Döden för barn

Vi tipsar om böcker för barn som gör döden mer begriplig och lättare att prata om.

Bilderböcker

Stig

Allt pågår som vanligt i barnets värld, men där Stig brukade sitta är det tomt. En vacker och tänkvärd berättelse om att förlora en familjemedlem. En bok som tar barnets känslor på allvar och inte ryggar från ett svårt ämne. En bok att läsa tillsammans och prata om, och som stannar kvar i tankarna långt efter att den är utläst. 

Dom som är kvar

En bilderbok som är väldigt rakt på sak och som inte ger några svar på vad som händer efter döden. Däremot visar den hur livet kan vara i en familj i sorg. Någon vill gråta och skrika, någon vill inte prata alls. En tung bok, men också med lite ljus och hopp.

Anden, Döden och Tulpanen

Den här boken är en lika stor läsupplevelse för den vuxna som för barnet. Väldigt hyllad och roligt om döden för lite större barn.

- Jag håller mig i närheten av dig så länge du lever - för säkerhets skull, sa döden.
- För säkerhets skull? svarade anden.
- Ja, om det skulle hända dig något. En kraftig förkylning, en olycka - man vet ju aldrig vad som kan hända.

Cirka 6-9 år

Mitt lyckliga liv

När Dunne äntligen ska börja skolan blir hon orolig. Tänk om hon inte får någon kompis? Så skönt att Dunne och Ella Frida finner varandra redan på skolgården. Men under jullovet händer det något. Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen.

Stora känslor om barn och för barn i lågstadieåldern. Underbart fina illustrationer om lycka, oro och sorg. Mysig att läsa högt.

Våffelhjärtat

Trille är nio år och är säker på att hans granne Lena Lid är hans allra bästa vän. Men han är inte säker på att han är hennes bästa vän. Trille och Lena skapar en del rabalder, men Trille berättar också om sånt som är sorgligt och svårt när man är nio år och om rädslan att förlora den man älskar. Charmigt och lätt att känna igen, passar 8-10-åringar fint!

Bröderna Lejonhjärta

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö.

"I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll", säger Jonathan. Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv.
Och tänka sig, precis som Jonathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen håller han urtidsdraken Katla.

Boken behandlar eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död och en av Astrid Lindgrens mest älskade klassiker.

Cirka 9-12 år

Comedy queen

Sashas mamma fick folk att gråta och får fortfarande folk att gråta fastän hon inte ens lever. Ibland när Sashas pappa duschar hör hon att han gråter. Därför tänker Sasha aldrig gråta, hon tänker få folk att skratta. Sasha har just fyllt tolv år och ska bli en riktig comedy queen. Om hon lyckas få folk att skratta kanske det andra försvinner, det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att trilla ner för kinderna i form av livsfarlig gråt.

En riktigt bra bok med en fin mix av sorg och humor, med viktiga ämnen som självmord och psykisk ohälsa.

Det magiska hjärtat

Robertas bästa vän Charlotte är svårt sjuk. Hon behöver ett nytt hjärta och det är bråttom. På en auktion hittar Roberta en jordglob som hon får veta är magisk. Om man lyckas utföra ett mycket speciellt uppdrag kan den uppfylla en önskan. Genast ser Roberta en chans att rädda Charlotte!

En fin och spännande skildring av hur man som barn närmar sig den ogripbara frågan om döden.

Den vita döden

I ett slott vid en vacker sjö ligger ett sanatorium. Förr bodde kungligheter här, men nu kommer det människor med tuberkulos hit. Det sägs att frisk luft och vila kan bota sjukdomen. Nu vistas den trettonåriga Julia här och hennes vardag består av stora portioner fet mat, läkarkontroller, sömn och vila. Men så anländer Luca till slottet och Julia får för första gången uppleva riktig kärlek.

Historisk spänning som förtrollar!