Sök böcker, filmer, musik...

alt=" "

Maja och Kasia på Stadsbibliotekets barnavdelning tipsar om spännande och lärorika böcker om rymden.

Bilderböcker

alt=" "

Nalle Bruno reser till månen av Gunilla Ingves

Den blå raketen står redo. Rymddräkterna är testade och matsäckskorgen packad. Allt är noga fastsurrat för att inte börja sväva omkring under färden. Nu kör vi, säger Nalle. Majsan trycker på startknappen. Det pirrar i magen. Motorerna dånar och pilen på hastighetsmätaren darrar. Med ett svooosh lämnar raketen jorden mot månen. Följ med Nalle Bruno, hunden Majsan och katten Tom på en spännande rymdresa och lär dig fakta om månen. Från 3 år.

alt=" "

Full fart till rymden av Peter Ekberg och Kjell Thorsson

Rymdskepp är fantastiska maskiner. De står emot kylan i rymden och klarar att krocka med stenar och grus som susar fram. I framtiden kan vi kanske åka hela vägen till en annan stjärna! Vågar du åka med på en tur? Rymdskeppet startar nu. Full fart till rymden! Bilderboken handlar om allt vi redan vet om rymdresor men också inspirerar till att fantisera om det som blir möjligt i framtiden. Illustrationer är färgglada och detaljrika, på varje uppslag finns det en "leta i bilden" uppdrag. Från 3 år.

alt=" "

Kalle och Elsa sover över av Jenny Westin Verona och Jesús Verona 

Ikväll ska Kalle sova över hos Elsa, men det blir ingen vanlig övernattning! Så fort de fått på sig sina pyjamasar svetsar de ihop en rymdraket av stål och stjärnstoft. Sen flyger de rakt ut bland stjärnorna - i ljusets hastighet. När de utforskar månen kommer ett svart hål svävande i rymden. Elsa dyker rätt in i det och Kalle står ensam kvar på månens kalla yta! Vad ska han göra nu? En fantasifull och färgsprakande bilderbok om barnens lek när den är som bäst. Från 3 år.

6-9 år

alt=" "

Hemma i rymden av Mats Wänblad

Tvillingarna Castor och Polly har nyss landat på planeten Argo 7. Det är en riktigt trist planet, som mest bara består av grus, där mamma ska leta efter liv. Tvillingarna å sin sida längtar mest hem till pappa på jorden. Mamma jobbar som livsletare åt rymdstyrelsen. Hennes tidigare försök att hitta liv i rymden har gått dåligt och nu vill den elaka Pluto Persson komma åt hennes jobb. Men kanske kan tvillingarna både hjälpa mamma att behålla jobbet och göra en fantastisk upptäckt. För när de ger sig ut på planeten för att hämta mer grus till mammas undersökningar hör de plötsligt en främmande röst som talar… Lättläst och roligt rymdäventyr för den som håller att lära sig att läsa på egen hand. Första boken i en serie.

alt=" "

Leonora och glasplaneten av Helen Johansson 

Leonora, som bor på planeten Junoo, råkar vilse i rymden och kraschlandar på Glasplaneten när hon tillsammans med hjälparen Bobo inte kan låta bli att provflyga sin nya rymdhoppa. Glasplaneten visar sig vara fylld av härjande rymdpirater. Hur ska Leonora klara sig ? Och kommer hon nånsin att lyckas ta sig hem till Junoo igen? En välskriven berättelse om mod och att våga vara annorlunda. Första boken i en serie.

alt=" "

Lära känna Max, Kim och Sam som bor och på rymdstationen BrT-22Xz-9 och en dag ska bli rymdpiloter. Följ gänget i deras kamp mot den maktgalne Zenok, som blivit utslängd från stationen men återvänder med ett vapen som kan förvandla alla till flugor. Gänget har dock precis lärt sig använda lasersvärd, så Zenok kan räkna med en rejäl match. Skojigt, knasigt och fartfyllt i denna första del i en serie.

9-12 år

alt=" "

Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl

Gladys flyr i ett rymdskepp från jorden som håller på att gå under. Räddningen ska finnas på planeten Vial. Resan till Vial har pågått länge – så länge att lillebror Keaton som är 6 år har fötts ombord på rymdskeppet. Men på skeppet som skulle har varit fullt av människor finns nu bara de två syskonen. Varför är det så? Och kommer Gladys och Keaton nånsin komma fram till Vial? En dag börjar dessutom skeppet indikera att syskonen kanske ändå inte är helt ensamma ombord! Spänning, syskonrelationer och existentiella frågor blandas i denna välskrivna bok av Henrik Ståhl som först var en pjäs med samma titel.

alt=" "

Imperiets arvingar, Bortförda av Oskar Källner

Alice och Elias lever ett helt vanligt villaliv tillsammans med föräldrarna utanför Uppsala. Men så vänds allt upp och ner när mamma plötsligt försvinner en kväll och polisen anklagar pappa för att ha med försvinnandet att göra. Alice och Elias blir nu fast beslutna att rädda båda sina föräldrar. De tar sig ut i den för oss Uppsalabor välbekanta skogen Lunsen för att söka efter mamma, men stöter istället på Brock från rymdskeppet Stillheten som också är på jakt efter någon – en försvunnen besättningsman. Det visar sig att syskonen och Brock inte bara har sökandet efter försvunna personer gemensamt. En farlig och gemensam fiende lurar också i skuggorna. Ett fartfyllt äventyr, ja en riktig rymdaction tar sin början. Första boken i en serie.

alt=" "

Max har fått en ovanlig inneboende. Allan från planeten Zongo har flyttat in efter att ha kört vilse med sitt rymdskepp och landat på jorden. Allan har en del ovanliga förmågor, han kan radera folks minnen och förvandla sig själv till precis vad som helst. Fartfylld och humoristisk är denna bok, som passar dig som gillar lättlästa böcker. Första delen i en serie.

Faktaböcker

alt=" "

Professor Astrokatts solsystem av Dominic Walliman 

Professor Astrokatt och hans vänner ska iväg på en tur genom vårt solsystem, så spänn fast dig och häng med! Det här faktafyllda uppdraget introducerar solen och dess planeter för de yngsta läsare. Passar bra som första faktabok om rymden.

alt=" "

Hur studerar astronomer planeter, stjärnor och galaxer? Vad är en nebulosa? Hur fungerar olika teleskop? Detta och mycket mer får du veta från den lättlästa boken om astronomi. Perfekt för nybörjarläsare eller för högläsning.

alt=" "

Mars av Shauna Edson

Har det någonsin funnits liv på Mars? Kommer vi att kunna bo där? Hur ska vi ta oss dit? Dyk ner i denna faktaspäckade guide till vår grannplanet Mars, dit rymdforskarna siktar på att ta mänskligheten. Häpna över det högsta berget i solsystemet, upptäck hur människan skulle kunna bo och leva på Mars och ta reda på om du har vad som krävs för att resa dit. Följ med på en fascinerande resa in i framtiden…

alt=" "

Planetarium av Chris Wormell

Här visas en fantastisk samling rymdfenomen och himlakroppar - från den minsta månen till den största spiralgalaxen. Kika in i Gallileos teleskop, se en stjärna födas och balansera farligt nära ett svart hål. Fint illustrerad bok i stort format om universums mörka mysterier.

Tipsat av Kasia och Maja på Stadsbibliotekets barnavdelning