Äldre par

Åldras gör vi alla men det kan upplevas på många olika sätt. Oavsett hur du känner för att bli äldre finns det saker du kan göra för att må bra.

Här ger personal på Bibliotek Uppsalas uppsökande verksamhet tips på böcker om äldres hälsa och välmående.

Bokomslag Livsviktigt! av Mai-Lis Hellénius

Ibland kan det vara svårt att sålla bland alla goda råd man får för ett leva ett mer hälsosamt liv. I boken Livsviktigt! går överläkaren och livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius igenom vad forskningen säger om betydelsen av rörelse, kost och stress. Boken innehåller en blandad kompott av inspirerande hälsotips och goda recept. Vi får med oss enkla tips som vi kan börja med här och nu, som t.ex. att börja resa sig upp i reklampausen. Även små förändringar kan ge stora hälsoeffekter!

/Malin S.

Bokomslag Mina 100 bästa tips för ett hälsosamt liv av Anna Hallén Buitenhuis

En bok för ett mer hälsosamt liv, många tips på aktiviteter & förändringar som kan förbättra vår vardag. Författaren är utbildad hälsocoach & kostrådgivare.

/Eva

Bokomslag Medan jag har er kvar: tankar om att bli gammal av Tor Åge Tor Åge Bringsværd

En reflekterande bok där vi får ta del av författarens både stora och små funderingar om att åldras och bli någon annan än den man var innan. Ärlig och självutlämnande, men även väldigt rolig.

/Albin

Bokomslag Mer levande med åren av Patricia Tudor-Sandahl

Mer levande med åren av Patricia Tudor- Sandahl

Med utgångspunkt från personliga reflektioner skriver författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl om åldrande ur ett existentiellt perspektiv. En varm och hoppfull bok som inbjuder till reflektion, oavsett ålder på läsaren.

Under rubriken På spaning efter själen - Bibliotek Uppsala finns en inspelad föreläsning med Patricia Tudor-Sandahl på samma tema. Även den är väl värd att se!

/Wilda

Bokomslag Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

En samling korta och lugnande berättelser som man kan läsa innan man somnar för att komma ner i varv. De är 2-3 sidor långa och kan handla om en promenad, ett barndomsminne eller hur det känns att sitta med en spinnande katt i knät. Det är inga stora saker som händer i de här berättelserna, men det är trivsamma och lugnande texter för den som behöver en stund av trygghet och värme.

/Sofia O.

Bokomslag Konsten att hålla sig flytande av Libby Page

När den unga journalisten Kate flyttar till Brixton känner hon ingen och hon har svårt att finna nya vänner. Men en dag får hon i uppdrag att intervjua den 86-åriga Rosemary om det nedläggningshotade lokala badet och vad det betytt för befolkningen. Det blir början på en gemensam kamp för att rädda bassängen, och början på en stark vänskap över generationsgränserna. Konsten att hålla sig flytande är en fin och rörande berättelse, en riktig feelgoodupplevelse!

/Åsa

Bokomslag Hjärnhälsa av Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius

En bok fylld med fakta och kunskap om hur du på bästa sätt tar hand om din hjärnhälsa och minskar risken för alzheimers och minnesproblem. Boken bidrar även med konkreta råd och inspiration från författarna som är ledande forskare inom området.

Är du intresserad av att veta mer om hjärnan? Ta chansen och upplev vår serie med föreläsningar - Hjärnfokus - Bibliotek Uppsala.

/Karin

Bokomslag Bladet från munnen av Elsie Johansson

Bladet från munnen av Elsie Johansson

Lagom till sin 90-årsdag kommer Elsie Johansson med denna berättelsesamling, som enligt vad hon själv säger är hennes sista skrivprojekt. Många av berättelserna har något av “Nu eller aldrig” över sig, och författaren, som även i vanliga fall är frispråkig, drar sig inte för känsliga ämnen som religion och sex. Som vanligt i Elsie Johansson böcker finns humorn alltid med.

/Malin P.

Bokomslag Sluta älta och grubbla av Olle Wadström

Sluta älta och grubbla av Olle Wadström

Nästan alla människor oroar sig för olika saker och för vissa kan tankarna bli svåra att släppa. I den här boken av psykologen Olle Wadström får man lära sig hur man kan komma till rätta med detta genom så kallad kognitiv beteendeterapi. Bra tips på hur man kan minska på sitt ältande och må bättre, boken är också tunn till omfånget och lättillgänglig.

/Mattias