Drömmer du om att resa till Japan? Här tipsar personal på Gottsundabiblioteket om böcker för dig som är nyfiken på landet.

Bokomslag Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

Keiko Furukura ansågs redan som barn vara lite märklig. Nu är hon 36 år och omgivningen väntar fortfarande på att hon ska ”få rätsida” på sig själv och drar sig inte för att klampa in i hennes privatliv. Men Keiko är inte intresserad av karriär eller äktenskap. Hon älskar sitt lågstatusarbete i den välordnade närbutiken och har inrättat sitt liv efter trygga rutiner. Då ramlar den avige och rätt osympatiske Shiraha in i hennes tillvaro och allt vänds upp och ned. En ovanlig, rolig och berörande historia om rätten att få vara lite udda.

 

Bokomslag Sändebudet av Yoko Tawada

Sändebudet av Yoko Tawada

Ett framtida Japan har isolerat sig från omvärlden, regeringen har privatiserats och vissa ord och skrivtecken får man inte längre använda. Människor förflyttas till olika öar. Elektriska apparater används inte längre. Nästan alla barn är svaga och sjuka medan de äldre generationerna är starka och pigga i åldrar långt över hundra år. I detta framtida Japan bor gamle Yoshiro som vårdar sitt barnbarnsbarn Mumei. Men en hemlig rörelse som vill skicka vissa utvalda barn som sändebud ut i världen har bildats. Är Mumei ett av barnen som ska bringa hopp? En annorlunda dystopi, ömsint och underfundig.

 

Bokomslag Senseis portfölj av Hiromi Kawakami

Senseis portfölj av Hiromi Kawakami

Tsukiko är en medelålders kontorsarbetare som lever ensam. På fritiden gillar hon att sitta på izakaya-barer och dricka sake och äta plockmat. En dag stöter hon på sin gamle gymnasielärare som även han tillbringar mycket tid på barerna, alltid medförande sin portfölj. Hon kallar honom automatiskt för Sensei (magistern) och de börjar umgås. Tillsammans sitter de på barerna, plockar svamp och gör utflykter till marknader och värdshus och allt eftersom årstiderna växlar kommer de varandra nära. Men vart är deras vänskap på väg? En finstämd och stillsamt rolig berättelse, både realistisk och drömsk. Och en fin inblick i japansk matkultur!

 

Bokomslag Underkastelsens sötma av Amélie Nothomb

Underkastelsens sötma av Amélie Nothomb

Romanen är självbiografisk och handlar om den unga belgiska kvinnan Amélie som under hela sitt liv drömt om att få bosätta sig och arbeta i Japan. Hon har digra kunskaper om japansk historia och talar japanska flytande. Vad hon däremot inte har är kännedom om hur den moderna japanska kulturen fungerar, framför allt den som råder i storstädernas finansdistrikt. Det är hos ett företag i just ett sådant distrikt som Amélie får jobb på ett kontor i en skyskrapa. Redan från början kommer hon på kant med sin kvinnliga chef, Fubuki, som anser att Amélie är en hopplöst obildad utlänning som inte begriper det mest basala när det gäller plikt, ödmjukhet och respekt. Amélie kämpar för att passa in, men känner samtidigt en inre upproriskhet som gör att hon inte lägger sig platt. Underkastelsens sötma är en underhållande, välskriven, mycket rolig men samtidigt rörande skildring av en kulturkrock som har potential att lära båda sidor ett och annat om varandra.

 

Bokomslag The Ring av Koji Suzuki

The Ring av Koji Suzuki

Den numera klassiska romanen som gav upphov till en av Japans mest populära skräckfilmsexporter, ”Ringu”. Romanen kretsar kring ett VHS-band inom vilket det vilar en förbannelse. Kassetten innehåller en serie osammanhängande och vagt obehagliga bilder som spelas upp under ett par minuter. När man har sett färdigt på filmen ringer ens telefon. I andra änden av luren säger en röst ”sju dagar”. Det är så långt man har kvar att leva. Ju närmare den sista dagen man kommer desto konstigare och mera skrämmande saker upplever man i sin vardag. Det enda sättet att lösgöra sig från förbannelsens grepp är att göra en kopia av bandet och se till att någon annan tar del av den, varpå förbannelsen förs vidare till nästa person. Filmatiseringens segertåg över världen gjorde att Suzuki skrev ytterligare romaner och noveller i serien. Filmerna baserade på The Ring har dock sedan länge lämnat Suzuki bakom sig och nästan blivit en filmgenre i sig, med helt nya historier som inte har något med Suzukis böcker att göra.

 

Bokomslag Vi kom över havet av Julie Otsuka

Vi kom över havet av Julie Otsuka

Det här är berättelsen om de många unga kvinnor från Japan som nappade på kontaktannonser på 1920-talet och for till Amerika. Där möttes de av en hård verklighet som inte motsvarade de drömmar de haft. Männen de gifte sig med levde ofta i elände och kvinnorna tog de jobb de kunde få, ofta som lågbetalda hembiträden. Efter attacken på Pearl Harbour 1941 blev de sen förföljda och hotade. Författaren ger röst till en bortglömd kvinnohistoria och vi får följa kvinnorna under deras liv. Boken utspelar sig från 1920 fram till 1940-talet men känns väldigt aktuell också idag även om händelserna utspelar sig på andra platser.

