Sök böcker, filmer, musik...

En kvinna i motljus som blickar mot horisonten.

Vi på Eriksbergsbiblioteket listar de bästa böckerna om att bli dumpad – av den du älskar, på arbetsmarknaden eller kanske till och med av en kriminell..!

alt=" "

Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

En man ser tillbaka på sitt långa äktenskap för att få svar på varför förhållandet håller på att ta slut. En tänkvärd berättelse om kärlek, otrohet och skilsmässa av den norska författaren Geir Gulliksen.

alt=" "

I fikonträdets skugga av Camilla Davidsson

När Susannes man lämnar henne för en annan kvinna blir hon tvungen att göra förändringar i sitt liv. Under många år har hon levt för sin familj men först nu börjar hon prioritera sig själv. Susanne beger sig till Gotland där det finns en gammal mjölkbutik som hon har ärvt efter sin mamma. Med lite distans till det som varit börjar hon istället att fokusera på att förbereda fastigheten inför den planerade försäljningen samtidigt som hon funderar över tänkbara karriärmöjligheter. När en ny bekantskap dyker upp i hennes liv ställs allt på sin spets. Är Susanne redo för en nystart och vågar hon släppa in kärleken i sitt liv igen?
En härlig och hoppfull feelgoodroman om att hitta sig själv. Boken är en fristående fortsättning på Liten tvåa med potential.

alt=" "

Du glädjerika sköna av Sara H. Olsson

Nina har allt man kan önska, ett liv i lyx med sin make och även en älskare vid sidan av. En liten händelse gör att hennes liv vänds upp och ner och Nina flyr till sin gamla hemstad. Där träffar hon Johanna som är hennes raka motsats och som inspirerar henne att ta tag i sitt eget liv. En humoristisk och varm bok om vänskap, kärlek och svek. Första delen i serien om Hallavik. Läs också fortsättning på boken: O helga natt och Livet är en fest.

alt=" "

Petra blir bedragen av sin man och det resulterar i en skilsmässa som splittrar familjen. För att läka sina känslomässiga sår tar hon jobb som stugvärd långt upp i norra Sverige. Frågan är om ensamheten kommer hjälpa Petra att komma över det stora sveket och hitta sig själv igen? En rak och ärlig skildring av otrohet och hur man kan försöka gå vidare, där humorn ständigt är närvarande trots mörkret.

alt=" "

Allt som blir kvar av Sandra Beijer

Matilda blir dumpad av sin pojkvän mitt i sommaren och blir ensam kvar i deras gemensamma boende med sitt krossade hjärta. För att övervinna känslan av tomhet ger hon sig ut på äventyr med sin bäste vän. Men går det att laga ett brustet hjärta?
En finstämd bok för alla unga själar.

alt=" "

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

En ikonisk kärleksroman av Lena Andersson. Den som någon gång ägnat sig åt att analysera sönder kärlekens väsen och upplevelsen av att bli ratad kommer att känna igen sig i Esters utgjutelser om den ouppnåelige Hugo Rask.

alt=" "

Den riktigt klassiska berättelsen om olycklig kärlek blev en riktig kioskvältare i slutet av 1700-talet. Boken sägs ha fått unga män att förlora sig i romantik, klä sig som huvudpersonen och några valde att gå samma tragiska väg som Werther. Werther blir våldsamt förälskad i Lotte, som dock redan är förlovad med den tråkige Albert. När han till slut tvingas ge upp hoppet om att kärleken ska bli besvarad blir Werther förtvivlad och tar sitt liv.

alt=" "

Yarden av Kristian Lundberg

En stark och självupplevd berättelse om att falla neråt på arbetsmarknaden. Om att tvingas tjäna ihop till brödfödan genom kroppsarbete, och ändå ständigt sakna pengar. Kristian Lundberg berättar med ett vackert, nästan självlysande språk. Han har fått många priser och utmärkelser för sitt författarskap.

alt=" "

Amy Snow av Tracy Rees

Året är 1831 när åttaåriga Aurelia hittar ett övergivet spädbarn i snön på herrgårdens ägor. Hon tar med sig hittebarnet hem, till föräldrarnas stora förfäran. Men Aurelia övertygar dem om att barnet ska få stanna, och hon döper henne till Amy Snow. Amy växer upp bland tjänarna, avskydd av Aurelias föräldrar, men för Aurelia är Amy som en syster. En innerlig vänskap som abrupt tar slut när Aurelia dör, endast tjugotre år gammal. Det dröjer inte länge innan Amy får ett paket med ett brev från Aurelia, där hon avslöjar att hon burit på en hemlighet. Från graven skickar hon Amy på en skattjakt med hjälp av olika ledtrådar.

alt=" "

Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Första delen i en helt ny deckarserie som utspelar sig i Darwin, en stad i norra Australien. Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen. Utredningen leds av polisen Bluey och hans kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån lika. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det mörka motiv bakom hennes död?