Mörk kvinna med korslagda armar i ett maskinrum.

11 februari infaller Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen. Dagen syftar till att se till att fler kvinnor och flickor blir representerade i naturvetenskapliga ämnen.

Här tipsar biblioteken i Stenhagen och Vänge om böcker där vi får möta kvinnor som rönt framgångar på den vetenskapliga banan, i vissa fall i en tid då kvinnliga forskare mötte stort motstånd.

Bokomslag Att uppfinna världen av Katrine Marçal

Att uppfinna världen av Katrine Marçal

I boken ställs samtidens dominerande idéer om ekonomi och teknik på ända. Med djupdykningar i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens visar författaren hur grundmurade föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst.

 

Bokomslag Sprickan i skapelsen av Jennifer Doudna

Sprickan i skapelsen av Jennifer Doudna

Gensaxen CRISPR gör det möjligt för forskare att klippa och klistra i levande varelsers arvsmassa. Tekniken kan komma att användas för att stoppa HIV, bota vissa cancersorter och förebygga genetiska sjukdomar, men också för att redan på embryostadiet tillföra nya, ärftliga egenskaper hos en människa. Forskaren Jennifer Doudna berättar och varnar här om en upptäckt med potential att både rädda och ödelägga liv.

 

Bokomslag Dark Matter and the Dinosaurs av Lisa Randall

För 66 miljoner år sedan störtade ett tio mil brett föremål från yttre rymden in i jorden med otrolig hastighet. Randall är en av världens mest citerade fysiker, vars forskning fokuserar på partikelfysik och kosmologi. Hon är känd för sina modeller av universums olika dimensioner.

Språk: engelska

 

Bokomslag Läkarinnor av Gudrun Nyberg

Läkarinnor av Gudrun Nyberg

En rak, underhållande och lärorik historia om de första kvinnorna som utbildade sig till läkare i Sverige. Förutom att få en inblick i vilka de var får vi också ta del av hur studierna gick till och lära oss en hel del om denna på många sätt omstörtande tid.

 

Bokomslag Godnattsagor för rebelltjejer 2 av Elena Favilli

I denna trevliga ”sagobok” med intressant läsning för både barn och vuxna möter vi bland annat Alice Ball, som 1915 blev den första kvinnan och afroamerikanen att ta en magisterexamen vid University of Hawaii. Ball blev bara 24 år gammal, men som kemist hann hon bidra till utvecklingen av en behandling mot lepra. Förutom kvinnliga forskare får läsaren också stifta bekantskap med kvinnliga politiker, konstnärer, pirater, upptäcktsresande, revolutionärer, författare, människorättsaktivister och många fler! Läs även den tidigare boken Godnattsagor för rebelltjejer 1, där bland annat Ada Lovelace (matematiker), Hypatia (matematiker och filosof), Jane Goodall (primatalog) och Marie Curie (kemist och fysiker) presenteras.

 

Bokomslag Forskardrömmar av Sveriges unga akademi

Forskardrömmar av Sveriges unga akademi

I korta, fint illustrerade berättelser återges i denna bok sextio personers väg till forskning, inom vitt skilda vetenskaper och med koppling till Sverige. Utöver historiska personer som Anders Celsius och Carl von Linné möter vi också kända samtidsnamn som Ebba Witt Brattström, Sara Danius och Emma Frans - men även mindre kända forskare och forskningsområden. Här finns bland annat Eleni Stavrinidou som uppfinner cyber-växter och Funeka Nkosi som utvecklar laddningsbara batterier. Boken vill bidra till att väcka intresse för vetenskap och forskning hos fler barn och unga. Den kan också läsas som en kärnfull genomgång av svenska forskargärningar.

 

Bokomslag Arvet efter Hypatia av Margaret Alic

Hypatia av Alexandria, verksam från omkring 370-talet e-Kr fram till sin död år 415 e.Kr, betraktas som en av de första kvinnliga filosoferna och matematikerna. I denna bok porträtteras såväl hennes liv och gärning som andra både välkända och mindre kända kvinnor verksamma inom naturvetenskaplig forskning från Antiken och fram till sent 1800-tal.