alt=" "

Karin och Mattias på Björklingebiblioteket tipsar om juliga böcker, gamla julkalendrar och film du kan ladda ner eller strömma direkt! Julmys utlovas!

Skönlitteratur

alt=" "

Skippa TV:n och läs högt för varandra på uppesittarkvällen! Sätt er i soffan, smygät lite julgodis och läs julberättelser av Selma Lagerlöf, en av våra käraste författare.

alt=" "

Försvararen av Anna Karolina

”En av oss kommer att dö idag." Det är julafton när Jasmine Moretti yttrar de ödesdigra orden till sin tvillingbror Nicolas. Han viftar bort henne och tillsammans firar de av julen inne på pubens toalett med ett par linor kokain, och fortsätter festen tills de däckar hemma i Jasmines soffa. Bara en av dem vaknar igen… Den fd polisen Ebba Tapper övertalas att bistå advokat Angela Köhler i en av Sveriges hetaste mordutredningar.

alt=" "

Dö för vårt syndiga släkte av Marianne Cederwall

Lite motvilligt har prästen Samuel Williams tagit ett vikariat i sömniga Klockarvik i Dalarna. Snart är det jul men någon julstämning blir det inte tal om, utanför kyrkan har en man blivit korsfäst. Under polisutredningen blir det Samuels uppgift att samarbeta med kriminalpolis Maja-Sofia Rantatalo, samtidigt som han måste försöka hålla igång åtminstone delar av ordinarie julverksamhet i kyrkan.

alt=" "

Hur ljuset tar sig in av Louise Penny

Julen närmar sig och i Québec är det tider av bländande snöfall, glimrande belysning och värmande brasor. För kriminalkommissarie Gamache faller dock en skugga över den festliga perioden. Han får ett meddelande från en bekant att en gammal vän inte anlänt som väntat till småstaden Three Pines. Han upptäcker snart att den saknade kvinnan en gång varit en av, inte bara Nordamerikas, utan världens mest kända personer…

alt=" "

Ingenting går Lisbeths väg i livet. Trots att hon tycker om sitt hus vid havet, trivs som lärare och är OK med att vara singel blir veckorna för jul inte vad hon tänkt sig. Rektorn vill peta henne från idrottstimmarna, ex-pojkvännen dyker upp trött på sin flickvän, Lisbeths syster vill föda fjärde barnet hemma och bästa vännens dotter får problem med polisen. När köket måste rivas upp är olyckan total, släktens stora julbord ska ju serveras redan klockan elva. Rolig och varm feel good om förväntningar på oss själva och andra men även om ensamhet, vänskap och vita och svarta lögner.

alt=" "

Två hjärtans karameller av Sofia Fritzson

När Ellinors far dör upptäcks att han har investerat i Karlssons Konfektyr, ett företag som ligger på randen till konkurs. Micke trivs med tystnaden och lugnet i sitt ensliga hus i skogen. Där lagar han sin fudge och snickrar sina fågelholkar inför julen som är årets mest hektiska period med långa arbetsdagar och slitsamma julmarknader. Men Ellinors krav är skoningslösa: öka lönsamheten eller lägg ner. Och plötsligt är det inte bara Mickes företag som står på spel utan även hans hjärta. Vinterromantik…

alt=" "

George Bailey står på en bro på julafton och överväger att ta sitt liv. Ängeln Clarence har fått i uppdrag att hjälpa George för att bli en fullfjädrad ängel. När de möts tar Clarence med George tillbaka till stan för att visa hur det skulle vara om han inte funnits. När George till slut återvänder till den riktiga världen med insikten att det trots allt är värt att leva strömmar det in folk för att hjälpa honom och Clarence blir en riktig ängel. Med bland andra James Stewart, Donna Reed och Henry Travers.

Facklitteratur

alt=" "

Här hittar du recept till adventsfikat, Lucia och glöggminglet. Men även allt gott vi brukar servera på julbordet. Visst är det härligt att äta gott under julen!

alt=" "

Kola, fudge, knäck & bräck av Sara Hultberg

När Sara Aasum Hultberg, Årets konditor 2014, delar med sig av sina bästa recept på godis så blir det både moderna läckerheter och klassiker med smör, grädde, socker, choklad, nötter, och bär. Det mesta är enkelt att laga hemma och allt är förstås gott, lika tacksamt att ha hemma som att ge bort i present. Sara delar också med sig av konditorns hemligheter i form av diverse tekniker och metoder och tipsar om redskapen du behöver för att lyckas.

alt=" "

Lindas julbak av Linda Andersson

Här finns saffransbakverk, julgodis och vörtbröd, men också läckra nytillskott att skapa nya traditioner med. Vad sägs om en Rocky road-kladdkaka, hemgjord Bounty, kärleksmums med smak av pepparkaka och en snabb filmjölkslimpa med saffran? Lindas bakskola är en av Sveriges mest populära bakbloggar och här bjuder Linda på 50 favoritrecept som passar alla fikastunder i december. Praktiska steg-för-steg-bilder som gör baket både enkelt och roligt.

Julkalendrar på SVT:s Öppet arkiv

Har du någon favorit bland SVT:s julkalendrar? Just nu ligger några av höjdarna fria att se på SVT:s öppna arkiv. Klarar du av att klämma 24 avsnitt på en dag? 😊