Sök böcker, filmer, musik...

Vi tipsar om våra favoritklassiker. 

[Alternativ text]

Oliver Twist av Charles Dickens

Oliver är föräldralös och lever på ett fattighus. Efter att han har hamnat i onåd så bestäms det att han ska bli lärling hos begravningsentreprenören. Han trivs där men de andra lärlingarna gillar honom inte och efter att ha hamnat i slagsmål så bestämmer han sig för att fara till London där han träffar Filuren. Det är en spännande historia om en fattig pojke som inte vet vem som är hans vän och vem som bara låtsas. Kommer han någonsin att hitta någon som verkligen bryr sig om honom?

[Alternativ text]

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

En dag så kommer en sjöman till värdshuset där Jim Hawkins bor och säger åt honom att hålla utkik efter någon. Efter ett tag så dör sjömannen och mannen han skulle hålla utkik efter dyker upp. I sjömannens kista hittar de en skattkarta som leder de till en ö. Jakten har börjar, men alla är inte på samma sida.

[Alternativ text]

Skriet från vildmarken av Jack London

Hunden Buck blir stulen och hans slöa familjeliv byts till ett hårt liv som slädhund i Alaska. Han får snabbt anpassa sig till sitt nya liv men han kommer ändå i konflikt med ledarhunden Spitz eftersom han gör fel. När han spenderar mer och mer tid ute i vildmarken känner Buck hur hans instinkter vaknar till liv. Den är en intressant och unik historia om hur det är att gå tillbaka till hur det var tidigare. När man inte längre har sina vardagsproblem, vad gör man då? Kan man ändra på sin natur?

[Alternativ text]

Stolthet och fördom av Jane Austen

Elizabeth Bennet måste gifta sig rikt för sin familj och sina många systrars skull, men vad gör man när den lokala rika ungkarlen går en rejält på nerverna? Denna bok har med stor sannolikhet inspirerat många andra författare att skriva om det välkända temat ”fiender till älskare” på senare tid, så jag skulle verkligen rekommendera den till personer som gillar den typen av romantik. Dessutom är Austens miljö- och personbeskrivningar fantastiska och väldigt detaljerade.

[Alternativ text]

Gullivers resor av Jonathan Swift

Boken var skriven under upplysningen då sunt förnuft var en av de viktigaste principerna i samhället. Det var inne att ifrågasätta bland annat kyrkan och staten. Boken är en äventyrsbok men den är även satirisk. Det är underhållande att se hur ett kritiskt budskap maskerar sig som en barnberättelse.

[Alternativ text]

Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe

Werther har nyligen lyckats fly från en svår kärlekssituation och har bosatt sig i en lantlig stad för att hitta ett inre lugn. Här träffar han Lotte, en kvinna han snabbt blir förälskad i. Kruxet är att hon redan är förlovad med en annan man med hög status. Werther måste nu försöka övervinna sin kärlek till Lotte, eftersom han vet att han inte har någon som helst chans med henne, men kommer han att lyckas? Detta är en bok med ett stort djup och ett vackert språk. Var förvarnad; boken innehåller många upprörande teman och är inte för den känslige läsaren.

[Alternativ text]

Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery

Anne väntar på tågstationen. Hon har levt på ett barnhem största delen av sitt liv och ska äntligen få ett riktigt hem. Syskonen Matthew och Marilla Cuthbert möter Anne på stationen i tron att hon är en pojke som ska hjälpa till på deras gård. Trots missförståndet får Anne följa med till syskonens hus, men kommer hon får stanna kvar? Detta är en riktigt mysig bok; alla aspekter av berättelsen känns hemtrevliga. Trots att det inte är hisnande spännande så händer det ändå plot twists med jämna mellanrum som gör boken händelserik.

 

Tipsat av Molly, Ove, och Ludwig som sommarjobbat på Stadsbiblioteket.