Sök böcker, filmer, musik...

Biblioteken i Stenhagen och Vänge tipsar om gripande böcker om Förintelsen.

alt=" "

Skärvor av ett liv av Hédi Fried

Med skärpa och detaljrikedom skildrar Hédi Fried (född 1924) sitt liv och sina erfarenheter av Förintelsen. Här tas läsaren med på resan från den initialt lyckliga barndomen i staden Sighet (dagens Rumänien) som över tid alltmer präglades av den framväxande antisemitismen. Fried skildrar tvångsförflyttningen till gettot, följt av tillvaron i förintelse- och koncentrationslägren i Auschwitz och Bergen-Belsen, samt slutligen efterkrigstiden i Sverige. En gripande ögonvittnesskildring om att vara människa under omänskliga omständigheter, och en ständigt aktuell påminnelse om det kollektiva ansvaret att minnas.

alt=" "

Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink

1939 kommer 13-årige Otto Ullmann till Sverige som ett av cirka sextio judiska barn som Svenska Israelmissionen för ut från Österrike efter nazisternas maktövertagande. I Sverige placeras han på barnhem och får så småningom arbete som dräng hos familjen Kamprad. Berättelsen om Otto baseras till stor del på de brev som föräldrarna, kvar i Wien, skickar till sitt enda, älskade barn. 1944 upphör breven att komma  föräldrarna hade deporterats Theresienstadt och skickas slutligen till Auschwitz. Boken skildrar såväl händelseutvecklingen i Österrike som stämningsläget och antisemitismen i Sverige under andra världskriget. För boken fick Elisabeth Åsbrink Augustpriset 2011 i kategorin Facklitteratur.

alt=" "

Förintelsens barn av Margit Silberstein

Journalisten och författaren Margit Silberstein berättar här om sina föräldrar Ernst och Ili, födda i Transsylvanien (Rumänien/Ungern) och överlevare från läger i Sibirien respektive Auschwitz och Bergen-Belsen. Efter fyra år som åtskilda under och efter kriget lyckas de återförenas i Sverige, gifta sig och bilda familj, samtidigt som alla andra släktingar har försvunnit. De står ensamma i världen och barnen, Margit och brodern Willy, blir allt. Silberstein skildrar föräldrarnas upplevelser, men också den egna uppväxten i Norrköping. Boken visar på konsekvenserna av Förintelsen även hos efterkommande generationer – hur minnet, sorgen och smärtan över de som inte längre finns lever vidare

alt=" "

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Här gestaltas i serieform sex människors upplevelser av Förintelsen. Mycket berättas enbart genom bilderna och det gör boken samtidigt både lättillgänglig och drabbande när man som läsare bjuds in till att fundera över vad som händer mellan serierutorna. En bok för alla åldrar.

alt=" "

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

En stark och gripande roman om en av Förintelsens överlevande, Miriam, som kom till Sverige med de vita bussarna efter en tid i kvinnolägret Ravensbrück. Vid firandet av Miriams 85-årsdag framkommer att hon har burit på en hemlighet kring sin riktiga identitet. Detta är en skildring av tiden i koncentrationsläger, om efterkrigstiden i Sverige, om identitet och om att överleva.

alt=" "

Är detta en människa? av Primo Levi

En mycket skakande bok av Primo Levi som deporterades 1944 till förintelselägret Buna nära Auschwitz. Han överlevde och 1947 boken ut som har kallats en av 1900-talets viktigaste.

alt=" "

Denna bok baseras på Gustavs hemliga dagbok från lägren och ett digert grävande i historiska arkiv. Här berättas familjen Kleinmanns historia för första gången  en berättelse om kärlek, mod och överlevnad i en fruktansvärd verklighet utan motstycke.

Fler tips

537396
Av: Frank, Anne
636559
Av: Folman, Ari
Av: Polonsky, David
585491
622603
Av: Dömstedt, Tomas
636549
Av: Klemperer, Victor
635018
Av: Hermele, Bernt
114382
Av: Larsmo, Ola
642867
Av: Iperen, Roxane van
15617
Av: Larsmo, Ola