Tänk vad mycket som hände under förra århundradet! Världen såg helt annorlunda ut år 1999 än år 1900. 

De här boktipslistan från personalen på Björklingebiblioteket och Bälingebiblioteket spänner över stora delar av 1900-talet och böckerna är riktiga klassiker.

Bokomslag Skriet från vildmarken av Jack London

Skriet från vildmarken av Jack London

(1903) En klassisk äventyrsroman som utspelar sig i nordvästra Amerika. Huvudkaraktären, hunden Buck, växer upp i en lugn och familjär miljö. Men en dag blir Buck bortrövad från sitt trygga hem för att arbeta som slädhund. En kamp mellan det civiliserade och det vilda uppstår.

 

Bokomslag Siddharta av Herman Hesse

Siddharta av Hermann Hesse

(1922) Boken utspelar sig i Indien, på Buddhas tid, för cirka 2500 år sedan. Språket och upplägget i den här boken är skriven som om den vore en klassisk gammal saga. Huvudpersonen Siddhartha genomgår en andlig resa för att upptäcka sig själv och hitta sin plats i tillvaron.

 

Bokomslag Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

(1925) Fest, jazzmusik och skåla med champagne. En av de tidiga ”moderna” skönlitterära böckerna. Spännande dramaturgi. Känns oväntat uppfriskande och pigg med tanke på att boken är skriven för snart 100 år sedan.

 

Bokomslag Anne Franks dagbok av Anne Frank

Anne Franks dagbok av Anne Frank

(1947) En av de mest hjärtskärande böcker som går att finna. Anne Franks Dagbok skrevs av Anne Frank när hon var 13-15 år, under åren 1942-1944. Största delen av dagboken är skriven när hon levde undangömd från nazister. Franks inre liv var spektakulärt, både verbalt som idémässigt. Dagboksskrivandet fick ett abrupt slut när Gestapo eller SS tillfångatog Anne och de andra judar som hon levde undangömd med.

 

Bokomslag 1984 av George Orwell

1984 av George Orwell

(1949) Mörk. Djup. Skrämmande. Denna dystopi är som en Blueprint på hur Kim Jong-Un styr dagens Nordkorea.

 

Bokomslag Räddaren i nöden av J.D. Salinger

Räddaren i nöden av J.D. Salinger

(1951) En cynisk roman. Huvudpersonen Holden Caulfield är en deprimerad 17-åring som bor på en internatskola i Kalifornien. Caulfield upplever att alla runtomkring honom bara gör och säger en massa dumheter. Caulfield är verkligen bara omgiven av en massa hycklande zombies. Livet är till största delen meningslöst, bortsett från kärleken.

 

Bokomslag Öster om Eden av John Steinbeck

Öster om Eden av John Steinbeck

(1952) En episk roman som främst utspelas i Kalifornien under 1900-talets första hälft. I boken skildrar Steinbeck bland annat jordbrukarliv, kärlek, vardagsliv, naturskildringar, filosofi och psykologi i allra högsta klass. Öster om Eden är skriven med de stora penseldragen, men går in på detaljnivå just precis när det krävs. När boken är läst känns det som att man har fått ungefär 100 år mer livserfarenhet.

 

Bokomslag Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

(1960) Denna svenska pärla utspelar sig mellan åren 1860 och 1880 på Södermalm i Stockholm. Vi får följa huvudpersonen Henning Nilsson och hans liv i huvudstaden, som är smutsigt och slitsamt. Men vilken tur att kärleken kan komma och lindra plågan en aning. Ett av bokens underliggande teman, som kanske inte är så uppenbart, är människans ambivalenta natur.

 

Bokomslag Gökboet av Ken Kesey

Gökboet av Ken Kesey

(1962) Huvudkaraktären, McMurphy, försöker slippa sitt fängelsestraff genom att spela sinnessjuk. Så McMurphy placeras på ett mentalsjukhus där själlös rutin och repetitiv vardag råder. Men McMurphy lever rövare på mentalsjukhuset, vilket leder till en ständig kamp mellan den individuella friheten gentemot den auktoritära institutionens lagar och påtryckningar. Tematiskt lika aktuellt då som nu.

 

Bokomslag Den store Blondino av Sture Dahlström

Den store Blondino av Sture Dahlström

(1987) ”Homo Sapiens är jägare och äventyrare och inte burfågel.” Några ledord som kan beskriva Den store Blondino är kontroversiell, humoristisk, kreativ, frispråkig, erotisk, surrealistisk och anarkistisk. Det kan låta splittrat, men Dahlström binder ihop verket med sin cyniska och svarta humor. Läs Den store Blondino och förundras, äcklas, avundas eller förbli likgiltig över tillvaron.