Ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket tipsar om de absolut bästa e-böckerna i appen Biblio.

Har du inte använt Biblio förut? Biblio är bibliotekens gratis app för e-böcker och ljudböcker. I länken hittar du all information du behöver!

Kom igång med Biblio

Bergtagen av Camilla Sten

En elev försvinner spårlöst i skogarna utanför Järvhöga. Julia blir indragen i sökandet och inser snart att det inte är första gången en pojke försvunnit på ett oförklarligt sätt i trakterna. Perfekt läsning för dig som gillar magisk realism, Cirkeln och deckare. Bergtagen är första delen i en planerad trilogi!

Lowkey av Melody Farshin

Aicha och Ali är tvillingar och bor i en miljonprogramsförort, och de har båda sin egen mizeria. Aicha har blivit dumpad av sin stora kärlek och Ali har blivit oskyldigt anklagad för en dödskjutning. Mamma Mona oroar sig och bestämmer att det bästa för Ali är att han börjar på en byggutbildning och förlovar sig med en vän till familjen. Det här är en riktig bladvändare som lyckas med konsten att vara både sjukt rolig och sorglig på samma gång. Med ett driv i texten skildrar Melody Farshin historier och perspektiv som fortfarande är sällsynta inom skönlitteraturen. Lowkey är den fristående uppföljaren till hyllade Mizeria som kom 2018.

Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren

Axel är uppvuxen i en trygg kärnfamilj, går natur och ska plugga till ingenjör efter studenten. Nyinflyttade Petter går teaterlinjen, orkar inte tänka på framtiden och bor med sin mamma i ett rivningshus. Kanske är det just deras olikheter som gör att de blir förälskade. Efter en virvlande inledning på deras kärlekssaga blir allting komplicerat när det visar sig att Petters våldsamma pappa letat upp honom och hans mamma som försöker starta ett nytt liv. Allt jag vet om kärlek är en lättläst och stundtals poetisk berättelse om psykisk ohälsa, identitet och den första stora kärleken.

De afghanska sönerna av Elin Persson

Rebecka har börjat jobba på ett asylboende någonstans i Sverige. Där bor också tonåringarna Ahmed, Hamid och Zaher som alla är ensamkommande flyktingar från Afghanistan. Rebecka blir deras anhöriga och får ta del av deras livsöden, trots att hon blir tillsagd av chefen att lämna jobbet på jobbet när hon går hem för dagen. Vardagen pågår på HVB-hemmet; någon fyller 18 år och har fest, någon får avslag på sin asylansökan, någon ska gå på en första dejt, allt skildrat med medmänsklighet och värdighet. De afghanska sönerna är en lättläst, kort bok som kan tilltala många.

En stark nolla av Sara Lövestam

Texas går i åttan, har inga vänner och känner sig osynlig på skolan. Han är kär i André som går i samma klass, för att få kontakt med honom startar Texas ett fejkat instakonto med stulna bilder. Under användarnamnet Amy börjar Texas prata med André, och allt går toppen tills André föreslår att de ska ses. Stölden av bilderna får stora konsekvenser, och Texas befinner sig plötsligt i händelsernas centrum. Sara Lövestam har skrivit många böcker för både unga och vuxna, och En stark nolla är både rolig och träffsäker bok om att våga vara sig själv.

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Ánte är same och renägare. För honom är det självklart att han ska föra familjens samiska traditioner vidare. Men inuti honom växer starka känslor för kompisen Erik. Ánte försöker låtsas som att allt är som det ska, när det i själva verket är totalt kaos på insidan. För visst finns det inte homosexuella renägare? Vad skulle familjen, vännerna och släkten säga om de fick veta sanningen? Måste han lämna allt och flytta till storstan för att kunna vara den han är innerst inne? Himlabrand är en brännande kärlekshistoria om arv, identitet och modet att gå sin egen väg.

Stad av skuggor av Cassandra Clare

Cassandra har skapat ett spännande universum med varulvar, vampyrer, feer och förstås Shadowhunters. Shadowhunters är till hälften änglar och till hälften människor och har som uppgift att skydda människor från demoner och hålla ordning på den undre världen. Clary Fray har dock ingen aning om allt detta. Hon är en tonåring som drömmer om att gå på konstskola och som bor ensam med sin mamma i New York. Snart kommer dock hela hennes värld att skakas om. Cassandra Clare har tillsammans med flera andra ungdomsförfattare släpp en rad olika serier som utspelar sig i Shadowhuntersuniversumet och det är med denna bok du ska börja (enligt ungdomsbibliotekarien). Om du redan läst den finns det ett gäng olika små sidohistorer i Biblio att roa sig med.

Gillade du den här listan? Här hittar du ännu fler Bibliotips för unga!