Sök böcker, filmer, musik...

En ung tjej med hörlurar omgiven av böcker

Amanda på ungdomsavdelningen på Stadsbiblioteket tipsar om favoritböcker i appen Biblio!

Har du inte redan appen Biblio? I länken hittar du information om hur du laddar ner den:

Kom igång med Biblio

En guldig fågel på bokomslaget

Hungerspelen av Suzanne Collins

Suzanne Collins vid det här laget klassiska trilogi kan knappast gått någon förbi. Den utspelar sig i en dystopisk framtid, i landet Panem. I en årlig tävling, kallad Hungerspelen, väljs 24 ungdomar ut från hela landet och förs till huvudstaden, där de måste ställa upp i en tv-sänd kamp för livet. Den som står levande kvar sist vinner både ära och pengar. Vår huvudperson Katniss ställer upp på att bli utvald till Hungerspelen istället för sin lillasyster Prim. Där börjar hennes resa som kommer ta henne till den glamorösa huvudstaden, till den hemska arenan där hon måste slåss för sitt liv, och vidare efter tävlingen när hon blir en symbol för motstånd och revolution.

Storyn i ”Hungerspelen” är alldeles elektrisk och boken är svår att lägga ifrån sig – man bara måste veta hur det slutar. Även om du läst trilogin innan, så kan den vara värd en omläsning innan du läser Collins nya bok Balladen om sångfåglar och ormar. Den ska utspela sig innan Hungerspelen och ska handla om den diktatoriska presidenten Snow i hans ungdom, innan han blev president.

Alla delar i den ursprungliga trilogin finns som både att läsa som e-bok och lyssna på som e-ljudbok i Biblio.

En ung kvinna som står i profil på bokomslaget

The hate u give av Angie Thomas

Angie Thomas är ungdomsböckernas stigande stjärna, och än så länge är allt hon gör guld! Hennes debutroman, The Hate u Give är totalt fängslande och riktigt rörande. Vi följer Starr, som efter att ha bevittnat sin barndomsväns död till följd av polisvåld, måste göra upp med en orättvis omvärld, sin egen identitet och hur hon ska kunna stå upp för sånt som betyder något.

Min tur nu (2019) är Angie Thomas senaste bok och behandlar inte lika tunga ämnen, men är minst lika bra. Bri har som högsta dröm att bli rapstjärna, precis som hennes pappa var, men vägen dit är krokig. Familjen, skolan, hiphopen, de olika delarna av hennes liv sätter sig hela tiden på tvären mot varandra. Vi får följa Bris väg med mycket värme, humor och en hel del raptexter. (Thomas rappar själv freestyle och är såklart jätteduktig på det också.) 

En tecknad bild med ugglor, björnar och eld, på bokomslaget.

De dödas skuggor av Frances Hardinge

12-åriga Makepeace har inte en lätt uppväxt. Allt står i lågor på grund av det engelska inbördeskriget, den puritanska byn hon växer upp i är hårt kontrollerande, och så var det den lilla detaljen att hon kan besittas av de dödas andar. Det är talang som är få förunnad, som försätter henne i fara från både andarna som vill besitta henne, och mäktiga människor som vill utnyttja denna förmåga. Makepeace mamma försöker skydda henne, men efter mammans bortgång skickas Makepeace till sin pappas aristokratiska familj där hon snabbt märker att hon inte är säker… De dödas skuggor är en unik och mörk berättelse som tar en hel del vändningar.

Frances Hardinge har tidigare skrivit böckerna Lögnernas träd och Gökungen, finns också att läsa i Biblio.

En komet på himlen som lyser upp en skogsglänta.

Slutet av Mats Strandberg

Om man inte redan är tillräckligt påverkad av den apokalyptiska stämningen som råder just nu kan man ge sig själv ännu mer ångest om undergången genom att läsa Slutet. Premissen: jordens undergång är oundviklig och har ett satt datum, om en månad kommer allt liv som vi känner till det plånas ut. Boken frågar: när du ställs inför undergången, vad gör du då? Fortsätter leva som vanligt? Spårar ut totalt? I boken får vi följa 17-åringarna Simon och Lucinda när de försöker greppas med de här frågorna.

Strandbergs stil gör sig verkligen i en sån här bok – alla personporträtt är så igenkännliga och verkliga, vilket bara ökar sorgen när man vet hur det hela kommer sluta. En helt klart ångestframkallande men ändå finstämd bok om det otänkbara.

Så gott som alla Strandbergs böcker, bland annat Färjan och Hemmet, samt hela bokserien Cirkeln, finns att låna i Biblio.

Terry Pratchett och Neil Gaiman sitter på en liten planet, på bokomslaget.

Goda omen av Neil Gaiman och Terry Pratchett

Goda Omen handlar också om undergången, men med en lättsammare vinkling. På högre ort har det bestämts att apokalypsen ska inträffa och himlen och helvetet, de stridande kosmiska faktionerna, sätter igång händelsekedjan som ska leda till jordens undergång. Apokalypsens fyra ryttare är inkallade, himlens arméer står redo, allt ser ut att gå på räls. Demonen Crowley och ängeln Aziraphale har varit stationerade på jorden sen dess skapelse, och de har anpassat sig rätt bra till livet bland mänskligheten och, osannolikt nog, med varandra. Det här med apokalypsen tycker de låter rätt trist. Men går det att stå i vägen för den kosmiska viljan? Svaret är ett rungande mja, kanhända.

Boken är lite svår att beskriva men riktig rolig att läsa - den kombinerar Neil Gaimans bästa fantasy i nutidsmiljö och Terry Pratchetts skarpaste humor och resultatet är en bok som engagerar och får en att skratta rakt ut. Förra året kom den som tv-serie på Amazon med David Tennant (känd från Dr. Who) och Michael Sheen i huvudrollerna.