Samernas erfarenheter har länge varit en undanskymd del av Sveriges historia. Här samlar vi tips på litteratur av samiska författare. Såväl fackböcker som lyrik och romaner.
Lyssna även på podcastavsnittet med författarna Moa Backe Åstot och Ann-Helén Laestadius.
Mitt liv som renskötare av Apmut Ivar Kuoljok
För första gången skriver en renskötare själv om arbetet i renskogen. Kouljok har arbetat hela sitt liv som renskötare. Läsaren får en unik inblick i de renskötande samernas villkor och kultur och inte minst hur förhållandena ändrats i modern tid.
Renskötarliv av Apmut Ivar Kuoljok
Boken bygger vidare på Kuoljoks förra bok Mitt liv som renskötare och bidrar till att fördjupa kunskaperna om den samiska kulturen. Här berättar han om flyttningarna mellan de olika vistena, om livet i rajderna, om renslakt och inte minst om dramatiska jaktfärder.
Folket under nordlyset = People under the northern lights av Per Ivar Somby
Gamla svartvita foton digital färglagda av Somby, som på ett fantastiskt sätt tar oss tillbaka till en svunnen tid. Somby har också skrivit texterna till fotografierna.
Elsa Laula Renberg – Historien om samefolkets stora Minerva av Siri Broch Johansen
Boken handlar om Elsa Laula, en samisk feminist och aktivist. Hon föddes 1877 i södra Lappland och hela sitt liv kämpade hon för samerna rättigheter och för att engagera andra i kampen, speciellt kvinnorna.
En receptbok med samiska och tornedalska maträtter. Huvva ser det mer som en klokbok och vill inspirera andra till att ta vara på allt en råvara kan ge.
En bok om samernas liv av Johan Turi
Den första faktaboken om samer och deras liv som skrevs av en same, på samiska. Turi var den första samen att bli publicerad på sitt eget språk.
Minsta lilla liv har sin jojk av Maj-Lis Skaltje
Skaltje intervjuade i början på 1990-talet närmare femtio samer från Karesuando i norr till Arjeplog i söder om deras syn på och erfarenheter och upplevelser av jojken. Mellan berättelserna flikar Maj-Lis Skaltje in med tankar om vad jojken är och vad som har hänt med den.
När vi var samer av Mats Jonsson
En serieroman som är en hybrid mellan faktabok och familjeepos. Jonsson utforskar den tidigare okända, samiska sidan av sin släkt och beskriver samtidigt ett helt folks, skogssamernas, öde.
Nya Norrland av Mats Jonsson
En serieroman som utforskar den klyfta mellan stad och landsbygd som verkar växa allt mer. Jonsson tar fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av problemet man försöker bekämpa och försöker svara på frågan: Var uppstår Sveriges välstånd och vart tar det vägen?
Koka björn av Mikael Niemi
Kriminalroman som utspelas år 1852 med Lars Levi Laestadius som deckarhjälte. Han tar sig an att lösa ett mord som samhället tror har begåtts av en björn. Han anar att det är en helt annan mördare lös där ute.
Fallvatten av Mikael Niemi
Efter massivt regnande brister en vattenkraftsdamm i Lule älv och en massiv våg av vatten sveper fram över landskapet. Boken låter oss följa en grupp människors öden under den ödesdigra dagen.
Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi
Boken har sin grund i Mikael Niemis egen uppväxt i Pajala i Norrbotten under 1960-talet och början av 1970-talet, men är en skröna snarare än en självbiografi. Boken belönades med Augustpriset år 2000.
Stöld av Ann-Helén Laestadius
Boken beskriver konflikterna mellan samer och svenskar i en fiktiv norrländsk by. Renar plågas till döds, men polisen tycks aldrig kunna lösa det som tituleras som "stöld", trots att de dödade renarna tydligt är ett uttryck för samehat. En fiktiv roman som har sin grund i sanna händelser.
Bli som folk av Stina Stoor
Novellsamling, fylld med berättelser skrivna på ett säreget språk, med dialektala dialoger. Alla de nio novellerna i samlingen utspelas i trakterna kring författarens barndomsby utanför Bjurholm. Stoor vann Umeå novellpris 2012 och Sveriges Radios romanpris 2013.
Svart kvark av Annica Wennström (alter ego: Emma Wall)
Boken har Holmsund, det lilla samhället vid kusten utanför Umeå i fokus. Wennström tar avstamp i året 1936 och beskriver ett samhälle i förvandling och de människor som förändringarna drabbar.
Lappskatteland av Annica Wennström (alter ego: Emma Wall)
Lappskatteland är en släktkrönika och kärlekshistoria som spänner från 1860-tal till nutid. En kvinna försöker nysta i sitt samiska arv, som hennes mamma gör allt för att förneka.
Slutpunkten av Annica Wennström (alter ego: Emma Wall)
Sundsvalls-Postens Amanda Rönn dras ofrivilligt in i händelsernas centrum då hon ska rapportera om en märklig konststöld på Mitthögskolan i Sundsvall. Hennes efterforskningar leder henne bakåt i tiden, men också till EU och Bryssel.
Månbarn- min berättelse av Jon Henrik Fjällgren
Endast ett år gammal adopterades Jon Henrik Fjällgren från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige. En bok om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist.
Ædnan av Linnea Axelsson
Vackert skriven "diktroman" som berättar om två samiska familjers historia över flera generationer. Ædnan vann Augustpriset 2018.
Solen, min far av Nils-Aslak Valkeapää
Dikterna är som vackra målningar av det samiska livet och naturen runt om oss, känslan av kärlek till ett land och förtvivlan över att långsamt bli bestulen på både land och livsstil. För denna bok fick Valkeapää 1991 Nordiska Rådets Litteraturpris.
Viidát : divttat Sámis/ Vidd : dikter från Sápmi av Inghilda Tapio
Tapio diktar mellan den samiska kulturen där årstidernas alla väder är centrala, och det svenska samhället som lockar med modernitet, bekvämlighet och överflöd.
Kall kamrat av Rose-Marie Huuva
En lyrisk kortroman som tar upp existentiella frågor. Sjukdom hotar; osäkerhet, fruktan och maktlöshet. Hennes kalla kamrat är den cancer hon drabbades av i mitten av 1990-talet. Diktsamlingen nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2001.
Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba
Boken belyser den stora folkförflyttningen, tvångsförflyttningen, av nordsamer söderut, hur det drabbat enskilda familjer på olika vis och hur det påverkar hela det samiska samhället än i dag.
Če – En duktig hund gör tio renskötares jobb av Anna Kuhmunen och Leila Nutti
Boken beskriver renvallarhunden och dess betydelse genom tiderna som vän och ovärderlig arbetskraft i renskötseln. Boken har fina bilder och intressanta berättelser av renskötare och hundförare som alla berättar om sin speciella relation till renhunden.