Blåklint på en åker

Mattias och Erica på Bälinge- och Björklingebiblioteken tipsar om böcker som på olika sätt berör vårt liv med naturen och vårt avtryck på jorden - böcker om odling, böcker om klimatet, böcker om att leva i och med naturen.

Bokomslag I odödliga odlares sällskap av Elin Unnes

Den här boken är en fin följeslagare genom i odlingslivet, eller ett underbart substitut för odling. Här låter journalisten Elin Unnes oss möta ett urval av världens alla fantastiska och egensinniga odlare. Boken är en slags antologi där vi får lära oss mer om personerna bakom några av våra mest berömda rosor, om vikten av att ”deadheada” blommor, om odlare som gjort världen till en lite bättre plats och mycket, mycket mera.

 

Bokomslag Blå av Maja Lunde

Blå av Maja Lunde

Blå är den andra romanen i Maja Lundes löst sammanhållna klimatserie som inleddes med boken Binas historia. I Blå möter vi klimathotet i två parallella historier. Den ena kretsar kring snart sjuttioåriga Signe. 2017 lämnar hon sin barndomsbygd i Norge och beger sig söderut, ensam i en segelbåt, för att gå till botten med ett tidigare svek. Berättelsen om Signe varvas med en dystopisk skildring av ett framtida Europa där en far och dotter befinner sig på flykt undan torka och vattenbrist.

 

Bokomslag När vargarna kom av Charlotte McConaghy

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

Det här är en känsloladdad och nervkittlande roman om biologen Inti Flynn som befinner sig i Skottland tillsammans med sitt team med målet att återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Motståndet från lokalbefolkningen är bitvis hårt och när en av lokalborna hittas död ligger det nära tillhands att skylla på vargarna. Ansatt av det förflutnas spöken kämpar Inti för projektets och vargarnas överlevnad. Samtidigt kämpar hon också för att hjälpa sin tvillingsyster Aggie, som bär på ett tungt bagage.

 

Bokomslag Meningen med landet av David Jonstad

Det här är en fin, ärlig och inte särskilt romantiserande skildring av meningen med livet på landet. Det är en skildring av krockar mellan föreställningar och drömmar och krass verklighet. Författaren och journalisten David Jonstad berättar självutlämnande om sin och familjens resa från storstadsliv till det drömda livet på landet – och om vikten av att låta saker ta sin tid. För det tar tid att ställa om och skifta fokus, det tar tid att komma in i ett samhälle och det tar tid att finna lugnet.

 

Bokomslag I min trädgård vill jag vara Karin av Elisabeth Svalin Gunnarsson

Det här är ett riktigt praktverk om trädgården till ett av Sveriges mest kända konstnärshem. Mycket finns skrivet om konstnärsparet Carl och Karin Larsson och om deras hem i Sundborn i Dalarna. I den här boken är det Karin och hennes förhållande till den egna trädgården som står i fokus. Här får vi inblick den trädgård som Karin skapade med inspiration från såväl fransk landsbygd och engelsk arts- and craftsrörelse som från torpträdgårdar i trakterna kring Sundborn. Boken bjuder också på en del tips för den som vill trädgårdera som Karin.

 

Bokomslag Åtta steg mot avgrunden av Jonathan Jeppsson

Fullspäckad med fakta om haven, fiskarna, insekterna, glaciärisarna, koldioxid, skogar och den globala medeltemperaturen. Med bas i klimatforskarnas skriver Jeppsson om vad mänskligheten väntas möta för utmaningar fram till år 2100. Ingen munter läsning, utan snarare dystopisk eller domedagsaktig framtidsbild. Men än finns det tid att agera. Vi kan ännu undvika att en alltför stor katastrof drabbar kommande generationer!

 

Bokomslag Det sjätte utdöendet av Elizabeth Kolbert

Under de senaste 500 miljoner åren har vår planet drabbats av fem förödande massutrotningar. Det vi befinner oss i nu är det sjätte massutdöendet och det pågår framför våra ögon. Arter dör i en aldrig förr skådad takt. Skrämmande men ack så viktig läsning!

 

Bokomslag No One is too Small to Make a Difference av Greta Thunberg

En samling av Thunbergs tal angående det globala klimatet. Kort, koncist och tänkvärt. Vi är alla med och påverkar vår planets framtid!

Boken är på engelska.

 

Bokomslag Våra fruktsorter av Leif Blomqvist

Våra fruktsorter av Leif Blomqvist

En bok som berättar om våra vanligaste fruktträd; äpplen, päron, plommon och körsbär. Fullspäckad med information, allt från fruktträdens historia, plantering av fruktträd till beskäring. Huvuddelen av boken fungerar som ett uppslagsverk där över 150 olika fruktsorter beskrivs på en sida vardera. Rekommenderas till alla som är intresserade av fruktträd!

 

Bokomslag Odla ätbart på liten yta av Eva Robild

Är du intresserad av att odla frukt, grönsaker, kryddor och bär? Men du känner dig lite begränsad för att du bor i en lägenhet eller i ett litet radhus? Denna bok beskriver och ger idéer på hur man på ett enkelt sätt kan kombinera liten yta med ätbar odling! Att odla ätbart är en lyx och ger livskvalitet som inte kan köpas för pengar!