Sök böcker, filmer, musik...

Två barn framför en stuga i en magisk skog.

Monster, feer och världens farligaste djur. Bibliotekarierna Lovisa och Naomi tipsar om böcker fulla med vidunderliga varelser. För barn i alla åldrar!

Bilderböcker

alt=" "

De fula fem av Julia Donaldson

En rimmad saga om gnun, hyenan, gamen, vårtsvinet och maraboustorken som tycker att de är savannens fula fem. De önskar alla att de vore finare och sjunger sin sång tillsammans när de går över savannen: ”Vi är de fula fem”. Men alla håller inte med, för deras ungar tycker att de är savannens fina fem! Vad tycker du som läser? Boken har roliga bilder och ger upphov till både diskussioner om savannens djur och om skönhet och att vara älskad för den man är. Den kan med fördel läsas med barn upp till de tidiga skolåren.

alt=" "

Hajbarnet av Barbro Lindgren

Ett hajbarn lever i ett hav med sin hajmamma. Hajmamman är så rädd att hajbarnet ska komma bort, men en dag lyckas hajbarnet simma iväg från mamma. Fiskarna vågar inte leka med honom eftersom hajar är farliga, men det vet inte hajbarnet. Till slut vågar sig fiskarna fram för att leka, ända tills det blir mörkt. Då märker hajbarnet att han är alldeles ensam, och han blir rädd och börjar gråta. Hur ska han komma hem till mamma igen? En berättelse om en orolig mamma och ett modigt och nyfiket barn som båda visar att man kan vara rädd, fast man är en haj.

Hajbarnet finns också att läsa som e-bok.

alt=" "

Bergtrollens nya hem av Jan Lööf

Bergtrollen bor i en grotta i bergen. Minsta trollet Knutte tycker dock att de borde flytta ner till skogen, där skogstrollen verkar ha det bra i sina stugor. Bergtrollen bestämmer sig för att flytta men skogstrollen vill inte ha dem där och jagar bort bergtrollen. Vart ska de nu ta vägen? Tillbaka till berget? Nej, häxan kommer med en idé. De bygger ett nytt hem mitt ute på en sjö. Här ska de nog trivas! En klassiker av prisbelönta författaren Jan Lööf, nu i nyutgåva.

Bergtrollens nya hem finns också att läsa som e-bok

Kapitelböcker cirka 6-9 år

alt=" "

Monsterhistorier av Cornelia Funke

En samling med korta lättlästa berättelser om monster och spännande varelser för barn 6–9 år. Här möter du bland annat en flygande drake som dyker upp mitt i natten, ett monster som bor i kylskåpet, fräser fräckt och äter upp allt gott, och en märklig mjuk gul varelse. Berättelser är skrivna med mycket humor och en hel del spänning.

alt=" "

Rymdmördarsniglarna av Johannes Pinter

Fjärde boken i serien ”Monster Monster” av Johannes Pinter. Superhjältebarnen på Gläntebyskolan är tillbaka och ger sig ut på ännu ett äventyr i kampen mot monstren. Både barnen och en gammal filmprojektor har tidigare träffats av blixten och plötsligt fått magiska krafter – projektorn av den mer onda varianten. Den skapar nämligen monster! När barnen har gjort sig av med projektorn tror de att allt är frid och fröjd… tills återvinningscentralen blir översvämmad av RYMDMÖRDARSNIGLAR! Äventyr, spänning och konstiga monster illustreras på ett humoristiskt och lättsamt sätt med Lucas Svedbergs detaljrika svartvita teckningar.

alt=" "

Dödskallar i domkyrkan av Martin Olzcak

Tänk att Martin Olczak har skrivit flera olika serier och en hel uppsjö av böcker om just Jack! I den allra första boken kan man lätt tro att Jack är en helt vanlig liten kille. Det tror han med, men det tar inte många sidor innan både han och vi läsare upptäcker att någonting mycket spännande – och faktiskt lite kusligt – är på gång. Dödskallar i domkyrkan är en av de senaste titlarna i serien. Med sina stämningsfulla stycken om mörka vrår och Anna Sandlers levande illustrationer passar den perfekt för högläsning i höstrusket.

