Eftersom tecknade serier ofta riktar sig barn tror många att manga inte är för vuxna men det är inte sant. Det finns många mangaböcker som tar upp komplexa ämnen som du måste vara vuxen för att förstå. I manga får karaktärerna konfrontera komplexa moraliska beslut, som att ifrågasätta om hämnd verkligen är att föredra för att må bättre. De får ta itu med verkligheten av sorg och förlust och konsekvenserna av sina handlingar.

Maja, bibliotekariepraktikant på Stadsbiblioteket, tipsar om mangaböcker för vuxna. 

 

Bokomslag Tomie av Junji Ito

Tomie av Junji Itō

Tomie är en skräck/ science fiction-serie om en odödlig flicka som driver männen till vansinne med sin skönhet. Hon kan förföra nästan vilken man som helst och driva dem till mord. Medan en älskare försöker behålla henne för sig själv, blir en annan livrädd för den odödliga succuba. En succuba är en demon, i kvinnlig form, som dyker upp i drömmar för att förföra män och ha samlag med dem. Varje gång någon försöker döda henne regenereras hon bara till fler Tomies. Tomie är skurken och huvudpersonen, offret och förövaren, allt på samma gång. Den som kommer i kontakt med henne, oavsett ålder eller kön, är i slutändan dömd.

Finns på engelska.

 

Allt annat av Junji Itō

Oavsett vad du väljer att läsa av Junji Ito så gör du ett bra val. Hans verk är starkt influerade av skräckförfattaren Howard Phillips Lovecrafts förmåga att få människor att känna total hopplöshet inför hotet framför sig. Man får en inblick i människans psyke när det utsätts för hot som inte bara är omänskligt men men också ostoppbart. det är inte konstigt att han ofta betraktas som Japans Stephen King.

 

Bokomslag Battle Angel Alita av Yukito Kushiro

Battle Angel Alita av Yukito Kushiro

Battle angel Alita handlar om en cyborg som fortfarande ser sig själv som en människa och vägrar acceptera att hon ”endast” är en maskin. Vi får följa med under hela hennes uppväxt från det att hon är tonåring som bara vill leva sitt tonårsliv till att hon accepterar sitt ursprung som en krigsmaskin från en numera utdöd civilisation.

Finns på engelska.

 

Bokomslag Death Note av Tsugumi Ohba

Death Note av Tsugumi Ōba

Om du tycker om deckare som jagar seriemördare så är Death Note det perfekta valet. Huvudrollen Light Yagami kommer en dag över en dödsguds anteckningsbok med regler för hur den ska användas för att döda människor. Inom kort så dör kriminella på löpande band och en specialstyrka sätts in för att ta reda på vem som utför morden och hur. Två genier som sätts mot varandra men som också sätter käppar i hjulen för varandra för att förhindra sin egen nedergång. En otroligt välskriven serie som fortfarande ligger på toppen när det kommer till detaljerade beskrivningar.

Finns på svenska och engelska.

 

Bokomslag Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto

Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto

En ung pojke vid namn Shinji Ikaris som måste kämpa mot apostlarna som hotar mänsklighetens fortlevnad, en strid han dras in i av sin far som är ledare för den hemliga organisationen NERV. Det är om barn i 14 års åldern som måste styra gigantiska maskiner för att förhindra utomjordingar från att förinta mänskligheten. Det som inte är klassiskt däremot är att vi verkligen få ta del av vad det skulle innebära att sättas i en sådan situation; depression, PTSD, känslan av att utnyttjas, känslan av att vara otillräcklig, till och med att se din bästa vän dö framför sina ögon och du kan inte göra något annat än att se på när det händer.

Finns på svenska och engelska.

 

Bokomslag Bungo Stray Dogs av Kafuka Asagiri

Bungo Stray Dogs av Kafuka Asagiri

Atsushi Nakajima växer upp i ett barnhem och blir utslängd dagen han anses som vuxen. Han har ingenstans att ta vägen, inga pengar till mat och håller på att svälta ihjäl. Han ser en man som håller på att drunkna och simmar i för att rädda honom. Det visar sig att denna man försökte begå självmord men ville göra det på ett sätt för att inte störa resten av samhället och bestämmer därför att bjuda Atushi på mat i gengäld. Den mannen är Dazai Osamu, och han och hans arbetspartner Kunikida är medlemmar i en mycket speciell detektivbyrå. De har övernaturliga krafter och hanterar fall som är för farliga för polisen eller militären.

Finns på engelska.