Här tipsar personalen på Stadsbiblioteket om skönlitterära böcker där huvudpersonerna är med om hemska saker men ändå överlever mot alla odds.

Bokomslag Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

Fjortonåriga Dita är en av många som sätts i Auschwitz med sin familj. Hon lyckas dock på något sätt anpassa sig till den konstanta terrorn i lägret. Så när den judiske ledaren Freddy Hirsch ber Dita att ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in utan att bli upptäckta, säger hon ja. Och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz.

En roman byggd på den verkliga berättelsen om den fd Auschwitz-fången Dita Kraus.

 

Bokomslag Hjärterkung av Hanna Krall

Hjärterkung av Hanna Krall

Warszawas judiska getto 1942. När Izoldas make deporteras går hon under jorden och byter namn, hårfärg och religion, och beger sig ut på en osannolikt strapatsfylld resa för att rädda sin ”hjärterkung”. Till slut hamnar också hon i Auschwitz, men till och med där är hon övertygad om att hennes kärlek ska rädda maken.

 

Bokomslag En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexander Solsjenitsyn

Berättelsen utspelar sig i ett sibiriskt specialläger för politiska fångar och skildrar en typisk dag i fången Ivan Denisovitjs liv i januari 1951. Denisovitj har på grundlösa anklagelser dömts till 10 år i det sibiriska fånglägret, där varje dag är en kamp för överlevnad. Romanen är en nedgörande kritik av den kommunistiska tyrannin och en hyllning till den mänskliga andan.

 

Bokomslag Skovelmästaren av Varlam Sjalamov

Berättelsecykeln "Skovelmästaren" hör till de mest centrala skönlitterära verken om det sovjetiska lägersystemet GULAG. Med ilska, bitter ironi och djup människokännedom fogar författaren samman minnen, lägerskrönor och porträtt till en kaotisk och gripande berättelse om en av den moderna tidens mörkaste stunder.

 

Bokomslag En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru

En roman om författarens far. Som ung får han från Uganda komma till Grekland för att utbildas till pilot. Här nås han 1971 av beskedet att det skett en statskupp i hemlandet. Idi Amin har tagit makten. Fadern söker asyl i Grekland, men tackar senare ja till en anställning i Zambia. Här blir han arresterad och blir snart varse att han ska utvisas, men de säger inte vart.

 

Bokomslag Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Det här är berättelsen om Jeanette, adopterad och uppfostrad som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig familj. 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.

 

Bokomslag Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Jude är en framgångsrik advokat i New York med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv.

 

Bokomslag I vilt tillstånd av Roxane Gay

I vilt tillstånd av Roxane Gay

Mireille Jameson kidnappas i Port-au-Prince mot en lösesumma på 1 miljon dollar. I 13 dagar hålls hon fången under hemska förhållanden medan hennes far vägrar betala och hennes man kämpar för att få henne fri. När hon äntligen släpps börjar hennes mödosamma kamp för att återvända till sitt liv.

 

Bokomslag Vem fruktar döden av Nnedi Okorafor

Vem fruktar döden av Nnedi Okorafor

Onyesonwu föds som ewu – ett barn som blivit till i en krigsvåldtäkt. Onyesonwu är misstrodd och utstött, samtidigt som hon inte vill annat än att smälta in. Det är inte bara det som gör henne annorlunda. Hon har magiska gåvor. Kanske kan hon rädda sitt folk undan hotet om folkmord. Men då måste hon först trotsa fördomarna och traditionerna. Och ödet självt.

 

Bokomslag Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King

Nioåriga Trisha McFarland skall tillbringa lördagen med sin storebror och sin mamma. När de vandrar i skogen viker hon av från deras stig och hamnar allt djupare in i en vildmark full av faror och fasor. Speciellt när det börjar bli mörkt.

 

Bokomslag Floden om natten av Erica Ferencik

Floden om natten av Erica Ferencik

Winifred ska med sina bästa vänner prova på forsränning i den amerikanska vildmarken. Men den vackra natursemestern förvandlas snart till en mardröm: en fruktansvärd olycka gör att gänget förlorar sin flotte och allt som de behöver för att klara resan. Plötsligt är de ensamma och när mörkret faller kryper obehagligheterna fram.

 

Bokomslag Kaknäs sista band och andra zonsagor av Anders Fager

Undergången kom. Stockholm är i ruiner och de få människor som finns kvar kämpar för att överleva. Kaknäs sista band är en samling noveller som utspelar sig i Stockholm efter katastrofen. Vi möter de överlevande: skrotletare från Dieselverkstaden, rövarhövdingar från Blackeberg och köpmän från Kungsholmen. Alla försöker de skapa en ny värld.