4 oktober infaller Djurens dag. Vi på Stenhagenbiblioteket och Vängebiblioteket tipsar om våra favoritböcker om djur. 

[Alternativ text]

Gubbe och katt av Nils Uddenberg

En dag kommer en katt oväntat in i Nils Uddenberg liv. Livet förändras och med en humoristisk ton funderar han över relationen människa och katt, djurets personlighet och vardag

 

Djurens känslor av Per Jensen

Djurens känslor av Per Jensen

I den här boken från 2018 gås den då aktuella forskningen om djurs känsloliv och hur de upplever världen. Ett utmärkt underlag för att kunna göra välgrundade val i våra möten med djur.

 

 

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Som barn brukade författaren fiska ål tillsammans med sin far. Det personliga mötet med ålen och relationen mellan far och son utgör ramberättelsen kring denna fascinerande redogörelse för ålens existens och för vetenskapens försök att kartlägga den. Fortfarande återstår många frågetecken kring artens livsförlopp, samtidigt som mängden ålar minskar dramatiskt.

Boken belönades 2019 med Augustpriset i kategorien ”Årets svenska fackbok”.

 

 

 

Przewalskis häst av Maja Lunde

Przewalskis häst av Maja Lunde

Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.

 

 

 

Fjärilarnas skärgård av Fredrik Sjöberg

Fjärilarnas skärgård av Fredrik Sjöberg

Man trivs alltid bra i Sjöbergs sällskap. Vare sig han skriver om blomflugor, konstnärer eller – som i detta fall – fjärilar. Han skriver med passion och man blir alltid lite bildad på vägen. Boken är en slags betraktelser över de fjärilar man kan hitta i Stockholms skärgård. Den är rikt illustrerad med Wilhelm von Wrights klassiska akvareller och man blir sugen på att börja samla fjärilar i sin kamera.

 

 

Bevingat – Magiska möten i fågelmarker av Brutus Östling

Prisbelönt fotograf berättar historier om grisslor, gamar, blåkråkor, ugglor och andra fåglar i text och bild från miljöer i snabb förändring.

 

Rapport från ett slakteri av Lina Gustafsson

Rapport från ett slakteri av Lina Gustafsson

Gustafsson är veterinär och skildrar det dagliga våldet mot djuren på ett slakteri. Hennes skakande rapport är en både litterär och saklig påminnelse om vad massproduktion av kött innebär i praktiken. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.