Visst är det spännande med robotar och AI (artificiell intelligens)? Utvecklingen går i rasande tempo och idag finns det många robotar runt omkring oss som hjälper oss att klippa gräsmattan eller dammsuga golvet.

Är du sugen på att läsa en spännande berättelse om en framtid där robotar har tagit över världen eller vill lära dig mer om AI? Här kommer några tips.

Bilderböcker

 

Omslag En robot ramlar ner!- av Ingrid Flygare
 
 
Omslag En robot hjälper till!- av Ingrid Flygare

Det är bara Vega som ser när en robot från rymden ramlar ner i trädgården. Resten av familjen är helt upptagna med sina skärmar och lyssnar inte så noga på vad Vera säger, så hon går ensam ut och hälsar på roboten FI-XI. Tillsammans bygger Vera och FI-XI en fantastisk koja av saker som ingen vill ha, och till slut kommer familjen ut för att titta på kojan som är så hög att det pratas om den på nyheterna. I nästa bok håller FI-XI på att laga ett teleskop ute i rymden, när han får syn på barnet Leo på jorden som har en massa trasiga prylar. FI-XI vill gärna hjälpa Leo som är väldigt arg på sin pappa som vill kasta trasiga saker istället för att laga.

 

Omslag Här kommer robotarna! av Peter Ekberg

Här kommer robotarna! av Peter Ekberg

Är du nyfiken på robotar? Då är det här faktaboken för dig. Visse du att robotar kan måla tavlor, dansa, klippa gräset eller dammsuga huset? Kanske kommer robotar snart att vara lika vanliga som datorer eller smarta telefoner, och kanske kommer robotar att bli våra nya vänner?

Omslag Unik och värdefull av Heidi Howarth

Unik och värdefull av Heidi Howarth

Lille Robot har sovit jättelänge efter sin långa resa till jorden. När han väcks ur sömnen känner han inte alls igen sig. Skogens djur behöver hans hjälp, men är väldigt rädda för främlingen, eftersom han är så annorlunda. Kommer Lille Robot att bli en i gänget och känna sig som hemma fast han inte är som de andra? En fin bilderbok om vänskap och att det går att övervinna rädslor för det okända och inse att vi alla behövs för att världen ska bli en bra plats att leva på.

Omslag Att göra en kopia av Kenta av Shinsuke Yoshitake

Att göra en kopia av Kenta av Shinsuke Yoshitake

Kenta är trött på att göra sina läxor och städa sitt rum. Plötsligt får han den strålande idéen att göra en kopia av sig själv som kan göra allt det tråkiga åt honom. Han köper en billig robot och lär den att vara precis som han själv. Men hur är det att vara Kenta egentligen? Det är svårare än han trodde att klura ut vem han själv egentligen är.

6-9 år

 

Omslag Robotriddaren av Johannes Pinter

Robotriddaren av Johannes Pinter

Den fartfyllda och spännande bokserien Monster monster handlar om ett kreativt kompisgäng som kommer på olika sätt att förgöra läskiga monster som härjar i Glänteby. I den här boken försöker de förstöra den magiska projektorn så att den inte längre kan skapa några besvärliga monster. Tyvärr så går det inte som planerat, och projektorn skapar det jobbigaste och svåraste monstret hittills: ROBOTRIDDAREN. På utsidan ser den ut som en vanlig riddare i blank rustning, men inuti finns ett väldigt elakt robothuvud. Riddaren härjar runt i staden med sitt jättestora svärd och förstör allt som kommer i dess väg, och till och med poliserna flyr i panik. Kommer barnen att hinna lista ut hur de ska använda sina kreativa superkrafter för att rädda staden, innan det är för sent?

Omslag Lukas och roboten av Dorthe Skytte

Lukas och roboten av Dorthe Skytte

I den här boken i den lättlästa serien om Lukas, som passar perfekt för den som just har lärt sig att läsa, dras han in i ett väldigt spännande äventyr. När Lukas sitter och tittar på nyheterna på TV får han veta att två män precis har rånat en bank. Just då knackar det på dörren, och utanför står det en mystisk låda med en robot i. Roboten heter Tom, och säger åt Lukas att fånga rånarna. Kommer Lukas och Tom tillsammans att lyckas med uppdraget?

Omslag Elak och Pucko och jättenallerobotarna av Fredde Granberg

Elak och Pucko är två ganska misslyckade rymdskurkar som gärna skulle vilja erövra en planet och skrämma slag på de som bor där. Hittills i bokserien har det inte gått särskilt bra, vännerna brukar klanta till det ganska rejält, men när de träffar en liten söt rymdvarelse som leker med sina jättenallerobotar får de en ny idé. Jättenallerobotarna är nämligen superfarliga, och Elak planerar för hur han med deras hjälp ska kunna ta över hela universum och bli rymdens största superskurk. Hur det går får du veta när du läser boken, som passar den som gillar rymdhumor av det lite galnare slaget.

