Vårt lands yta täcks till 69 procent av skog. För många svenskar är skogen en plats för återhämtning. Under pandemin har vi sökt oss till skogen mer än någonsin.

Här kommer några skogliga boktips från personalen på Eriksbergsbiblioteket.

Bokomslag Vildsvin av Hanna Lutz

Vildsvin av Hanna Lutz

Vildsvinen är aggressiva, de tar över naturen och de förstör våra trädgårdar, och köttet är inte ens gott. Eller? Vilka är de här mystiska varelserna? Och vilka är människorna runt dem? En kortroman med blick på människors komplicerade förhållande till naturen och de vilda djuren.

 

Bokomslag Bergtagna av Frida Arwen Rosesund

Bergtagna av Frida Arwen Rosesund

Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka, en flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst. En thriller inspirerad av gamla tiders folktro och väsen.

 

Bokomslag Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

Wohlleben berättar utifrån vetenskap och sina erfarenheter som skogvaktare om hur träd kommunicerar, hjälper och är vänner med varandra. Den här boken kommer få dig att se på träd och skog med nya ögon.

 

Bokomslag Din skogshandbok av Sara Starkström

Din skogshandbok av Sara Starkström

En omfattande handbok om hur du klarar dig i skogen. I den här boken lär du dig bland annat att göra upp eld, hur du använder karta och kompass, och vilka vilda växter som är ätbara.

 

Bokomslag När själen får grönska av Eva Robild

Att fågelsång, porlande vatten, en viskande skog och en obruten horisont kan ge sinnesro, det vet vi. Nu visar även forskningen ett allt tydligare samband mellan hälsa och natur. Vi behöver vistas i gröna rum för återhämtning, läkning och inspiration. När själen får grönska berättar författaren personligt om hur värdefull naturen och trädgården har varit och är för henne, och hur hon i svåra stunder sökt sin tillflykt till strand och skog.

 

Bokomslag Närmare naturen av Åsa och Mats Ottosson

Närmare naturen av Åsa och Mats Ottosson

Det är i naturen det händer! Närmare naturen är en populärvetenskaplig bok om varför vi mår bra av att vistas därute; bland träden och fåglarna, i solen, vid vattnet och utsikterna. Bekymmer och stress blir mindre tunga. Efter snart fyrtio år av forskning i ämnet har naturens förmåga att göra oss friskare, gladare, lugnare och smartare blivit erkänd på allvar. Att närhet till naturen också kan bygga trygghet och existentiellt fotfäste pratas det inte lika mycket om. Det vill Åsa och Mats Ottosson ändra på.

 

Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg av Kerstin Ekman

Den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig möter en varg på ett av sina pass i skogen. Vargen får honom att reflektera över sin relation till skogen och jakten. Han reflekterar även över sitt liv och sina ställningstaganden kring jakten. En ny romanpärla av mästaren Kerstin Ekman.

 

Bokomslag Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau

Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau

I mitten av 1800-talet begav sig författaren Henry David Thoreau ut i skogen för att leva ett enkelt liv i samklang med naturen. Under ett par års tid levde han självförsörjande vid den lilla sjön Walden. Hans skildring av den här tiden utkom första gången 1857 och är läsvärd än i dag. Boken har haft ett stort inflytande ända in i vår tid och inspirerat många till ett liv närmare naturen.

 

Bokomslag Granskogsfolk av David Thurfjell

Granskogsfolk av David Thurfjell

Religionsvetaren David Thurfjell berättar här om svenskarnas relation till naturen och då särskilt skogen. En relation som för många närmar sig det andliga. Thurfjell tecknar också ett historiskt perspektiv, från föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik.

 

Bokomslag Sofis trädexpedition av Stefan Casta

Sofis trädexpedition av Stefan Casta

En faktabok om träd, skriven för barn, men boken passar vuxna precis lika bra. Här får man lära sig om alla de olika sorters träd som finns i Sverige. Hur man känner igen ett visst träd, vad som utmärker dem, var de växer, och mycket annat. Med vackra teckningar av Bo Mossberg.