Elisabet på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning tipsar om klassiker för unga.

”Jag måste läsa en klassiker i svenskan…” är något vi ofta hör i informationsdisken. Men frukta ej, bara för att en bok kallas klassiker behöver den inte vara lång, svårbegriplig eller dammig. Här är tio klassiker som passar dig som inte är sugen på att läsa en klassiker. Böckerna tar upp teman som fortfarande är relevanta, innehåller modernt språk och (viktigast av allt) är ganska tunna. 😊
Trevlig klassikerläsning!

alt=" "

Nitton åttiofyra av George Orwell

”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” En skrämmande dystopi som väcker många frågor om vår egen samtid.
Ps, storebror ser dig, ds.

alt=" "

Bonjour tristesse av Francoise Sagan 

Priviligierade Cécile tillbringar lata dagar i sommarhuset på Franska Rivieran med pappa Raymond. När Anne anländer växer intrigerna, och kampen om Raymonds uppmärksamhet tätnar. Hett och drömmigt. Sagan skrev boken som 18-åring!

alt=" "

Främlingen av Albert Camus

Huvudpersonen Mersault är likgiltig inför allt, inklusive sin mors död...! Efter begravningen inleder han en kärleksrelation med en kvinna, och dödar sedan en arabisk man på stranden, utan egentlig orsak. Främlingen utspelar sig i Algeriet och är Camus mest kända roman.

alt=" "

Förvandlingen av Franz Kafka

"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt." En av historiens bästa öppningsmeningar inleder den här bisarra kortromanen. Läs den!

alt=" "

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Glitter, lyx och makalösa fester i 1920-talets Long Island. Godis för dig som gillar snygga miljöer och dekadens. Baz Luhrmann filmatiserade boken 2013 med Leonardo DiCaprio i rollen som Jay Gatsby.

alt=" "

Kallocain av Karin Boye

Dystopisk dagboksroman om Leo Kall som uppfinner drogen Kallocain, vilken får människor att avslöja sina innersta tankar. Kallocain visar sig vara mycket användbar i en totalitär stat där medborgarna utsätts för förtryck och övervakning.

alt=" "

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Kärlekssorg, svek och otrohet i det tidiga 1900-talets Stockholm. Berättelsen om Lydia och Arvid skrevs redan 1912, men tar upp ämnen som är aktuella, om än inte lika kontroversiella, idag.

alt=" "

Räddaren i nöden av J.D. Salinger

Häng med sextonåriga Holden Caulfield när han driver omkring i New York några kalla decemberdagar efter att ha blivit relegerad från sin internatskola. Boken är skriven som en lång monolog full av svordomar, och det pladdriga språket blev stilbildande när den publicerades 1951.

alt=" "

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Torparen Jan i Skrotlycka älskar sin dotter Klara Fina Gulleborg över allt annat. När hon drar till Stockholm och inte hör av sig faller Jan ner i vanföreställningar och blandar ihop verklighet och fantasi. Han blir Kejsarn av Portugallien ☹

alt=" "

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Trot eller ej, men Södermalm var en arbetarstadsdel i slutet av 1800-talet. Dit flyttar unge Henning med hopp om ett bättre liv. Han blir ihop med Lotten och tillsammans kämpar de mot smutsen och nöden. Om du inte kan få nog av Henning & co kan du läsa fortsättningen i Stadserien, som består av fem böcker.