9-12 år

 

Omslag Bläckfiskarnas dal Filip Lindkvist
 
 
Omslag Portalernas rike av Filip Lindkvist

Bläckfiskarnas dal och Portalernas rike av Filip Lindkvist

Robotarna har tagit över den lilla ön Dunkelskär. I sitt nybyggda köpcentrum säljer de allt som människorna behöver, snabbt och billigt. De andra affärerna på ön tvingas stänga och många blir av med sina jobb. Till slut får öborna nog - robotarna måste bort! Kommer det att bli en strid mellan människor och robotar, eller kan de tre kompisarna Aidan, Henrietta och Ostara göra något för att bevara freden?

Omslag Den sista människan av Lee Bacon

Den sista människan av Lee Bacon

Den här boken utspelar sig i en framtid där människorna varit utrotade i trettio år och världen styrs av maskiner. Det finns inte längre några krig, föroreningar eller brott sedan maskinerna räddade jorden från utplåning. En dag får roboten XR syn på människoflickan Emma. Hon har överlevt under jorden, men nu behöver hon en medicin som bara finns ovan jord. Emma och XR blir vänner och ger sig av på en farlig resa, där de jagas av maskiner som vill fånga Emma. En fin berättelse om vänskap och mod.

Omslag Min hemliga tvilling av Kerstin Lundberg Hahn

Min hemliga tvilling av Kerstin Lundberg Hahn

Leias föräldrar är forskare och jobbar med AI. En dag när Leia är ensam hemma hittar hon en robot inlåst i ett rum i källaren, som är en exakt kopia av henne själv. Hon förstår att det är hennes föräldrar som har byggt den, men varför? När föräldrarna reser bort kan Leia inte låta bli att starta roboten, och det visar sig att den lär sig saker otroligt snabbt. Leia kommer på att hon kan skicka kopian till skolan för att göra matteprovet åt henne. Ingen kommer väl ändå att märka något, och vad skulle egentligen kunna gå fel?

Faktaböcker

 

Omslag AI av Oskar Degard

AI av Oskar Degard

AI verkar vara här för att stanna, och har redan förändrat människans liv i grunden. Men vad är AI egentligen? Hur kan vi använda oss av tekniken och hur kan en dator lära sig och utvecklas precis som en människas hjärna? Den här boken har svaren, och du får också veta mer om varför en del är rädda för AI.

Omslag Koll på AI av Jesper Allerup

Koll på AI av Jesper Allerup

Datorer som har artificiell intelligens, AI, kan lära sig saker på samma sätt som människor och till och med fatta egna beslut. AI kan hjälpa oss människor ned praktiska sysslor i vardagen, inom vården eller utföra svåra och farliga uppgifter. I den här faktaboken får du även lära dig mer om varför AI-system kan vara farliga om de används på fel sätt.

Omslag AI av William Potter

AI av William Potter

AI är en spännande teknik som kan påverka våra liv och utvecklingen går snabbt framåt. Den här faktaboken lär dig mer om bakgrunden, utvecklingen, framtiden och de risker som finns. Du får veta mer om spännande uppfinningar som självkörande fordon, robotgräsklippare och virtuella sjuksköterskor, som kan låta som science fiction men som redan är verklighet. Följ med på en svindlande resa genom AI-världen!

Omslag Fakta om robotar av Eva Mosegaard Amdisen

Fakta om robotar av Eva Mosegaard Amdisen

En lättläst faktabok om robotar, både de som liknar oss människor och de som ser helt annorlunda ut. Robotar kan hjälpa människan med olika sysslor och finns på många olika ställen i samhället.

Omslag Världens robotar: i havet, rymden och hemma av Clive Gifford

Robotar kan vara leksaker men används även i krig, och finns idag överallt i våra hem och på fabriker. Med deras hjälp kan vi utforska rymden och haven. I den här fina faktaboken finns presentationer av olika typer av robotar, från de äldsta för flera hundra år sedan till det senaste inom AI.

Omslag Robot: allt om framtidens maskiner av Laura Buller, Clive Gifford, Andrea Mills

Robot: allt om framtidens maskiner av Laura Buller, Clive Gifford, Andrea Mills

En stor, härlig och faktaspäckad bok som innehåller mängder med bilder och fakta om robotar av alla de slag. Robotar har länge funnits i vår värld, men kommer oss allt närmare och används mer och mer i vår vardag. Snart kommer robotar på olika sätt att ge människor personlig service och vara en del av våra liv. Här finns allt från gigantiska kamprobotar till mikroskopiska nanorobotar, så välkommen till robotarnas fantastiska värld!