 

Bokomslag Japonism av Erin Niimi Longhurst

Japonism av Erin Niimi Longhurst

Boken Japonism är en inspirerande och heltäckande bok om japansk filosofi, kultur och tänkesätt. Vi får också många tips hur vi kan leva mer i samklang med naturen och uppmanas till ett enklare liv. Japansk livsvisdom och ordspråk varvas med praktiska råd och ett rikt bildmaterial. Med råd som ”Flytta in naturen i hemmet” och ”Hur man lever minimalistiskt” känns boken väldigt aktuell för vår tids strömningar! En bok för dig som vill ta del av många tänkesätt som varit starka i Japan med allt ifrån skogsbad till teceremonier!

 

Bokomslag Fukushimas färger av Elin Lindqvist

Fukushimas färger av Elin Lindqvist

För tio år den 11 mars 2011 inträffade en förödande jordbävning utanför Japan. Jordbävningen utlöste i sin tur en Tsunami som orsakade en kärnkraftsolycka i reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima. Olyckan blev förödande. Boken beskriver vad som hände och ger röst till de många drabbade som arbetade i eller befann sig i närheten av Fukushima. Författaren utrycker en vilja att tänka och lära av Fukushima. En tänkvärd bok.

 

Bokomslag Konsten att städa av Marie Kondo

Konsten att städa av Marie Kondo

Marie Kondo har som ingen annan blivit uppmärksammad som städguru. Via sina framträdande i Tv-program och sociala medier har hon nått en stor publik och fått många att rensa i garderoberna. Hennes råd är ofta enkla och handfasta och följer en minimalistisk tradition. Så för dig som behöver komma igång med städningen rekommenderar jag varmt att läsa Marie Kondos böcker!

 

Bokomslag Det hemsökta Japan av Lafcadio Hearn

Det hemsökta Japan av Lafcadio Hearn

Under början av 2000-talet svepte en våg av re-makes av japanska skräckfilmer över världen och tog den västerländska skräckfilmspubliken med storm. Till skillnad från i väst hade många av filmerna sitt ursprung i litterära förlagor eller folklore, en influens som först långt senare skulle plockas upp av Hollywood. Författaren Patrick Lafcadio Hearn, sedermera Koizumi Yakumo, föddes i Grekland men fann sin spirituella och litterära hemvist i Japan. Hearn intresserade sig särskilt för japanska folksägner och spökhistorier och har publicerat ett antal samlingar på temat. Boken ”Det hemsökta Japan” är en nyutgåva av just en sådan samling och ger läsaren en inblick i vad som inspirerat till den numera etablerade filmgenren ”J-horror”. Även om Hearn i ett samtida västerländskt perspektiv problematiserats för att exotifiera den japanska kulturen så hålls hans kulturella gärning högt i Japan, där hans verk förmått samla och föra vidare arvet från ett äldre och mer mystiskt Japan, som annars riskerat att ha gått förlorat under landets anpassning till ett mer västerländskt samhällsbygge och industrialisering.

 

Bokomslag Främlingar av Taichi Yamada

Främlingar av Taichi Yamada

Haradas tillvaro präglas i hög grad av ensamhet. Han har nyligen genomgått en skilsmässa och sett hur ex-frun övertagit parets gemensamma bostad och tillfälligt hyrt in sig i en liten lägenhet i ett lägenhetskomplex. Han har en icke-existerande relation till sin son som han aldrig träffar och han inser en kväll att han är den enda hyresgästen som befinner sig i lägenhetskomplexet under kvällstid. En dag får Harada ett infall och tar tunnelbanan ut till sitt gamla barndomskvarter. Harada möter en man som bjuder med honom hem och han slås av att mannen och hans hustru är exakta kopior av hans sedan länge bortgångna föräldrar. Förfasad inför upptäckten börjar Harada tvivla på sitt eget förstånd, för det kan väl inte faktiskt vara hans föräldrar? I lägenhetskomplexet möter han en kväll en kvinna som han inleder en relation med, men även hon tycks inte riktigt vara den hon utger sig för att vara. Boken är klassificerad som skräck och visst finns det övernaturliga inslag, men dess teman av ensamhet, uppbrott och förmågan att släppa taget gör att den har ett tilltal även utanför den specifika genren.

 

Bokomslag Battle Royale av Koushun Takami

Battle Royale av Koushun Takami

Takamis “Battle Royale” utspelar sig I ett framtida Japan där en fascistisk regim tagit makten efter att Japan i ett fiktivt scenario gått segrande ur Andra världskriget. Som en del i ett regeringsprogram kidnappar regimen tredjeklassare från landets högstadium för att utsätta dem för ett överlevnadsprogram, där eleverna under övervakning och tävlingsmässiga former tvingas döda varandra till endast en kvarstår. Boken blev en bästsäljare i Japan trots sitt kontroversiella innehåll och kan på många sätt ses som en föregångare till Suzanne Collins ”Hunger Games” och Netflix succéserie ”Squid Game”. Genremässigt befinner den sig någonstans mellan en dystopisk thriller och ren skräck sett till grafiska beskrivningar och ”gore”, men behandlar samtidigt ämnen som överlevnad, kärlek, vänskap tillika flera moraliska teman, som gör den läsvärd. Boken har också adapterats i andra medieformer och finns både som manga och spelfilm.