I Sverige handlar 9 av 10 på internet. Av dessa uppger hälften att de känner sig otrygga med att lämna ut kortuppgifter och att de behöver hjälp med att använda Mobilt Bank-id, vilket främst bottnar i okunnighet och rädsla för att göra fel.

Här tipsar vår bibliotekariepraktikant Emma om böcker som ger vägledning och verktyg för att med säkerhet använda digitala betalningsmetoder och navigera tryggt på nätet.

Bokomslag Digitant: din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet av Malin Perlheden

Boken ger många konkreta tips och stöttning för en säkrare ekonomi på nätet. Läsaren får steg-för-steg lära sig att komma i gång med Mobilt Bank-id, Swish och Klarna, hur man betalar räkningar och skaffar e-faktura och hur man avgör om en e-handelssajt är pålitlig. I boken ges också verktyg och vägledning för att identifiera olika lurendrejare och hur man kan upptäcka bluffakturor och känna igen digitala bedrägeriformer.

 

Bokomslag Bara bluff: din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler

Att handla på internet är tämligen enkelt men varje år utsätts många människor för bedrägerier på nätet. Hur känner man sig säker med att handla på internet och samtidigt skyddar sig från att bli svindlad? Den här boken ger goda råd om hur vi skyddar oss från att falla offer för bluffmakare och hur vi kan bli medvetna om bedragarnas metoder.

 

Bokomslag Bli säker! IT-säkerhet för alla av Karl Emil Nikka

Digitala hot kan tyckas ständigt närvarande på nätet och göra det svårt att känna sig trygg. I den här boken förklaras dagens IT-säkerhetsutmaningar med fokus på användaren. Boken omfattar allt från lösenordshantering till säkra webbvanor som ger läsaren grundläggande förståelse för hur man skyddar sig på internet.

 

Bokomslag Digital panik: få koll på läget! av Judith Wolst

“Tekniken kan stötta oss att leva de liv vi vill - men då krävs att vi aktivt ser till att ta kontroll.”

De senaste decenniernas teknikutveckling och digitalisering har förändrat samhället och människors liv. Denna bok går igenom vad digitaliseringen egentligen innebär, hur tekniken påverkar oss människor och sådant som är bra att ha koll på i digitala miljöer. Läsaren får dessutom handfasta tips på hur man kan hantera dagens nätbaserade värld utan att bli uppstressad av nya tekniska prylar, appar och tjänster och sociala medier som alla förväntas kunna använda.