Romsk flagga Foto: Malin Junkka

Vad kan du om romer? Trots att romer funnits i Sverige i hundratals år är det många som inte vet så mycket om romsk kultur och historia. Det beror bland annat på att romer ofta har tvingats dölja sin identitet på grund av förföljelse och diskriminering.

Vi uppmärksammar Internationella Romadagen 8 april med Eriksbergsbibliotekets tips på böcker som handlar om romer.

Bokomslag Det kunde varit jag av Sara Olausson och Felicia Iosif

Det kunde varit jag av Sara Olausson och Felicia Iosif

En dag kom serietecknaren Sara Olausson gående med sin son i handen förbi en rumänsk tiggare. De började prata med varandra och till slut satte sig Sara ner bredvid tiggaren, som heter Felicia. Mötet blir början på en djup vänskap mellan de båda och deras familjer.

I denna seriebok skildrar Sara Olausson i serieform mötet med Felicia och vänskapen som växer fram dem emellan. Sara Olausson skildrar också Felicias uppväxt och liv och ger oss en inblick i orsakerna till att man utsätter sig för att tigga på gatan. Drömmarna om ett bättre liv, inte bara för sig själv utan också för de barn, barnbarn, föräldrar eller andra släktingar som är kvar i Rumänien.

Bokomslag Det tysta arvet av Monica Hirsch

Det tysta arvet av Monica Hirsch och Maja Kristin Nylander

Detta är en bok om romer under Förintelsen. Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt avrättas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia, romernas förintelse. Boken innehåller också fakta i historiska avsnitt.

Bokomslag Min mamma är en ängel av Gunilla Lundgren

Min mamma är en ängel av Gunilla Lundgren

Min mamma är en ängel är en hyllning till Pippi Långstrump. Boken handlar om två tioåriga romska flickor: Flori från Rumänien och Angelica från Sverige. Flori har kommit till Sverige för att tigga, hon är föräldralös och bor i en skrotbil, Angelica bor med sin stora trygga familj i ett radhus i Rinkeby. Det är en spännande och tänkvärd bok för barn och unga, om mod, uppfinningsrikedom och vänskap.

Bokomslag Vi kallar dem tiggare av Rola Brentlin och Aaron Israelsson

Vi kallar dem tiggare av Rola Brentlin och Aaro Israelson

Den här boken handlar om de romska migranterna. Vi har alla sett dem. På väg till jobbet, mataffären eller bussen. De sitter med en pappersmugg och ber förbipasserande om pengar. Vilka är egentligen människorna som tagit sig till Sverige för att tigga? Ska man ge pengar? Finns det bättre sätt att hjälpa dem? Det här är en bok om ett europeiskt problem och dess lösning.

Bokomslag Vi är romer av Cecilia Köjling och Sofia Hultqvist

Vi är romer av Cecilia Köljing och Sofia Hultqvist

Vi är romer är en vacker bok om romers liv i Sverige idag, liksom om romsk kultur och historia. Allt speglat genom porträtt av olika personer med romsk bakgrund. Boken producerades i samband med en stor utställning som producerades av Forum för levande historia och Göteborgs stadsmuseum. Som tur är finns den här boken kvar, full med vittnesmål och personliga berättelser!

Bokomslag Zigenerska av Katarina Taikon

Zigenerska av Katarina Taikon

Katarina Taikon är berömd för sin läsvärda serie om flickan Katitizi – idag en modern barnboksklassiker som bygger på författarens egen uppväxt. Det här är hennes självbiografi, för en vuxen publik. Den blev startskottet för den antirasistiska kampen för romers mänskliga rättigheter. Ett viktigt och initierat tidsdokument och även den skriven på Katarina Taikons kraftfulla prosa.

Bokomslag För vad sorg och smärta av Thom Lundberg

För vad sorg och smärta av Thom Lundberg

I sin läsvärda debutroman väver Thom Lundberg samman romska skrönor och berättelser med levnadshistorier från resandefolket i Sverige under 1950-talet. Boken har jämförts med verk av de stora arbetarförfattarna, såsom Ivar-Lo Johansson. En unik skildring av människor som alltför länge hållits utestängda från samhällets välfärd och trygghet.

Bokomslag Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

En stark och berörande roman om rädsla, skam och utanförskap. Miriam är en äldre kvinna som bär brännmärkena från Auschwitz på sin arm. Men vad folk inte vet är att hon hela sitt liv har dolt sin verkliga identitet. Bakom tillvaron som hemmafru i Småland finns smärtsamma minnen av förföljelserna av romer, både under och efter andra världskriget – även i Sverige.