycker Valdemar.
Men pappa står på sig och säger att det blir ingen glass innan alla ärtor på tallriken är borta och därmed basta! Valdemar suckar och jagar runt ärtorna på sin tallrik. Men sedan får han en idè, en väldigt bra idé tycker han själv. Läs och le igenkännande åt både Valdemar och pappa.

alt=" "

Puck på restaurang av Anna-Karin Garhamn

I den populära serien om Puck finns nu alltså en handbok om hur ett restaurangbesök går till. Böckerna om Puck lyckas med att berätta både en historia om Puck och mamma och vad som händer hemma hos dem och fungerar dessutom som en handbok i allt som en vetgirig unge behöver lära sig. Här finns massor av information och fakta om hur allt ska göras och vad som kan hända när man går ut och äter. Fina bilder i en alldeles egen stil med många detaljer att dröja kvar vid och prata om.

alt=" "

Mat, mat, mat! av Fredrica Isenborg och Lotta Kühlhorn

En småbarnsbok om mat som är en riktigt sensorisk upplevelse. Här kan man riktigt känna doften och smaken från det familjen ska äta. Men här får man också uppleva kylan från frysen och kladdet från den tappade spaghettin på golvet. Ångorna från den heta stekpannan på spisen beskrivs och de små runda goda blåbären och citronen som bara rullar iväg när man försöker ta den beskrivs med få ord och med klara uttrycksfulla bilder med ett litet barns perspektiv på det som skildras i bilderna.

Cirka 6-9 år

alt=" "

Matmyseriet av Lena Lilleste

Det serveras korv med mos i skolan, och Penny har fyllt tallriken. Men när hon tar en tugga av moset börjar det brännas i munnen. Någon saboterar skolmaten genom att hälla på så mycket chili att maten blir oätlig! Skoldeckarna Penny och Max tar reda på vem. Perfekt bok för dig som nyligen lärt dig läsa.

alt=" "

Astra och rymdkakorna av Philip Reeve

I det här knasiga rymdäventyret attackeras rymdskeppet som Astra och hennes familj färdas med av utomjordingar. Tur att Astra vaknat ur sin kryosömn för att leta efter kakor! Tillsammans med robotkompisen Pilbeam måste hon stoppa utomjordingarna, och dessutom få kontroll på alla ondsinta bakverk som också har fått liv under färden. Ett härligt högläsningsäventyr för hela familjen!

alt=" "

Historien om Kalle Spann, som hittar en av de fem guldbiljetterna i chokladkakorna och därmed får besöka godisgeniet Willy Wonkas fabrik, borde alla barn få höra minst en gång. Läs högt och njut av Roald Dahls finurliga humor och galna påhitt, lika bra nu som då boken först gavs ut, 1964(!).

Kapitelböcker cirka 9-12 år

alt=" "

Dags för ramadan! av Özlem Sara Cekic 

I år ska Ayse för första gången vara med och fasta. Mamma vill att hon fastar fram till lunch, men Ayse vill göra likadant som bröderna, som fastar hela dagen. Dags för ramadan! är en kort, lättläst berättelse om fastehögtiden och den stora Eid-festen som markerar fastans slut.

alt=" "

Kaos i köket av Maja Lunde

I andra boken om världens bästa gäng ska klassen delta i ett matlagningsprogram på tv. Programmet leds av superkocken Kjell-Charlie och de som vinner tävlingen blir praktiskt taget kändisar på kuppen. Helena ser chansen att gänget skall få det erkännande som de förtjänar. Det finns bara ett problem... Ingen av dem kan laga mat!

alt=" "

Henke, Ali och Emma ska göra ett stort godistest till tidningen för att ta reda på vilken affär som har det bästa godiset. Men samtidigt drabbas den ena godisaffären efter den andra av sabotage. Ett nytt fall för Tidningsdeckarna!

Faktaböcker

alt=" "

Vad är egentligen konstig mat? I vissa delar av världen äter man rätter med blod i för att bli stark. Och man kan göra omelett på spindelägg! Det som anses konstigt att äta i Sverige tycker många i andra delar av världen är vardagsmat, och tvärtom. I den här boken guidar Mia Öström oss genom en värld av fascinerande, ruggig, ruttnad, giftig och ibland till och med levande mat.

alt=" "

Vi gör lördagsgodis av Pia Beckman

Bountygodis, kolapopcorn och geléhallon är bara några av de tjugo sorters godis man får recept på i den här boken. Tydliga beskrivningar med bilder till gör recepten enkla att följa. Smaskigt!

alt=" "

Barnens kockskola av Sara Begner 

Här får du lära dig att laga massor av goda rätter att imponera på familjen eller kompisarna med. Recepten är enkla att följa och boken innehåller massor av foton som visar hur man ska göra. Och den som lagar maten behöver INTE diska, det är sen gammalt!

Tipsat av Ewa på Stadsbiblioteket och Marianne på Storvretabiblioteket.