Fyr på Island Pixabay

Gottsundabiblioteket tipsar om böcker och filmer från sagornas och vulkanernas ö.

Bokomslag Den kalla aprilsolen av Elísabet Jökullsdóttir

Den kalla aprilsolen av Elísabet Jökulsdóttir

Védís är dotter till en känd isländsk författare. När pappan dör drabbas hon av en förlamande sorg, trots att de haft en komplicerad relation. Hon flyr in i ett missbruk och en himlastormande förälskelse där allt annat förbleknar. Men när pojkvännen Kjartan ger sig av blir världen oförklarlig. Védís enda försvar är att lyda rösterna i huvudet och tolka alla hemliga tecken som hon tycker sig se runt om i Reykjavik. Elísabet Jökulsdóttir skriver inkännande om en period i sitt eget liv.

 

Bokomslag Kungar av Island av Einar Már Gudmundsson

Kungar av Island av Einar Már Guðmundsson

I den här myllrande romanen följer vi den vidsträckta släkten Knudsens öden och äventyr. Mycket utspelar sig i den lilla fiskestaden Tangavík där Knudsensläkten styr och ställer och betraktar sig som kungar, men den här skrönan väver också ihop släktens uppgångar och fall med hela Islands historia och folk. En skärskådande och sprudlande historia full av osannolika människor och sagolika händelser i den isländska traditionen av fabulerande och berättarglädje.

 

Bokomslag Skugga-Baldur av Sjón

Skugga-Baldur av Sjón (pseud. för Sigurjón B. Sigurðsson)

Den illasinnade och intolerante prästen Baldur Skuggason ligger i snön för att skjuta en blå rävhona som han inte blir fri från i sina tankar. Men kanske är räven Skugga-Baldur, ett väsen som inte låter sig skjutas med kulor? Pastor Baldurs motpol är botanikern Örta-Friðrik som har varit ute i världen och nu återvänt till Island. Han har tagit sig an Abba, en ung kvinna med Downs syndrom som har fått genomlida en avskyvärd behandling – detta är 1800-tal, en tid då de flesta barn som Abba dräps vid födseln. Berättelserna om dessa personer vävs ihop till en kärv men poetisk folksaga där naturen står för rättsskipningen. Den här korta romanen fick Nordiska rådets litteraturpris 2005.

 

Bokomslag Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir

Ärr av Auður Ava Ólafsdóttir

Jonas är en medelålders frånskild man, händig men mycket ensam. När han får veta att han inte är biologisk far till dottern Vatnalilja beslutar han sig för att resa långt bort från Island och göra slut på livet. Han packar sin borrmaskin, väljer ett farligt, krigshärjat land och checkar in på det sönderskjutna Hotel Silence för att hänga sig i hotelltaket. Men hur ska han kunna ta sitt liv bland de krigssargade överlevande människorna han lär känna? Och hur ska han kunna stå emot sin mani att reparera allt trasigt som kommer i hans väg? En varm berättelse om alla djupa ärr som livet ger. Belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2018.

 

Bokomslag Det gula huset av Gyrðir Elíasson

Det gula huset av Gyrðir Elíasson

Vill du få en smak av isländsk stämning på kortast möjliga tid? Denna lilla samling mästerliga kortnoveller tar inte lång stund att läsa, men lämnar dig med mycket att fundera över och stannar kvar länge i minnet.

 

Bokomslag Bron över Tangagata av Eiríkur Örn Norddahl

Bron över Tangagata av Eiríkur Örn Norðdahl

I Europas allra nordvästligaste utpost Ísafjörður sitter Halldór i sitt hus och suktar efter sin granne Gyða. Hon bor på andra sidan Tangagata, bara några meter bort, men gatan delas av ett djupt dike med en spång över och att ta de få stegen över till Gyðas hus kräver mod och beslutsamhet som Halldór har svårt att uppbåda. Han är uppsagd från räkfabriken och fördriver sina dagar med att spana ut över staden från fjället, hänga på biblioteket och läsa lokalhistoria och fundera över världen, men har svårt att komma till skott med både kärlekslivet och annat i tillvaron. En rolig och kärleksfull skildring av småstaden, förälskelsen och glädjeämnena i ett till synes enahanda liv.

