Många har en uppfattning om ryska klassiker som långa, tunga och skrämmande. Men det finns många ryska böcker som är betydligt kortare än Anna Karenina, Krig och fred eller Brott och straff.

Här tipsar Anton på Sävjabiblioteket om ryska klassiker under 300 sidor.

Bokomslag Fäder och söner av Ivan Turgenjev

Fäder och söner av Ivan Turgenjev

Turgenjevs mest kända verk beskriver generationsskillnader som uppstått i det förändrande ryska samhället under mitten av 1800-talet.

 

Bokomslag Ivan Iljitjs död av Leo Tolstoj

Ivan Iljitjs död av Leo Tolstoj

En döende mans reflektion över livet och dess mening i en kortroman skriven av en av Rysslands absolut mest kända författare. Är en nyfiken på Tolstoj men tycker att Krig och Fred och Anna Karenina känns skrämmande på grund av dess längden så är Ivan Iljitjs död en perfekt början med sina strax under 100sidor.

 

Bokomslag Eugen Onegin av Aleksandr Pusjkin

Eugen Onegin av Aleksandr Pusjkin

Rysslands nationalskalds storverk. En novell skriven i vers som utspelar sig i Ryssland på 1820-talet. Onegin blir introducerad för Tatjana Larin som blir kär i honom, kärleken besvaras inte. Onegin blir istället kär i Tatjanas syster som är förlovad. Hennes fästman utmanar Onegin till en duell. Efter att ha vunnit duellen beger sig Onegin på en resa genom Ryssland för att sedan återvända till Petersburg där han åter möter Tatjana som nu är gift och så pass förändrad att han först inte känner igen henne. Nu är det han som blir kär i henne och inte får sin kärlek besvarad.

 

Bokomslag Dikter av Anna Achmatova

Dikter av Anna Achmatova

En av de främsta poeterna under 1900-talet. I förordet skriver Barbara Lönnqvist, som har översatt dikterna: ” ”Alla som inte fått någon grav har jag begravt, alla har jag begråtit”. Detta blir ett motto för Achmatovas kommande diktning. När hennes vänner och diktarbröder försvinner den ena efter den andra i Stalins grottekvarn, står Achmatova kvar som tidvattnet, en historiens Mnemosyne.

 

Bokomslag Vår tids hjälte av Michail Lermontov

Vår tids hjälte av Michail Lermontov

Romanen utspelar sig till stor del i Kaukasus där huvudpersonen Petjorin är officer. Läsaren får följa hans äventyr, tankar och erfarenheter.

 

Bokomslag Anteckningar från ett källarhål av Fjodor Dostojevskij

Anteckningar från ett källarhål av Fjodor Dostojevskij

En roman om en man som bestämmer sig för att dra sig undan från samhället. I boken diskuteras existentiella frågor om livet så som förhållandet mellan kärlek och lidande, förnuft och vilja. Romanen inleds: ”Jag är en sjuk människa, arg och elak. En motbjudande människa.”

 

Bokomslag Arma människor av Fjodor Dostojevskij

Arma människor av Fjodor Dostojevskij

Dostojevskijs debutroman. Romanen är uppbyggd som en brevväxling mellan en man och en kvinna som fattar känslor för varandra men på grund av hålls isär av fattigdomen.

 

Bokomslag Petersburgnoveller av Nikolaj Gogol

Petersburgsnoveller av Nikolaj Gogol

Gogols mest kända noveller skrivna under tiden 1835-1842 då det mesta av hans prosa kretsade kring Petersburg. Novellerna heter Kappan, Näsan, Nevskij prospektet och En dåres anteckningar.

 

Bokomslag Vi av Jevgenij Zamjatin

Vi av Jevgenij Zamjatin

Denna dystopiska roman publicerades första gången 1924. Romanen inspirerade George Orwell att skriva 1984.

 

Bokomslag Min barndom av Maksim Gorkij

Min barndom av Maksim Gorkij

Maksim Gorkijs självbiografiska verk beskriver hans uppväxt, präglad av fattigdom och våld. Läsaren får en inblick i barndomen hos en av 1900-talets viktigaste ryska författare.