Dödskallar i Domkyrkan finns också att läsa som e-bok

Kapitelböcker cirka 9-12 år

alt=" "

Den förbjudna skogen av Brandon Mull

Första delen i serien om syskon Kendra och Seth och den förtrollade gamla skogen där deras livs äventyr utspelar sig. Inne i skogen bakom låsta grindar myllras det av feer och troll och andra märkliga varelser. Vissa är elaka, andra rakt av onda, men så länge de följer skogens lagar är det något så nära ordning på dessa underliga invånare. Det är dock inte alla som är överens om att hålla sig till reglerna och plötsligt befinner sig Kendra i en kamp mot ondskefulla krafter. Kan hon beskydda sin familj?

alt=" "

Slaget om Salajak av Johan Theorin

Första delen i Johan Theorins storslagna fantasy-serie ”Krönikan om Jarmaland” är starkt inspirerad av nordisk mytologi och en gnutta Game of Thrones. Läsaren dras snabbt in i en medeltida värld fylld med underliga varelser och två unga bröder som i vissa stunder riskerar livet för att besegra ’hwitrerna’ – ondskefulla troll. På vägen uppstår det en rad olika dilemman och bröderna måste ta ställning till svåra frågor. En medryckande och välskriven bok för de lite äldre barnen

Finns också att lyssna på som e-ljubok

alt=" "

Djupgraven av Camilla & Viveca Sten

Havets djup och mörker är en ständig källa till rysliga spökhistorier och med god anledning. Vad är det för obehagligt som döljer sig under den spegelblanka ytan eller i den ogenomträngliga dimman som rullar in över havet en vacker höstdag? Den här första delen i serien ”Havsfolket” är en sann rysare. Folk börjar försvinna spårlöst i Stockholms skärgård och ingen vet vem – eller vad – det är som rövar bort dem. Vi träffar tolvåriga Tuva, vår huvudkaraktär, som alltid har känt sig annorlunda och stått utanför klassens gemenskap. När klasskompisen Rasmus förs bort av förtrollande ljus framför ögonen på Tuva måste hon agera – och samtidigt inser hon att det är en fördel att inte vara precis som alla andra. Boken har inslag av spänning, övernaturligt och fantasy och är tydligt inspirerad av nordisk och folktro.

Djupgraven finns att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok

Faktaböcker

alt=" "

Här har vi en ryslig och fascinerande bok om de mest kända monstren från böckerna och filmerna. Med effektfulla bilder och fakta om allt man vill veta om skräck och skrämmande berättelser. Mörker, monster och skräck är något som alltid har lockat människan. Det som är okänt blir ofta det som skrämmer, och vi vill och behöver utforska det. En fantastisk läsupplevelse för alla som gillar det vidunderliga och vill dyka in i skräckens värld.

alt=" "

Världens farligaste djur av Lars-Åke Janzon

Världens farligaste djur, vilka är de egentligen? Olika djur är farliga på olika sätt, till exempel isbjörnar, tigrar och ormar. I den här boken får du veta vilka som är hungrigast, giftigast och mycket annat. Författaren är biolog och har arbetat på Naturhistoriska riksmuseet.

alt=" "

Minifakta om djurungar på savannen av Ann-Charlotte Ekensten

Tänk att savannens gulliga små ungar snart växer upp till några av världens största djur! Här får du läsa om några av djurungarna på savannen och titta på fina bilder. Vad väger till exempel en nyfödd elefant? Serien Minifakta är en lättläst serie som ger fler möjlighet att få läsa och ta till sig spännande fakta.

Minifakta om djurungar på savannen finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok

Tipsat av Lovisa på biblioteken i Björklinge och Bälinge, och av Naomi på biblioteket i Sävja.