4 av 10 personer i Sverige uppger att de lider eller har lidit av psykisk ohälsa. Många tycker ändå att det är svårt att prata om. Genom att läsa om psykisk ohälsa kan vi lära oss mer och kanske hitta styrkan att öppna oss när vi mår dåligt.
Här tipsar personalen på Gränbystadens bibliotek om böcker på temat.
Bokomslag Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

”Jag är rädd för att vara kvinnan som stör. Och för att inte störa tillräckligt. Jag är rädd. Men jag gör det ändå.” Emilie Pines självbiografiska debut slog ner som en bomb då den kom 2019. Utlämnande, känsligt och brutalt ärligt om hur olika händelser och upplevelser i livet formar en människa och hennes psyke.

 

Bokomslag Tung av Kiese Laymon

Tung av Kiese Laymon

”Jag ville skriva en lögn. Du ville läsa den lögnen. Jag skrev det här till dig i stället.” Kiese Laymons självbiografiska skildring av sin uppväxt med en mamma som ville ge sin son allt, hade orimliga krav och om att behöva bryta sig loss för att kunna läka. Äkta, kärleksfullt och drabbande.

 

Bokomslag Väggen av Marlen Haushofer

Väggen av Marlen Haushofer

En kvinna ute på promenad i landsbygden går en dag rakt in i en vägg av glas. På andra sidan verkar allt liv ha dött. Är det hon upplever verkligt? Har hon drabbats av en psykos? Eller finns det en annan förklaring? Väggen är en modern klassiker som gör djupt intryck på läsaren. Det är en fängslande historia som kan tolkas på många olika sätt. Läs den och bilda dig din egen uppfattning.

 

Bokomslag Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

”Dårhuset” i den här boken är inte ett mentalsjukhus utan snarare den galna världen utanför institutionen. Maja är en, inte så framgångsrik, ståuppare som råkar ge sin terapeut intrycket att hon har självmordstankar och därför blir intagen. Boken är full av drastisk humor, men har även ett djupare budskap: Att vi måste sluta skambelägga psykisk sjukdom, och att det, ibland, till och med kan vara OK att skämta om det.

 

Bokomslag Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

I Oktoberbarn skriver författaren Linda Boström Knausgård om tiden som tvångsintagen på en psykiatrisk avdelning, där hon upprepade gånger fick vad hon rättframt kallar elchocker, vilket skadar och delvis suddar ut hennes minnen. Vi får följa hur hon kämpar för att hålla kvar sin livshistoria; hennes stoff som författare. En oerhört gripande bok som också blottar den psykiatriska vårdens brister.

 

Bokomslag Romanerna om Patrick Melrose av Edward StAubyn

Romanerna om Patrick Melrose av Edward StAubyn

I ” Romanerna om Patrick Melrose” som består av 5 romaner skildrar Edward St. Aubyn sin uppväxt i brittisk överklass med övergrepp, snobbism och känslokyla. Han gör det med distans och galghumor. Det är ändå hjärtskärande att läsa om den lille pojken som växer upp till man och som försöker hantera det han utsatts genom att leva ett destruktivt liv med droger och självförakt.

 

Bokomslag Olyckliga i paradiset- varför mår vi så dåligt när allt är så bra? av Christian Rück

Levnadsstandarden i Sverige har höjts kraftigt de senaste hundra åren. Samtidigt ökar användningen av antidepressiva läkemedel från år till år, och allt fler får psykiatriska diagnoser. Vad kan det bero på? Hur ser till exempel sambanden ut mellan psykisk ohälsa och stress, mobilanvändande eller neuropsykiatriska tillstånd? Psykiatriprofessorn Christian Rück lägger ut texten kring ett av våra stora folkhälsoproblem.

 

Bokomslag Happy Food- om hur mat och lycka hänger ihop av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

Happy food- om hur mat och lycka hänger ihop av Niklas Ekstedt och Henrik Ennardt

Denna bok handlar om hur man kan mata sina tarmbakterier så att de producerar saker som vi mår bra av. Författarna menar att en förändrad kost i många fall ger lika bra effekt som antidepressiva läkemedel. En ganska okomplicerad och oasketisk bok om att förbättra sin hälsa.