 

Bokomslag Topp 10 Island av David Leffman

Topp 10 Island av David Leffman

Visst låter det lockande, att upptäcka varma källor och gejsrar, på denna sagornas ö. För dig som planerar en resa till Island är det här en given guide till Islands höjdpunkter. Du kan välja en rutt på ett par dar eller en vecka. Island är ett resmål som är sevärt året om!

 

Bokomslag Skuggor över Reykjavik av Arnaldur Indridason

Skuggor över Reykjavik av Arnaldur Indridason

Författaren är en av Islands mest produktiva och läsvärda deckarförfattare. Ofta kopplar författaren ihop nutid med det förflutna i en spännande mix. I ”skuggor över Reykjavik” hittas en nittioårig man död i sin lägenhet i centrala Reykjavik. Den pensionerade kriminalkommissarien Konrad kopplas in på fallet som verkar ha ett samband med en utredning som var aktuell 1944. En spännande deckare i isländsk miljö där det gamla möter det nya!

 

Bokomslag Den sista kvinnan av Audur Ada Ólafsdóttir

Den sista kvinnan av Auður Ava Olafsdottir

Audur Ava Olafsdottir är en prisbelönt romanförfattare från Island. 771 bokhandlare i Frankrike röstade bl. a. fram ”Rosa candida” till årets bästa översatta roman och den har där sålt i 500 000 ex. I ”Den sista kvinnan” får vi följa Maria vars make lämnar henne på nyårsafton helt oväntat. Vi får följa Maria i hennes nyorientering i livet. Författaren har en underfundig humor mitt i det tragiska. Fadern dyker upp och en familjehemlighet avslöjas. Författaren har ett medryckande språk och det är lätt att komma in i boken!

 

Filmaffisch Life in a Fishbowl

Life in a Fishbowl (Vonarstræti) Regi: Baldvin Zophoníasson

Filmen handlar om tre reykjavikbor vars öden korsas under några veckor. Den unga, ensamstående mamman Eik (Hera Hilmar) som är förskollärare på dagen och prostituerad nattetid, den gravt alkoholiserade författaren Móri (Þorsteinn Bachmann) som bär på en djup personlig tragedi samt Sölvi (Thor Kristjansson), en ung ekonom med familj som är på väg uppåt i karriären. Personporträtten är livligt tecknade, med både sympatiska och mindre sympatiska drag och historien känns inte överdriven. Tragik varvas med både humor och spänning innan berättelsen når sin kulmen. Bra skådisar och en levande bild av isländskt stadsliv sett ur tre olika perspektiv.

 

Bokomslag Skeppet av Stefán Máni

Skeppet (Skipið) av Stefán Máni

Romanen handlar om en brokig samling islänningar som av olika anledningar hamnar ombord på ett stort fraktfartyg på väg till Latinamerika. Vissa söker något nytt i sina liv medan andra i allra högsta grad flyr ifrån något. Alla hamnar dock i samma båt – bokstavligt talat – när ett misslyckat kapningsförsök lämnar fartyget utan vare sig styrsel eller kommunikationsmöjligheter. Skeppet driver nu hjälplöst mot Antarktis och alla måste samarbeta om de ska kunna överleva. Men kan de det? Vill de det? Spänning, drama och samhällskritik med ett litet stänk av Lovecraft som topping.

 

Filmaffisch The Oath

The Oath (Eiðurinn) Regi: Baltasar Kormákur

Filmen är en gastkramande thriller om läkaren Finnur (Baltasar Kormákur) som i desperation frångår allt vad läkaryrket innebär i ett försök att rädda sin dotter från hennes knarklangande pojkvän och knarkberoendet som hon hamnat i. Trots goda intentioner och något extrema åtgärder går ingenting enligt planerna. Misstagen kommer på löpande band och blir allt värre ju längre Finnur snärjer in sig i projektet. Till slut står allt på spel – hans karriär och inte minst hans och dotterns liv. Oerhört välgjord film som förblir oförutsägbar och spännande ända till slutet.

 

Fler tips: 

Brevet till Helga av Bergfeinn Birgisson

Fiskarna har inga fötter av Jón Kalman Stefánsson

Om tiden och vattnet av Andri Snær Magnason