Sök böcker, filmer, musik...

Siluett av barn och pappa

Sävjabiblioteket tipsar om fina romaner och fackböcker om och för pappor.

Skönlitteratur

alt=" "

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

En pappa återvänder till Sverige för att besöka den familj han övergivit, men nu är hans son själv småbarnspappa och inte alls särskilt intresserad av att ställa upp för sin gamle far på samma sätt som förut. Pappaklausulen är en vardagsnära samtidsskildring av fäders föränderliga roller, och trots de ibland lätt absurda inslagen är igenkänningsfaktorn ofta hög.

Pappaklausulen finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg

När prästen Åke Roxberg i 50-årsåldern kommer ut som transperson får dottern Ester en chock – men sedan ber hon om att få skriva en bok om sin pappas resa från Åke till Ann-Christine. Den uppriktiga skildringen av såväl det fina som det svåra är både ett sorgearbete och ett farväl till den förälder författaren växt upp med, men också ett försök att närma sig och lära känna den pappa hon har nu: pappan Ann-Christine.

Min pappa Ann-Christine finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok, som ljudbok på CD-skiva och som ljudbok på mp3-skiva.

alt=" "

Gilead av Marilynne Robinson

I vetskapen om att han snart ska dö skriver den gamle prästen John Ames ett långt brev till sin unge son. Berättelsen om det egna livet varvas med stillsamma råd till den son han inte ska få se växa upp, och tillsammans bildar det en vacker, tankfull och aningen sorgsen betraktelse över människans väsen och livsvillkor.

alt=" "

De försvunna av Lizette Romero Niknami

I diktsamlingen De försvunna skildrar författaren två barns flykt från militärdiktaturerna i Sydamerika till Sverige. De flyr med sina mödrar, men de två frånvarande papporna – en som en dag skall komma tillbaka, en som aldrig mer återvänder – är ständigt närvarande i den storslagna diktningen, som ställer frågor om arv och identitet och vad som egentligen går att berätta.

De försvunna finns också att läsa som e-bok

alt=" "

De oroliga av Linn Ullman

Romanens huvudperson växer upp i Norge och New York med sin mamma skådespelerskan, men om somrarna reser hon till Sverige för att besöka sin fader regissören på Fårö. Denna osminkade barndomsskildring är en roman, men bakom de fiktiva föräldrarna står författarens faktiska mamma och pappa, Liv Ullman och Ingmar Bergman. De skildras på ett inkännande men osentimentalt sätt i en stillsam men inte långsam berättelse om självupptagna vuxna och de barn som ändå söker dem.

De oroliga finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som mp3-skiva.

Facklitteratur

alt=" "

David Rosenberg skickas från det ghettot i Lodz mot döden i Auschwitz men hamnar istället på en bilfabrik som slavarbetare. Efter krigsslutet hamnar han i Sverige – men kriget lämnar honom aldrig. Göran Rosenbergs noggrant efterforskade men delvis fiktiva skildring av faderns liv belönades med Augustpriset 2012, och är en både saklig och smärtsam skildring av människans förmåga att överleva – och över vad som till slut ändå kan döda henne.

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som CD-bok

alt=" "

Pappa, inte barnvakt av Fredric Carlsson-Andersson

Med utgångspunkt både i sin egen barndom och vardagen som pappa reflekterar författaren över jämställdhet och mansrollen. Den korta boken är informationstät med många referenser till både till forskning och populärkultur, men eftersom språket är rakt och neklet är det ändå en mycket lättläst liten bok som lämpar sig bra för alla som är intresserade av hur samhällets normer kring manligt och kvinnligt påverkar det egna föräldraskapet.

Pappa, inte barnvakt finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Pappalogi av Manne Forsberg

Manne Forsberg har skrivit en handfast handbok med information och råd för den blivande eller nyblivna pappan. Författaren varvar praktiska tips med personliga anekdoter från sitt eget och andras föräldraskap. Det hela är lättillgängligt, och tar upp allt från lösningar på vanliga vardagsbekymmer till funderingar kring de starka känslor som ofta väcks hos den som blir eller ska bli pappa

Pappalogi finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Patrik Svensson följer människans uråldriga ofta fruktlösa sökande efter sanningen om den gåtfulla ålen, och skisserar samtidigt ett porträtt över sin bortgångne och ålfiskande fader. Det kan tyckas som en något besynnerlig kombination, men resultatet är lysande. Delarna om ålens gåtfulla väsen är faktaspäckade och spännande, delarna om fadern vackra och varsamt tecknade.

Ålevangeliet finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som mp3-skiva.